Jaki Sens stosowania malej kierownicy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Male pytanko dotyczace zstosowania malej kierownicy w samochodzie. Jest jakis sens poza estetycznym? Ogladalem wlasnie onboard z puga206wrc i tak kierownica jest duza, wiec po co ludzie montuja takie malutkie? Przeciez chyba nie uzywa sie tego za dobrze.

Pozdrawiam
Sebastian

mi sie lepiej trzyma mniejsza a wrc nie trzeba duzej kierownicy bo tam uklad kierowniczy jest skrucony max wychylenie w jedna i druga strone to pol obrotu a w seryjnym aucie4 krecisz w jedna 1,4 i w druga tyle samo

w serii bez wspomagania mała kierownica to porazka, chyba ze do jazdy na wprost. jezeli chcesz porajdowac to nie zakladaj mniejszej bo sie za bardzo nakrecisz zanim skrecisz

ja jechałem samochodem które miało kiere 28 cm to porażka.
Myśle że najlepsza srednica to 33cm

ogolnie rzecz biorac w rajdach stosuje sie okragle kierownice sredniej wielkosci (pewniejszy chwyt - na nierownosciach nie ucieknie ci kierownica), w wyscigach mniejsza i czasem jajaowata (stale warunki, rowny asfalt)..

Cytat:
2003-04-16 20:47:56, ANDRZEY pisze:
ja jechałem samochodem które miało kiere 28 cm to porażka.
Myśle że najlepsza srednica to 33cm

Moja kierownica ma właśnie gdzieś tak 28 cm i mógłbym nią kręcić nawet jednym palcem - poważnie ! (Tzn. jeszcze do niedawna przy parkowaniu potrafiłem się nawet spocić ale okazało się, że winne były zwrotnice. Teraz po naprawie zwrotnic i przesmarowaniu naprawdę da się kręcić jednym paluszkiem).

Witam!
Mam zamontowana kierownice 28 wlasnej produkcji!
Jestem bardzo zadowolony- zwrotnice mam do poprawki i uklad kierwoniczy!
Na zakretach nawet 90 stopni prowadzi sie super!
Polecam!
Wystarczy sie tylko przyzwyczaic!
Kierownica do obejrzenia na stronie:
http://allegro.pl/show_item.php?item=12513054
Pozdrawiam

Cytat:
mała kierownica to porazka

a moim zdaniem to zalezy od preferencji czlowieka.
jeden lubi duza, drugi mala - i powinienes jezdzic z taka, z jaka ci wygodnie.
ja mam jakies 28-30cm i jezdzi mi sie z nia zdecydowanie lepiej. seryjna w maluchu jest dla mnie zdecydowanie zbyt duza.
aha - w moim przypadku nie jest to element estetyczny:). zreszta tak jak cala moja malaria, poki co:)))

No ja na przykład mam kierownice Monza i jest zaj...... Bardzo mi odpowiadaq i pasuje do reszty wenętrza. Popatrz zdjęcia w profilu . Średnica to chyba 31cm i fajnie sie jeżdzi

W maluchu mala kiera sie przydaje zasadniczo... bo jest malo miejsca i na seryjnej mozna latwo wybic szybe lokciem , dodatkowo jest slimak wiec sily dzialajace na kola sie tak nie przenosza na kiere.
Za to w zosce mam juz listwe i strasznie mala kiera "kopala" na dziurach i nie raz np ostre wyjscie przez jakis garb czy cos podczas prowadzenia jedna reka (np podczas zmiany biegow) stawialo duze wyzwanie bo naprawde lape trzeba miec solidna...
wiec dla testu pojedzilem na serii z kaszla i nie ma problemu jest o wiele wygodniej, niestety nie wyglada juz tak fajnie
Sporo zalezy od auta i preferencji kierowcy. Kiera srednicy serii maluchoweskiej w innych autach jest wg mnie dolna granica, za to w samym maluchu ze wzlgedu na malo miejsca mala kiera sie tez przydaje.

ja osobiście mam taką mała kierownice i zdecydowanie lepiej mi sie z taka jeździ , mam więcej miejsca na nogi i wogóle jest dużo bardziej estetyczna niż maluchowska

Mala kierata?
Estetyczna, wystarczy nauczyc sie na takiej jezdzic!