MotoNews.pl

ECO TEC- wasze opinie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witajcie!
ostatnio spotkalem sie z bardzo negatywna opinia na temat silnikow Eco Tec, wystepujacych w astrach, co bylo dla mnie nowoscia, gdyz uwazam ze te silniczki sa mimo wszystko dobre.
chcialbym azeby uzytkownicy aut z tymi silnikami lub osoby ktore mialy z nimi doczynienia wypowiedzialy sie na ten temat. chodzi mi o sprawowanie sie ich.
zapewne bede szukal jakos po wakacjach asterki z takim wlasnie silniczkiem (1.8-2.0) no i nie chcialbym azeby mnie pozniej spotkaly nieoczekiwane i rownie niemile przygody no i...wydatki :|
dlatego jak mozecie to piszcie swoje opinie na temat tych silnikow
za wszystko wielkie dzieki =]

moze sie myle, ale wydaje mi sie ze od ktoregos roku wszystkie silniki benzynowe montowane w oplach to eco-tec'ki

A ci, co te opinię wydawali, to niby skąd taką wiedzę mają? mieli taki silnik w aucie? czy znajomy,znajomego miał i po pijaku nad ranem coś belkotał?

nic tym silnikom nie dolega
wymieniać terminowo rozrząd, olej i nic się nie będzie działo złego.

W/g mnie negatywy Ecotec-om wystawiają ludzie, którzy nie dbają o auta.
W kilku zasłyszanych przypadkach psioczenia na te silniki głównym powodem było... nieprzestrzeganie terminu i zasad wymiany rozrządu. I tyle.
Auto kupiłem z przebiegiem 79kkm, po 2kkm zagazowałem, przechulałem na tym ~80kkm i jest ok. Dbać, dbać i jeszcze raz dbać a każde auto nie będzie sprawiało problemów. No chyba, że to któreś z tych na F jak: Fordy, Fiaty, Fszystkie francuskie i Folksvageny (tylko się nie obrażać )

jak dla mnie to nie wiem co oznacza ECO w tych silnikach bo napewno nie ekonomiczny ( mój 2.0 16v eco pali 15l/100km ) noże coś innego a co do wymiany rozrządu to trzeba niestety przestrzegać i ot to cały problem

może eco=ekologiczny?

Cytat:
2006-04-11 09:57:44, Grzesiek pisze:
może eco=ekologiczny?

tylko jak to sprawdzić

na takzwanym w niemczech ( AU ) -poprostu przegld spalania i wydechu gdzie miezony jest poziom spalin--niewiem jak to po PL sie nazywa ale jak mieszkalem jeszcze w PL to w 125p nikt nawet tego nie kontrolowal ( okolo 6 lat temu)- gdy wyszly te silniki normy w EU byly wtedy zaostrzone , i silniki jak ecotec mogly poruszac sie nawed podczas alarmu smogu w duzych aglomeracjach ,gdzie inne auta dostawaly naklejke od wewnatrz szyby z nr. rejestracyjnym i podczas alarmu nie mialy prawa sie poruszac(te auta z nalepa znajdziecie w PL- taka brazowa )

ja tez mam ecoteca i dbam o niego= pasek na czas wymienic ,filtry i olej a przy 180 tys.km wymienilem profilaktycznie zawory, uszczelki i pierscienie bo juz troch pil olej i paliwo no i ogulna regulacja

i smiga jak mazenie

dzieki za dotychczasowe opinie mi tez nie chcialo sie w to wierzyc, ze cos z tymi silnikami moze byc nie tak. ja coprawda jezdze dieslem rodzicow no ale nie mam ani ja ani ojciec do niego zadnych zastrzezen, bylem ciekaw co my myslicie o benzynce =] teraz jush nie bede mial zadnych watpliwosci

jescze raz dzieki i PZDR ALL

Moja astra 1.6 16v 101KM ecotec sprawuje się wyśmienicie jeśli chodzi o bezawaryjność. Auto "znam" od 2000roku i przy silniku nic nie było robione. Pracuje bardzo ładnie, równo, jest elastyczny. Jeśli chodzi o spalanie to już kiedyś pisałem na trasie spala mi 5,5 L/100 - jade zwykle około 90km/godz. Miasto, zależy - ale mieszczę się w osmiu litrach. Mam wstawiony gaz - sekwencję - poza regulacjami jest wszystko ok. Jeśli ktoś twierdzi że ECOTEC jest do bani to albo nigdy nie miał takiego silnika a chciałby albo olewał wymiany oleju, paska i ogólnie nie dbał o motor.

Witam
też posiadam asterkę z silnikiem ECOTEC 2,0 16V /X20XEV/ roku 1997 mam ją szósty rok zero awarii silnik sprawuje się znakomicie i wcale nie jest paliwo-żerny przy spkojnej jeździe w trasie do 110 km spala mi 6,5l w ostatnio też wymieniałem sam pasek nie przejechałem km ale minęło 5 lat nie mam żadnych zastrzeżeń olej też od wymiany do wymiany nic nie dolewam jest super a z tym rozrządem to myślę że to nie tylko w ecotecach w każdym trzeba dbać o stan techniczny jak to mówią jak się dba to się ma pozdrawiam

silniki są ok-kompresje dzis sprawdzałem-140 tys km,po 13 na każdym cylindrze
tylko osprzęt kijowy

w styczniu,regultor napiecia-alternator delphi
dzis tzw cycki(cewka),też delphi
oj zabolalo

Przecież ty też masz ECO TECa w tej Zafirce.

Pozwolę sobie wkleić wiadomość, którą otrzymałem od "jeszcze nie klubowicza". Posiada on odmienne zdanie n/t Ecotec-ów:

eco-zdechlo

witam
ja jestem jednym z nielicznych co mowia
i pisza z eco to bryndza mi przy 225 poszla
glowica potem wal korbowy, uszczelka,klekocze
jak traktor czyli popychacze i dbam o nia jak malo kto o inna !!
moze to wyjatek ???
pozdrawiam
Michał

W profilu widnieje Omega 1995 2,0 16V 136 ale nie wiem czy chodzi o to auto.

i ja wlasnie cos takiego uslyszalem... :| opinia ktora dala mi duzo do myslenia to ze jak sie zacznie cos walic... to jush leci wszystko po calosci...
ale mysle ze nie bede sie kierowal tymi dwiema negatywami tylko pozostalymi opiniami na OK, jest ich zapewne sporo wiecej =}
dzieki