Ile palą Wasze TDSy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czołem
Moja Omega to 2,5 TD wersja CD - automat, klimatronic. Rocznik 11/95 przebieg 210.000. Ksiązka pisze że powinien palić 12,5 po mieście i koło 7 w trasie. Tymczasem, komp wskazuje 16,5-18,5 l/100 jeżdżąc po mieście - i chyba faktycznie tyle ubywa z baku. Na trasie jadąc 110-120 pali 8,5-9
Tyle wskazuje, a starm się mieć lekką nogę. Jakieś 10 kkm temu byłem w ASO (AutoPraga - W-wa) sprawdzili techa, kompresję, wtryski - wszystko OK. Sprawdziłem też losowo wyjęte 2 wtryski w pryw. warsztacie - były OK. Filtr powietrza - nowy - marki "filtron" czy jakoś tak. Co to może być ?
Pozdrawiam
Piotr

a jak z temperaturą silnika, nagrzewa się szybko czy raczej długo...może termostat za wcześnie się otwiera...tds-y niestety dużow więcej palą jak są niedogrzane ja w zimę byłem w szoku 480 km na pełnym zbiorniku (58l) po mieście a teraz lux 580 i zapala się rezerwa

Temperatura jest też OK. Nagrzewa się szybko. Parę miesięcy temu wymieniłem termostat razem z pompą która się rozpadła.
Ma jeszcze taką przypadłość że jak zapomnę i wyjeżdżę paliwo prawie do rezerwy to mam ogromne problemy z odpaleniem, a potrafi też zgasnąć w trakcie jazdy. Chyba już o tym pisałem, a ktoś nawet potwierdził ze też tak ma.

Moze uklad jest zapowietrzony disla nigdy do konca nie wyjezdaj
no pali jak smok .........

no teraz to juz nie wiem co wy piszecie moja omega pali (10-11) no powiecmy jak codziennie jezdze z przyczepą to dojdzie do 12 a na komputer nie padsze bo klamie srednia spalania 12 a sprawdzalem dokladnie bo zatankowalem do fula przejechalem 433 km i dotankowalem znowu do fula i weszlo 45 litrów nie widze bardziej dokladnego sprawdzenia a co do tego TDS omegi tyle co wiem nie mają TD(S) tylko BMW ktory ma 140 KM a omegi 131 KM jezeli sie myle to prosze o sprostowanie a te pomiary byly robione w zimowym okresie i tylko po miescie i skrzynia MANUAL przebieg 128 tys.

fajnie ze pojawia sie wiecej dizelków

Obojetnie, czy lato, czy zima mój pali ok.10 na mieście.
W trasie schodzi do 8l/100. Najwięcej spalił ponad 12 w trasie - zapakowany po brzegi z przyczepą wyższą od auta (stawiała duży opór powietrza).

Problemy z odpalaniem na "rezerwie" to normalka, ale jeszcze nigdy mi nie zdechł podczas jazdy.

Z "TDS" to jest tak, że BMW ma silniki 2,5TD - 115kM i 2,5TDS - 145kM. Opel kupił TDS i obniżył moc do 130kM, ale oznacza jako 2,5TD.

Zbyszek

No to Ci zazdroszczę - jak to możliwe że Twoja Omega pali mniej niż pisze niemiecka instr. obsługi? Nazwy TDS użyłem, bo tak nazywa ten silnik większość mechaników z którymi rozmawiałem.
Pozdrowienia dla Opola - spędzę tam najbliższe święta.
Piotr

Nie wiem ile napisali w instr. ale wg moich testów (tankownie do pełna na tej samej stacji, z tego samego dystrybutora) wychodzi ok.10l/100.

Tankujesz do pełna, czyli po wlew ? Ja kiedyś zatankowałem prawie na maxa, prawie, bo lustra cieczy we wlewie nie zauważyłem i w efekcie ropa wyciekła mi przez nieszczelną pokrywę zbiornika. Dociągnąłem ją ale chyba drugi raz nie zaryzykuję

Tankuje do momentu tzw. odbicia. Potem jeszcze raz próbuje dolać paliwo nie wyciągając pistoletu z wlewu.

Nigdy nie tankuje "po korek", bo paliwo ogrzane w zbiorniku zwiększa swoją objętość.

