Wymiana świec silnik 2,5V6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Czy ktoś z kolegów wymieniał świece zapłonowe w silniku 2,5V6? Chodzi mi o to czy jest to skomplikowana sprawa, bo na pierwszy rzut oka to jest bezproblemowy dostęp tylko do dwóch świeć. Ile czasu może to zająć? Czy trzeba wymontować recylkulator spalin i tę listwę z przewodami? Z góry dziękuję za pomoc?

Myślę ze nie powinieneś mieć większych problemów.gdybyś chcial zobaczyć ciężki dostęp spróbuj wymienić w BMW 750 mi to zajęło 12 godzin

ja u siebie zmieniałem ostatnio, i tak ściągasz krokowy, kolektor, recukulator odkrecasz od kolektora odkręcasz te uchwyty na kable, z tyłu odłączasz cztery wężyki od tego plastiku z napisem eco tec, z tyłu po lewej stronie jest jeszcze do odkręcenia uchwyt węży. musisz odłączyć z tyłu po prawej stronie od spodu jedna wtyczka, plus wężyk, i podnosisz kolektor do góry, tą listwe z kablami i wężykami podciśnienia tylko odchylasz i masz pełen dostęp do świec i przewodów - u mnie to zajeło 4 godziny, ale wywalałem recyrkulator, dolot kolektora i mam instalacje sekwencyjną i zmieniałem jeszcze uszczelki pod pokrywami rozrządu. Dla ułatwienia możesz ściągnąć podszybie, które ściągasz góra w 10 min, a masz o 100% lepszy dostęp i wszystko na patelni.

nie napisałem o oczywistych sprawach linka gazu węże podgrzewania przepustnicy,

problemy-

1.za cholere nie mogłem zrzucić wycieraczek, zrobiłem tak kluczem 13 odkręciłem te nakrętki nie do końca, i pod ramie wycieraczki tuż pod frezem włożyłem płaską 12tkę i udeżałem młotkiem z góry na lekko wkręconą nakrętke. moment zeszło

2. recyrkulator jest przykręcowny do do takiego ramienia wychodzącego gdzieś z pod kolektora wydechowego, śróba na maksa zkorodowana torx się obracał żabka nie ruszał, musiałem fleksem ucinać, po ucięciu wykręciła się lekko wkretakiem.

ogólnie gorzej to wygląda a w rzeczywistości sprawa jest banalna,

ja kolektor obsadziłem na silikon - ty możesz z góry zaopatrzyć się w usczelki

Cytat:
2006-04-09 20:14:53, sss25 pisze:
...spróbuj wymienić w BMW 750 mi to zajęło 12 godzin

Eeeee... nie przesadzajmy.
W BMW 750 E32 to 1,5 godzinki bez pośpiechu.
te 12 godzin to może z zakupami świec w sklepie
i ... kompletacją odpowiedniego klucza do świec...

Heloł!

Mi wymiana swiec w Vce, zajmuje jakies 3-4 godziny.
Nic nie sciagam, poza pokrywa kolektora ssacego z napisem ECOTEC.

Jak nie robiles tego wczesniej, lepiej zrob to z kims, kto ma w tym jakies doswiadczenie.

Cytat:
2006-04-09 20:46:42, KOLIBERk pisze:
Heloł! Mi wymiana swiec w Vce, zajmuje jakies 3-4 godziny.

ale ty masz duze doswiadczenie,

geoman zobacz na stronke koliberk-a w dziale o lpg zobaczysz na zdjęciach jak i co wygląda, sprawa nie jest taka trudna, ja wymieniałem, wszystko pierwszy raz i zajeło mi to naprawde 4 godziny, do świec rzeczywiście podszybia nie ma co ruszac ale o wiele łatwiejszy dostęp jest bez podszybia,

[ wiadomość edytowana przez: alicia dnia 2006-04-09 21:12:49 ]
[ powód edycji: ortografia :/ ]

