| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-09 09:55:11 Wziąłem się wczoraj za spody drzwi. Na szczęście u mnie nie jest jeszcze tak źle - tzn. nie ma dziur.
I teraz mam zgryz. Czy te uszczelki gumowe ponownie założyć , czy olać temat. Czy ktoś z was jeździ bez tych uszczelek? Jakie są efekty? Czy tylko zabrudzony próg, czy występują jakieś inne negatywne efekty np. woda w aucie albo szumy ? |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2006-04-09 10:02:20 Ja wywaliłem to pieroństwo i nic się nie działo - tylko syfił się próg. |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-04-09 10:24:17 wywal to dziadostwo...
jak zdjąłem swoje to miedzy nimi a drzwiami miałem WODĘ !!! nie ma siły musi gnić przez to.... jeżdzę już pół roku albo i dłużej bez tego pieroństwa i obrócz tego że progi szybciej się kurzą żadnych negatywnych rzeczy nie zauważyłem.. pozdro |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-04-09 11:48:34 Po malowaniu wywalę te w cholerę, a mam zamiar zastosować jakąś inna uszczelkę... Przyklejoną na sam koniec rantu |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-09 11:59:24 ja tez to wypieprzylem, u mnie tez nie bylo dziur. tylko syfi sie prog ale mysle na koniec drzwi przykleic gumowa uszczelke jakas... tylko poki co sie nie rozgladalem za czyms takim |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-04-09 12:20:02 Ja zrobiłem to inaczej ....
Po zdemontowaniu uszczelek wyciąłem w tej "pierwszej"-przylegającej do blachy, prostokątne otwory minimalnie większe niż otwory odpływowe w drzwiach. Zamontowałem to wszystko z powrotem tak jak było (prawie) fabrycznie . Efekt- Niesyfiące się progi i suche wewnątrz drzwi |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-09 13:24:29 u mnie nie bylo mowy o rozdzielaniu tych uszczelek, byla jedna gruba ktora zerwalem z korkami i rdza pod tym, ciezko bylo odroznic ta druga niby uszczelke od reszty "badziewia" bo ... ta cala rdza pod moimi drzwiami byla strasznie spuchnieta - pierwszy raz widzialem takie "obszerne" bąble tzn. nie chodzi o rozleglosc a o ich "puszystosc"... nie wiem od czego to. wydrapalem wszystko w pizdu, ojciec wyczyscil wypolerowal, na to podklad i bitex. mamy nadzieje na rok-dwa do trzech spokoju. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2006-04-09 20:58:21
Stawiam na 5miesiecy.. i ruda wyjdzie... Ja zrobilem troje drzwi... czyscilem od srodka i od spodu. odrdzewiaczem, zalewalem zywicą, podklad, bitex w aerozolu. Ruda juz wylazi...(2 miesiące) |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-09 21:39:17 jestem gotow sie zalozyc, do zimy nic nie wyjdzie bo nic nie zostalo ![]() |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-09 23:22:18 Czyszcząc drzwi zauważyłem dziwne zjawisko. Otóż sa miejsca, gdzie zdzierając farbe dochodzi sie do idealnej blachy nie ruszonej przez rdzę. A zaraz obok blacha jest czarna i nie sposób jej doczyścić. Ale nie jest to rdza, tylko metal ma kolor czarny. Tak jakby walcując blache (albo cynkując) żółtki cos spieprzyły. Jak bede robił nastepne drzwi to moze zrobie zdjęcia.
Co do techniki zabezpieczania - zamiast wynalazków które opisujecie użyłem (oczywiście po zgrubnym oczyszczeniu szczotką druciana na wiertarce) zwykłego fosolu i na to położyłem hammerite'a (niebieski z efektem "młotkowym - prawie jak metalik ) . Aż sam jestem ciekaw efektu.