Jeżdżę ponad dwa lata Omegą 2.5td caravan 94 r. mam 200 000km i jeżdżę bardzo dynamicznie i szybko ale w sezonie letnim przy włączonych światłach i klimie nigdy nie spala wiecej niż średnio 9,2 l/100km.W zimie wiadomo bez klimy na światłach po śniegu nie przekracza mi 9,7 l/100 km , aha kolega p123 przytoczył że spalanie około 10 l/100 km to mniej niż podaje książka serwisowa.Wyjaśniam książka serwisowa (niemiecka) opel omega strona 139 pozycja trzecia od góry wersja auta 25TD skrzynia manualna zużycie średnie 9,4l/100 do 90km/h 5,9 l/100km do 120 km/h 8,0 l/100km natomiast w automacie odpowiednio 10;5,8;7,9 l/100km. Jak z tego wynika moje auto mieści się w tych parametrach. Jeszcze jedno niemieccy serwisanci wg.przebiegu do rocznika auta obliczają wielkość korekty zużycia paliwa mówiąc po naszemu przyjęto średnio 0,1 do 0,22 l/100 km rocznie i co ciekawe ta dolna granica najbardziej odpowiada do auta 5,6,7 letnich.Teoria Pana p123 padła w gruzach. Koledzy najgorszym z Opla co może być to są Polskie Autoryzowane Serwisy. Sam mam z nimi do czynienia na codzień i niestety są tam fachowcy od pojazdów znacznie mocniejszych on Opli o te 200 -400 kMech. Pozdrawiam wszystki ze znaczniem Opla i życzę Wesołych Zdrowych i Spokojnych Świąt Wielkiej Nocy.

Panowie,
To co napisałem o SWOIM 2,5 TD to nie teoria tylko realne spostrzeżenie, co gorsza boleśnie odczuwalne w portfelu i widoczne w lusterku - przy przyspieszaniu kopci jak mało co. Stąd też poddałem wtryski badaniom, które nie wykazały nic złego. Pisząc że pali 18/100 nie chalę się i nie chodzę z dumnie podniesioną głową tylko ubolewam i wypatruję rad co z tym robić. Pytam róznych ludzi, mechaników, taksówkarzy itp - każdy kręci głową że pali jak smok i trzeba coś z tym zrobić - tylko co ? Tu zapada milczenie. Wyjątek = Lew99 - dzięki za rady na priv. - zaraz odpiszę. Pozdrawiam Świątecznie.
Piotr

Czesc!Moja omesia jest w automacie i z klima.Pali w miescie tez okolo 18l/100km(boli jak cholera)Nikt nie ma pojecia jaka jest przyczyna.Sprawdzalem kilka razy czy dobrze licze.Komp pokazuje nawet ok. 21.7 l.Na wolnych obrotach pokazuje 2.3-2.8 l.
Panowie w Bosch`u powiedzieli ze to wlasciwie niemozliwe zeby tyle palila bo nawet mocno nie dymi,a przy takim spalaniu to by "musialo sie prawie paliwo z rury wylewac".Niewiem co otym wszystkim myslec?!

u mnie na wolnych pokazyje 1,2-1,4 na włonczonej klimie i światłach

Wskazaniami zużycia paliwa przez komp za bardzo się nie przejmuj, bo może zawyżać o ponad 20%, licz spalanie wg tankowania pod korek (albo do drugiego odbicia pistoletu jeśli wolisz).
Na razie mam trasa 7,8 kawałeczek trasy + miasto 11,6 (samo miasto będzie na pewno więcej).
Poza tym spróbuj jakichś markowych (STP, Shell itp.) dodatków do oleju napędowego, buteleczka na zbiornik, powiedzmy co drugie tankowanie, to nie jest drogie w porównaniu z rachunkiem za 72 litry ropy
JaC

Cytat:
Moja Omega to 2,5 TD wersja CD - automat, klimatronic.
Rocznik 11/95 przebieg 210.000.
Ksiązka pisze że powinien palić 12,5 po mieście i koło 7 w trasie.
Tymczasem, komp wskazuje 16,5-18,5 l/100 jeżdżąc po mieście - i chyba faktycznie tyle ubywa z baku.
Na trasie jadąc 110-120 pali 8,5-9
Tyle wskazuje, a starm się mieć lekką nogę.
Jakieś 10 kkm temu byłem w ASO (AutoPraga - W-wa) sprawdzili techa, kompresję, wtryski - wszystko OK.
Sprawdziłem też losowo wyjęte 2 wtryski w pryw. warsztacie - były OK.
Filtr powietrza - nowy - marki "filtron" czy jakoś tak.
Co to może być ?

witam! Juz od pieciu lat jestem w posiadaniu 2,5 TD w automacie 170 tys. i jeszcze nie przekroczyłem 11l. W zimie po zmianie opon na węższe spada poniżej 10 i nie odmawiam sobie przyjemności z jazdy. A propo szerokość opon ma kolosalne znaczenie na zużycie paliwa. Tak więc jeśli ktoś ma 225 lub więcej to może być również przyczyną takego zużycia paliwa. Bynajmniej tak mi sie wydaje