| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-04-16 08:17:49 W sobotę przymierzam się do wymiany płynu i tak se oglądałem węże, wężyki... Mam zamiar wymienić również termostat. Czy są jakieś cuda przy moim silniku na które muszę uważać?
- Ściągnę węże i płyn zleci, ale jak spuścić z bloku silnika i np. aż z nagrzewnicy... jak ściągnę węże, które idą do chłodnicy to wystarczy? - Druga sprawa to jak się napełnia???? Nie ma korka, ale jest za to zbiornik wyrównawczy. Miałem Hondę, to zalewałem do zbiornika i płyn leciał se do bloku i chłodnicy - wystrczy lać do zbiornika? Układ odpowietrzy się sam? Jakieś magiczne sztuczki są przy odpowietrzaniu? Dzięki, pzdrówka. Jeśli to możliwe, to odpiszcie mi do 16.00 bo będę na forum dopiero w poniedziałek |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-04-16 09:45:45 Cześć, przejrzyj posty na forum, całkiem niedawno temat był dokładnie wałkowany.
Pozdr, Janusz |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-04-16 12:44:49 No poszukałem - dzięki. Mniej więcej wiem co i jak |
HEVA Senator B 3.0 24V Bydgoszcz | 2003-04-22 09:29:40 No i po wymianie płynu i termostatu - jest okey Udało mi się spuścić 9 litrów płynu - więc mogę uznać to za sukces. Termostat jest dokładnie w miejscu zaznaczonym na fotce, więc dostęp do niego jest wyśmienicie prosty. Pokrywka jest przykręcona 4 śrubami na klucz 10 mm. Zdemontowałem i dokładnie umyłem zbiornik wyrównawczy, odkręciłem czujnik w dole chłodnicy w celu spuszczenia płynu (zaworu spustowego nie znalazłem). Po samoistnym opadnięciu płynu zatkałem rękoma niektóre weże i płyn z bloku silnika... wydmuchałem Termostat zamontowałem, wszystko uszczelniłem czerwonym silikonem +350 stopni - ale delikatnie, aby nie napchać go do układu chłodzenia! Wymieniłem niektóre opaski zaciskowe. Po podokręcaniu wszystkiego zalałem płyn (Petrygo), odpaliłem auto (samo się odpowietrzy) pojeździłem do pełnego otwarca termostatu i znów dolałem do pełna (lać tylko na zupełnie zimnym silniku, najlepiej na drugi dzień!!!). To tyle ![]() |