MotoNews.pl

Gdzie jest włącznik wentylatora?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zdradźcie mi proszę tajemnicę gdzie w 1.3 Endura E z 97 roku jest czujnik włączający wentylator chłodnicy? Ewentualnie przez który to przekaźnik? Musze dokonać kilku udoskonaleń w związku z nadchodzącymi wysokimi temperaturami, a moje autko lubi się podgrzać (tzn nie wiem czy lubi, ale robi to ).
pozdr

nie wiem jak jest u Ciebie, moze podobnie, w mk7 1,6 16v czujnik zalaczajacy wentylator jest pod plastikowym pochlaniaczem powietrza ktory kieruje je do filtra powietrza. To taki mala i nie dluga rurka zagieta pod katem 90 stopni. Ciezko zobaczyc ten czujnik dopuki sie nie tego zdemontuje. U mnie to nie jest przykrecone ani nic, wystarczy to wypiac z zatrzaskow i juz.

Mam nadzieje ze jakos pomoglem

pozdrawiam
Kamil

Wielkie dzięki, ale obawiam się że w 1.3 jest nieco inaczej, a może źle szukam...
a może wiesz gdzie jest przekaźnik od wentylatora, to powinno być to samo co w 1.6
dzięki

jeden bezpiecznik napewno jest przy akumulatorze taki chyba zielony a czyjnik od wlaczania prawdopodobnie jest z tylu silnika

Przekaźnik wentylatora ( jedno lub dwubiegowy zależnie od posiadania klimy ) znajduje sie zawieszony po lewej stronie od akumulatora ( zielona obudowa ) - bynajmniej w MK6 1.6,16v tak jest.

p.s. właśnie zamawiam nowy przekaźnik gdyz obecny sie spalił i nie mam chłodzenia ani klimy tak to jest jak się robi samoróbki

Pozdrawiam

Faktycznie coś tam jest!!
Dzięki!!
A o jakich przeróbkach pisałes?? , może nie powinienem tego ruszać!!

...nic w sumie takiego.Zepsuł sie przekaźnik od 1 biegu wentylatora( wentylator na klimie załączał się tylko na ten 2 bieg ), wylutowaliśmy go, wstawiliśmy w jego miejsce zwykly przekaźnik taki jak np. w alarmach się stosuje i niby wszystko grało, klima chodziła na 1 biegu wentylatora , silnik też.Lecz zapomnieliśmy ,ze obudowe po rozebraniu trzeba dokładnie uszczelnić i w zimę woda zaczęła sie w srodku przekaźnika zbierać aż poszło małe zwarcie i po ptokach caly przekaźnik do wymiany.

Pozdrawiam

A czy my nadal mówimy o wentylatorze chłodnicy? Bo jakoś nie kojarzę żadnych biegow??

...ano o wentylatorze chłodnicy i jego przekaźniku.Niewiem jak jest w innych modelach i czy zależne jest to od posiadania klimatyzacji lecz u mnie jest przekaźnik dwubiegowy ( dwuprzekaźnikowy ) - niskie i wysokie obroty wentylatora.Niski 1 bieg chodzi pod klimatyzacją zaś 2 gdy temperatura silnika zaczyna dochodzić do maksymalnej dopuszczalnej.

Pozdrawiam

No więc jest tak!!
Czujnik jest nieopodal cewki i rury od bagnetu olejowego, są tam dwa przewody, więc logiczne jest że ich zwarcie da w efekcie uruchomienie wentylatora, niestety nic z tego!! No to jak to jest z tym termowyłącznikiem?!?!?! Jak to działa!!!????Jak narazie samo się włącza, ale mam taką nadzieję móc tam czasem samemu coś zarządzić

to wystarczy wypiąć wtyczkę od termostatu :] (taka niebieska) u mnie w 1.3 jest ona pod "rurą" od filtra powietrza, patrząc z przodu po lewej stronie. W w-w wtyczkę wpinasz kabelek :] poprostu łaczysz obie "dziurki" ze sobą i wiatraczek hula za twoją ingerencją

Prościej nie umiem

Ale jaki to Essi? Bo mój 1.3 EFI Endura E 97 więc może mówimy o dwóch różnych silnikach... Bo jakoś nie kojarzę żadnego czujnika - termostatu koło rury powietrznej a może już jestem tak zaślepionym autkiem

To ja się dołącze z pytaniem jak dorobić włącznik wentylatora w kabinie - czujnik wentylatora mam w obudowie termostatu - silnik 1.6 cvh... Trzeba dawać przekaźnik...?