MotoNews.pl

Niewywazony wał napędowy ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jezdzilem z tym i jezdzilem az zaczelo mnie to wkur...ć. W czasie jazdy jest takie uczucie jakby jechalo sie po drobnych nierownosciach, tzn. wszystko w srodku delikatnie drzy, przy mniejszych predkościach mniej przy wiekszych wiecej. Co to moze byc? Czy jest uszkodzony krzyzak walu (jeśli tak, jak go samemu sprawdzic czy to to?), czy moze wal napedowy jest nie wywazony. Nic tam nie puka, nic nie stuka tylko te wibracje.

Nikt tego nie naprawiał ???

Witam.
Istnieje mozliwosc ze wał bedzie miał bicie wtedy kiedy sie go rozepnie i zle złozy,sprawdz podwieszke wału,jezeli nie to,to moze uderzyłes wałem w jakis kamien i sie delikatnie skrzywił.
Pozdro

Nie wiem czy byl rozbierany czy uderzony bo jak kupilem to auto to juz tak bylo. Co masz na mysli piszac "sprawdz podwieszke wału", co mam tam sprawdzic?

a mi się wydaje ze masz krzwą felge...

pozdrawiam
Paweł

Miałem krzywa felge w tylnim kole i juz mialem nadzieje ze to to ale po zmianie felg wlasciwie nic sie nie zmienilo, nadal sa wibracje.

A może masz źle wyważone koła???

Krzyżak na wale. Pozostał Ci mechanik.
Skoro felgi i opony zmieniłeś.

Tego krzyzaka mozna samemu wymienic? Czy trzeba bedzie potem wywarzac wał?

Cos Ty sie z tym wywazaniem uparł? Podjedz moze jednak do mechanika niech zerknie..

Acha przypomnialo mi sie ze jak kiedys stalem na kanale to szarpnelem reka za wal i mial lekki luz tylko nie przyjrzalem sie gdzie (luz byl ok 1 - 2 mm)w pionie.

Doskonale wiem o czym mówisz, mam to samo w mojej 730 E-32, najpierw było lekkie drżenie drążka zmiany biegów, potem drgania przniosły się na cały samochód, aż nie dało się jeździć... okazało się, że mam do wymiany podporę wału i gumę łączącą wał ze skrzynią biegów (tzw. suka). Po wyjęciu wału i wymianie wyżej wymienionych części dużo się poprawiło ale zapomniałem zaznaczyć przed rozpięciem wału jak był złożony i teraz nie wiem czy kżyżak tez jest do wymiany czy nie wyważony jest wał bo drgania nadal są wyczuwalne.