Wracając zas do tematu uszczelek tak sie zastanawiam.... Po kołkach trzymających uszczelkę zostały dziury. Dochodzą do tego dziury, które pierwotnie miały odprowadzać wode z drzwi. I pytanie - czy np w zimie przez te dziury solanka zdrogi nie bedzie sie dostawała do środka drzwi? Może trzaby tu jakis zaworek kierunkowy zastosować? |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2006-05-09 09:18:02 Ja jeżdżę bez tego badziewia już 2 lata. Różnica jaką zaobserwowałem jest taka, że w tym roku miałem mniej rdzy na drzwiach. Rzeczywiście progi się bardziej brudzą, ale coś za coś. Ja wolę przejechać je szmatą niż zdzierać tą pieprzoną rdzę. Ja stosuję następujący schemat:
1) Zerwanie rdzy drucianym krążkiem przyczepionym do wiertarki (jakieś badziewie Toya, kilka sztuk w komplecie, ceny nie pamiętam); 2) Poprawki papierem ściernym; 3) Przejechanie pędzlem środkiem o nazwie odrdzewiacz (chyba działa cholerstwo bo jak się na trawę wyleje to aż syczy i nie radzę korzystać z niego bez rękawiczek) - koszt to jakieś grosze;
4) Brunox - kiedyś stosowałem w sprayu ale teraz kupiłem do rozprowadzania pędzlem. Jest to wygodniejsze i niezabrudzi się innych elementów samochodu. Jest na bazie żywic więc jest jednocześnie podkładem. Najlepiej dać go 2 warstwy poczym ja odczekuję jeden dzień. Tworzy się wyraźna warstwa zabezpieczająca. Koszt - 28 pln za 250 ml; 5) Lakier bazowy czyli kolor 2 warstwy; 6) Lakier metalik który utwardza też 2 warstwy. A za rok lub dwa i tak znowu to samo ale dzięki zdjęciu gum jest mniej rdzy do zdzierania. Nie wiem czy mój sposób postępowania jest idealnie właściwy ale na moje możliwości i poświęcone pieniądze to wystarczy. |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2006-05-09 09:32:11 Witam.
Ja tez wypierdzieliłem te uszczelki,coś z 1,5 roku temu.Wyczyściłem rdzę ,pomalowałem podkładem a na wierzch fluidol.Po zimie nie ma śladów rudej francy .Jedyny minus zdiętych gum to syf na progach. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-09 09:38:10 Coście się tak uparli całe gumy ściągać. Spokojnie wystarczy ściągnąć tylko te osłonki na odpływy... a ruda i tak wróci ![]() |
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2006-06-01 08:48:51 Ja tez je wywalilem. Nie widze i nie slysze zadnych roznic. A wywalilem je przy okazji robienie dolow drzwi i progow.
Na progach ruda wyjechalem do golej blachy, pomalowalem Fertanem i poczekalem do nastepnego dnia. Pozniej podklad i zielonym hemaraitem Nawet nie widac roznicy. Kumpel jak zobaczyl to powiedzial zeby mu tak jego Omege zrobil
Na rok wystarcz - a pozniej i tak go sprzedam wiec nie bylo sensu wywalac kasy na lakiernika. Efekt i tak jest b.dobry. Doly drzwi tez tak zrobilem i jestem z wynikow zadowolony. Przy okazji wyciszylem drzwi masa bitumiczna i troche w komorze silnika kolo dmuchawy. Wymienilem tez uszczelki wokol drzwi. Roznica jest znaczna. Przedtem gdy mijalem sie z TIRem to czulem sie jakbym mial okno otwarte. Teraz dochodzi tylko lekki szum. Fajna sprawa. Musze sie zebrac w sobie i jeszcze w niktorych miejscach go wyciszyc. Do 3500 obrotow nie slysze silnika, tylko delikatny szum powietrza i opon. Tak mozna jezdzic
|
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2006-06-01 08:53:55 Ja tez je wywalilem. Nie widze i nie slysze zadnych roznic. A wywalilem je przy okazji robienie dolow drzwi i progow.
Na progach ruda wyjechalem do golej blachy, pomalowalem Fertanem i poczekalem do nastepnego dnia. Pozniej podklad i zielonym hemaraitem Nawet nie widac roznicy. Kumpel jak zobaczyl to powiedzial zeby mu tak jego Omege zrobil
Na rok wystarcz - a pozniej i tak go sprzedam wiec nie bylo sensu wywalac kasy na lakiernika. Efekt i tak jest b.dobry. Doly drzwi tez tak zrobilem i jestem z wynikow zadowolony. Przy okazji wyciszylem drzwi masa bitumiczna i troche w komorze silnika kolo dmuchawy. Wymienilem tez uszczelki wokol drzwi. Roznica jest znaczna. Przedtem gdy mijalem sie z TIRem to czulem sie jakbym mial okno otwarte. Teraz dochodzi tylko lekki szum. Fajna sprawa. Musze sie zebrac w sobie i jeszcze w niktorych miejscach go wyciszyc. Do 3500 obrotow nie slysze silnika, tylko delikatny szum powietrza i opon. Tak mozna jezdzic
|
Hornblower Ford Focus Krosno Odrzańskie | 2006-06-01 16:37:25
A wiesz jaka jest roznica miedzy cena malowania auta a uszczelka? Kupilem dwie uszczelki a tasme z masa bitumiczna mialem za darmo. Normalnie FEST inwestycja. Za to komfort jazdy jest znacznie wiekszy. [ wiadomość edytowana przez: Hornblower dnia 2006-06-01 16:37:58 ] |