Cytat:
2006-04-09 20:15:17, OpelOmega pisze:
ja u siebie zmieniałem ostatnio, i tak ściągasz krokowy, kolektor, recukulator odkrecasz od kolektora odkręcasz te uchwyty na kable, z tyłu odłączasz cztery wężyki od tego plastiku z napisem eco tec, z tyłu po lewej stronie jest jeszcze do odkręcenia uchwyt węży. musisz odłączyć z tyłu po prawej stronie od spodu jedna wtyczka, plus wężyk, i podnosisz kolektor do góry, tą listwe z kablami i wężykami podciśnienia tylko odchylasz i masz pełen dostęp do świec i przewodów - u mnie to zajeło 4 godziny, ale wywalałem recyrkulator, dolot kolektora i mam instalacje sekwencyjną i zmieniałem jeszcze uszczelki pod pokrywami rozrządu. Dla ułatwienia możesz ściągnąć podszybie, które ściągasz góra w 10 min, a masz o 100% lepszy dostęp i wszystko na patelni. nie napisałem o oczywistych sprawach linka gazu węże podgrzewania przepustnicy, problemy- 1.za cholere nie mogłem zrzucić wycieraczek, zrobiłem tak kluczem 13 odkręciłem te nakrętki nie do końca, i pod ramie wycieraczki tuż pod frezem włożyłem płaską 12tkę i udeżałem młotkiem z góry na lekko wkręconą nakrętke. moment zeszło 2. recyrkulator jest przykręcowny do do takiego ramienia wychodzącego gdzieś z pod kolektora wydechowego, śróba na maksa zkorodowana torx się obracał żabka nie ruszał, musiałem fleksem ucinać, po ucięciu wykręciła się lekko wkretakiem. ogólnie gorzej to wygląda a w rzeczywistości sprawa jest banalna, ja kolektor obsadziłem na silikon - ty możesz z góry zaopatrzyć się w usczelki

Kolega chce wymienic świece a nie przewody to po jaka cholere pół silnika rozbierać

witam ,nie jestem McGyver-em a wymiana zajęła mi około 40 min. + klucz przegubowy
(nie rozkręcałem połowy silnika )

Odkręcasz listwe po lewej stronie,krótka i długa przedłużka ,grzechotka
przyjemnej zabawy

Cytat:
2006-04-09 21:58:30, pawelek17 pisze:
witam ,nie jestem McGyver-em a wymiana zajęła mi około 40 min. + klucz przegubowy (nie rozkręcałem połowy silnika )

Faktycznie, sama wymiana zajmuje w granicach do 1,5 godziny.

Ja przez 3h wymianialem swiece, sprawdzalem przerwy na elektrochach, odsaczalem olej ktory zalal swiece, czyscilem silnik i sprawdzalem uklad chlodzenia.

I jeszcze ustawialem mape gazu.

[ wiadomość edytowana przez: KOLIBERk dnia 2006-04-09 22:42:20 ]

Koliberek zapomniałeś dodać, iż jeszcze delektowałeś się zimnym piwkiem

Dziękuję wszystkim za rady, spróbuję wykręcić świece a przy okazji mam zamiar sprawdzić czujnikiem ciśnienie sprężania. Tutaj zrobię tak jak jest pokazane w książce Sam Naprawiam Opel Omega, chyba że ma ktoś inne doświadczenia?

Cytat:
2006-04-10 05:34:15, PiotrS pisze:
Koliberek zapomniałeś dodać, iż jeszcze delektowałeś się zimnym piwkiem

Taa, zapomnialem wogole kupic
Jakos to przeoczylem, chyba dlatego, ze zgubilem kluczyk do felg.

P.S. Te stare swiece okazaly sie calkiem dobre. Jak zwykle "gazownicy" dali dupy, bo kazali wymieniac dobre swiece na nowe.

Cytat:
Mi wymiana swiec w Vce, zajmuje jakies 3-4 godziny.

Powaznie to tyle zajmuje czasu ?

Cytat:

Tak ale jak robisz od d... strony.
Zaczynasz od zdjęcia miski olejowej ,wał korby,tłoki i wtedy widzisz świece.

Cytat:
2006-04-10 15:37:48, Vino pisze:

Cos ty, PEPE napisal to precyzyjnie

Cytujac :

"W 3-4 godziny zdarzylbym sie napierdolic, wymienic swiece i wytrzezwiec - w tej właśnie kolejności, bo w innej to może nawet szybciej"

Mniemam, ze u Was kolejnosc byla identyczna

Cytat:
2006-04-10 20:50:16, DrA pisze:
Cytujac : "W 3-4 godziny zdarzylbym sie napierdolic, wymienic swiece i wytrzezwiec - w tej właśnie kolejności, bo w innej to może nawet szybciej" Mniemam, ze u Was kolejnosc byla identyczna

Eeee, mnie to zajmowalo tyle czasu, bo nie mialem co pic .
Nigdy wiecej na sucho do naprawy auta nie podchodze
Parkinsona mam chyba