MotoNews.pl

Wyciek oleju w dziwnym miejscu (fiat 126)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio już pisałem o tym na forum...od jakiegoś czasu pojawia mi się olej w dziwnym miejscu.....(foto5w profilu)a dokładnie jak jest mocowanie pompki paliwa to po prawej stronie spod oblachowania silnika.....W profilu dokładnie zaznaczyłem to miejscie....byłem u dwóch mechaników jeden powiedział że to uszczelka pod głowicą że trza wymieniac i wogole 220zl
ale dziwi mnie to ze mam bardzo duze przyspieszenie i nie zaobserwowalem zadnych problemow z samochodem....wiec skad to moze byc....?

Cytat:
2006-04-02 16:13:21, specWROC pisze:
Ostatnio już pisałem o tym na forum...od jakiegoś czasu pojawia mi się olej w dziwnym miejscu.....(foto5w profilu)a dokładnie jak jest mocowanie pompki paliwa to po prawej stronie spod oblachowania silnika.....W profilu dokładnie zaznaczyłem to miejscie....byłem u dwóch mechaników jeden powiedział że to uszczelka pod głowicą że trza wymieniac i wogole 220zl ale dziwi mnie to ze mam bardzo duze przyspieszenie i nie zaobserwowalem zadnych problemow z samochodem....wiec skad to moze byc....?

Za 220 zeta to chyba wszystkie uszczelki w silniku powinni ci wymienic lacznie z wyjeciem i wlozeniem silnika spowrotem i regulacja tego

Niewiele widze na tym zdjeciu, ale proponuje sprawdzic dolne uszczelniacze oslon popychaczy. To co prawda po drugiej stronie cylindrow, ale tam na bloku jest taki prog, ktory powoduje ze jesli gromadzi sie tam olej to splywa wlasnie w okolicy numeru silnika i pompki.

Jesli chodzi o mechanikow we Wrocku to zdecydowanie polecam Janusza Wieczorka, z ul. Jugoslawianskiej 76.

Nie widać bo na fotce jest gówniano narysowana strzałka która jest sienka i biała, ale wskazuje na miejscze w okolicy numeru silnika, prawdopodobnie ciekną uszczelnienia osłon popychaczy i na bloku jest już niezła kałuża oleju i na wybojach wypływa.

to co robic to czy czeka aż będzie jakiś większy wyciek?? bo na bagnecie oleju nie ubywa

olej pojawia się spod oblachowania silnika...za nabitym numerem silnika a mocowaniem pompki paliwa....

jeśli już robic to odrazu zrobic całą głowice?

[ wiadomość edytowana przez: specWROC dnia 2006-04-02 18:40:42 ]

No to juz jak uwazasz, jesli malo gubisz i Ci to nie przeszkadza to mozesz tak jezdzic. W oslonach popychaczy nie ma cisnienia, wiec wycieki sa niewielkie. Do wymiany uszczelniaczy oslon popychaczy bedziesz musial zdjac glowice i prawe oblachowanie, wiec jesli masz cos do zrobienia przy glowicy to mozesz wykorzystac to ze bedziesz ja mial na wierzchu.

dokładnie o tym pomyślałem żeby już odrazu zabrac sie za pożądne zrobienie głowicy)

dzisiaj gadałem z dobrym mechanikiem i powiedział że najprawdopodopodobniej cieknie spod cylindra...ale możliwe że olej przy dolewaniu jakies ujscie sobie znalazl czy cos i zeby na razie tego nie ruszac skoro wyciek jest minimalny....powiedzial za wymiane uszczelki pod cylindrami plus splanowanie głowicy 2mm-300zł a jeśli całą głowicę chciałbym zrobic tak zaje***na sportowo to musze dac jeszcze 300zl oplaca sie to????ile koni moge zyskac przerabiajac glowice?

