Uruchamianie slinika - czy ma znaczenie czas.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hejka.
Wiem że moze sprawa wydać się błaha, ale wolę zawsze wiedzieć, czyli być pewien.
Chodzi mi o to czy różnica w uruchamianiu silnika ma jakikolwiek wpływ na pracę samochodu (komputer EEC)
a dokładniej:
znam ludzi którzy uruchamiaja silnik bezpośrednio po włożeniu kluczyka nie czekając, aż zgaśnie kontrolka immo.
Ja odczekuję, aż ona zgaśnie, bo gdzies słyszałem że tak należy, ale moje pytanie się zrodziło z wątpliwości: czemu należy ? jeśli go odpalę "od razu" czy skutkuje to pojawieniem się błędu w EEC, lub innym gorszym skutkiem ? (np brak smarowania przy rozruchu).
Pozdrawiam i czekam na opinie.

Wiadome ze lepiej poczekac az kontrolki zgasna wtedy masz pewnosc ze wszystko jest okej [;

bo EEC skanuje czy nie ma błędów

Cytat:
2006-04-11 15:20:12, kalee pisze:
(np brak smarowania przy rozruchu)

a to jakim cudem niby?? z mojej skromnej wiedzy wynika ze immo nie steruje obiegiem oleju

Ale co ? przy wyłączonym silniku EEC testuje obwody i odczytuje kody błędów ?
a co jeśli mam błędy których nie udało się skasować ?
wtedy może lepiej uruchomić od razu ?
coś mi tu nie pasi

mazzi wiem ze nie steruje
ale jesli ta kontrolka tylko wskazuje stan immobilajzera to jakie znaczenie ma odpalenie silnika przed jej wyłączeniem, przecież zadanie immobilajzera to odczytanie klucza i zezwolenie na start.............. chyba ze sie mylę

Jedynym usprawiedliwieniem, moim zdaniem, do poczekania, az niektore lampki/diody zgasna (rowniez np. od poduszki powietrznej) jest ................. chec zmniejszenia obciazenia akumulatora zewnetrznymi odbiornikami (zarowkami).

Moze sie myle, ale przeciez na tej samej zasadzie dziala ten system w nowych np. Focusach, gdzie odcina prad do radyjka czy do malej zaroweczki w podsufitce...

Cytat:
2006-04-11 15:56:00, adam_aaa pisze:
Moze sie myle, ale przeciez na tej samej zasadzie dziala ten system w nowych np. Focusach, gdzie odcina prad do radyjka czy do malej zaroweczki w podsufitce...

a w niektórych autkach wyłącza nawet światła drogowe na czas mielenia rozrusznikiem

nie jestem ekspertem ale jak opuścisz (nie wiem jak to nazwać) osłonę przeciwsłoneczną? to powinna być tam tabliczka po angielsku i nemiecku że należy po włożeniu kluczyka odczekać ok. 5 sekund(praca pompy paliwa którą bardzo ładnie słychać jak sobie pompuje paliwko) przed uruchomieniem silnika przynajmniej w moim benzyniaku tak jest

thx slymen za info
ja takiej juz nie mialem jak kupilem swojego i wlasnie sie zastanawialem co też takiego ważnego producent umieścił na naklejce na tym daszku.
Czyli reasumując:
należy odczekać te 5 sek na zakończenie pracy pompy paliwa (też ją ładnie słyszę jak przekręce raz kluczyk) a że kontrolka świeci się trochę dłużej po zatrzymaniu pompy to może być wyznacznikiem kiedy uruchomić silnik, bo przecież nie będziemy liczyć po cichu, lub w głowie te 5 sek
Dzięki za pomoc w rozwiązaniu tego jakże frapującego mnei tematu hehehe
Pozdrawiam serdecznie i życzę już Zdrowych i Jajcarnych Świąt bez kaczek