Olej 5W40 a 10W40

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
W renomowanej firmie (której podam później w poradach) zamiast 10W40 jak zamówiłem, wlali do silnika 5W40. Zaczeły się częściej pojawiać komunikaty dotyczące oleju 'oilman ...' i "motor stand'. Czy jest ktoś kto używa w 10 letnim dieslu syntetyka? Półsyntetyk to już pewne ryzyko, a syntetyk? Zastanawiam się czy nie reklamować? Jakie mogą być skutki? Proszę o radę tych, którzy rzeczywiście mają doświadczenie.
Pozdro,
maks

Witam
jak lany wcześniej był półsyntetyk to nie dobrze na syntetyk wymieniać syntetyk jest rzadszy i płucze silnik mogą Ci się pojawić wycieki
słyszałem o przypadkach zniszczenia silnika lepiej by było jakby się pomylili i wlali mineralny niż syntetyk reklamuj i niech naleją półsyntetyk.

Ja mam 5w30 ale mam silnik po remoncie 15 tys km temu
Wczesniej mialem 15w40 a apropos stopnia zluzycia silnika przytocze fakt ze musialem krecic na cieplym 3 razy po 10 sekund bo nie bylo kompresji wystarczajacej (silnik jest oceniany na ok 400 tys km).

A ja mam 0w50 i to jest dobrze czy zle ?

Cytat:
2006-04-04 19:57:20, Vino pisze:
A ja mam 0w50 i to jest dobrze czy zle ?

Jeżeli masz silnik w doskonałym stanie to jest bardzo dobrze . Lej go dalej a silnik odwdzięczy się dłuugim życiem. Nie ma co oszczędzać na oleju.

Witam,
Dziękuję za porady. Już jest olej 10W40 półsyntetyk tak jak być powinno. Ponieważ nie wiem jaki jest rzeczywisty przebieg silnika stąd moje głupawe pytanie o doświadczenia. Oczywiście jak nówka to polecam syntetyk, ale olej o właściwych parametrach, zalecanych przez producenta silnika. W innych, nowych silnikach (były to benzyniaki) stosowałem zawsze syntetyk.
A wracając do mojego doświadczenia, jak wspomniałem non stop miałem dwa błędy. Na oleju 5W40 przejechałem około 300 km. Po wymianie na 10W40 błędy zniknęły.
W rezultacie silnik został przemyty.
Jeśli ktoś będzie kupował Shell Helix Plus to radzę zwrócić uwagę na oznaczenia. Shell kofekcjonuje ten rodzaj oleju syntetyk 5W40 i półsyntetyk 10W40 w prawie identyczne opakowania koloru niebiskiego, są drobne różnice m.in. ww oznaczenie. To pracownicy stacji się pomylili.
pozdrawiam,
maks