Cytat:
2006-04-03 22:05:19, specWROC pisze:
oplaca sie to????

nie

Cytat:
dzisiaj gadałem z dobrym mechanikiem ...powiedzial za wymiane uszczelki pod cylindrami plus splanowanie głowicy 2mm-300zł

ja niemoge...300 za takie coś:/
u mnie planowanie głowy o 6mm (i wogle za planowanie ) to koszt 50zyla a on chce 300 za to + wymiana uszczeliki....ja za wymiane tej uszczelki dałem 100wke (dawno temu ale pewno sie niezmieniło)
masakra drogi ten Wrocław hehe
szkoda gadać

Cytat:
masakra drogi ten Wrocław hehe

To nie że drogi worcław tylko gdzie niegdzie ludzie sie z chujami na rozum pozamieniali i robiąc mercedesy nadzianych rumunów czerpali od nich nieziemski hajs a teraz nie wiedza ile maja brać

no drogie miejscówki masz ja za sam wałek dałem 200 zeta za zrobienie całej głowicy tteż 200 i wszystko Ci poskładają jak trzeba a mianowicie polecam HEINRICH - TUNING wrocław ul.rybnicka 31 071 3400317. dasz rade

bez obrazy ale jak pójdzie jakis amator i koles zweszy ze da sie go wyskubac na kase to tak bedzie zawsze;] dlatego wszytsko najlepiej robic samemu wtedy wiadomo co sie ma i co moze sie zjebac :]

ja ci moge uszczelke pod glowica wmienic za 6-pak zywca

zauważyłem jeszcze że wyciek pojawia się też przed bagnetem do sprawdzania oleju...dobra chłopaki bez nerwów....super że mówicie że to się nie opłaca bo wydałbym 300zł na darmo

O/T, mi kiedys zaspiewali 750 PLN za wymiane cylinderkow hamulcowych wszystkich i szczek + szlif bebnow

A potem mi to Simon_pg zrobil za kilka razy mniej:p

Ale ja wtedy mialem maluszka od 3 tygodni raptem

Generalnie najlepiej sie zabrac samemu nawet jak sie nie wie jak, trawlo moze bedzie dluzej ale co sie czlowiek nauczy to jego

Lapek

To może tak:
Zależy jaką uszczelkę podem zakładasz. Porządna uszczelka do malca kosztuje 30zł, ja za planowanie głowicy w dobrym warsztacie w Katowicach zapłaciłem 150zł (standartowy plan 1mm + polerka zawory i kanały - nie na sportowo, czy jak tam to kto zwał) po założeniu zupełnie inna jazda.

Także jak masz możliwośc to obniżaj głowicę (co prawda sama głowica za wiele nie zdziała, ale zawsze lepszy stopień sprężania).

Co do wycieku stawiałbym na uszczelkę po cylindry. Tylko nie wsadzaj uszczelek z zestawu za 20zł za komplet. Polecam uszczelki miedziane chyba 1,5zł za sztukę.

Przy okazji jak już będziesz ściągał cylindry sprawdź stan pierścieni (zmierz kompresje) - koszt nowych pierścieni ok 30zł.

Podane ceny dotyczą sklepów w Katowicach.

Cytat:
dzisiaj gadałem z dobrym mechanikiem i powiedział że najprawdopodopodobniej cieknie spod cylindra...ale możliwe że olej przy dolewaniu jakies ujscie sobie znalazl czy cos i zeby na razie tego nie ruszac skoro wyciek jest minimalny....powiedzial za wymiane uszczelki pod cylindrami plus splanowanie głowicy 2mm-300zł a jeśli całą głowicę chciałbym zrobic tak zaje***na sportowo to musze dac jeszcze 300zl oplaca sie to????ile koni moge zyskac przerabiajac glowice?

Raz jeszcze polecam mojego mechanika, robi dobrze i tanio. Tyle ze on nic nie modyfikuje, naprawia seryjne auta.

Kobzacz a ty znów z ta reklama !! wez napisz na forum ze to twoj mechanik i podaj adres !!
ja dzis patrzyłem tam do speca i nic nie ma poprostu topozostałosci po dawnym wycieku a on to dopiero teraz zauwazył :] bardzej mnie martwi wyciek z pod miski olejowej u niego niz z pod popychaczy :]