MotoNews.pl

Końcówka wydechu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kupiłem sobie końcówkę na wydech, wyglada ona w kształcie spłaszczonego walca,muszę obciąć kawałek rury z tłumika żeby tą końcówkę przyspawać do tłumika,nie chcę żeby mi buczało tylko chodzi o wygląd, sprzeczam się z kumplem powiedział że jak obetnę kawałeczek żeby ta oryginalna rura prawie dochodziła do zwężenia w tej końcówce to będzie cicho a jak obetnę przy samym tłumiku to hałas wzrosnie, co zrobic?

Taaaaaa, wzrośnie o 0,5 dB
Obcinaj przy wydechu.

Możesz się śmiać ale jak podobną kumpel ma założoną przy bmw 3 to jak odpala auto i przegazuje to jest ch....głośno a ja tak nie chce.

To pewnie ma wypierdziany tłumik. Sama końcówka wydechu nie ma wpływu na głośność, bo tłumienie odbywa się w puszkach a nie rurach wydechu.

Może i ma wypierdziany ale ciekawe czemu jak odczepiliśmy końcówkę to jednak dźwięk wydechu był cichszy duuuzo cichszy

bo to pewnie ta nowa końcówka tjuningowa zbliżona konstrukcyjnie do budowy strumienicy łuskowej - ale ze wzmacniaczami rezonansu akustycznego strugi falowej, działającej liniowo w oparciu o zasadę odwrotności wektorowej do szybkości transmisji przepływu CO2 i węglowodorów zawartych w spalinach. Fenomenalnie zmienia dźwięk - zwłaszcza po przełączeniu na gaz.

7gsi:

marco11, nie cykaj, najwyzej zdejmiesz
na serio to uwazaj zeby nie konczyla sie przed zderzakiem wtedy bedziesz bardziej wydech slyszal w samochodzie...
generalnie nie wiem czego sie bac

Witam
wielokrotnie sprawdzone w wielu autach skracanie koncowki orginalnego tlumika zmienialo bardzo drastycznie dzwiek (glosnosc)
Przyklad fiat cc na tlumiku bosala dosc cichy po odcieciu przy puszcze rury glosnosc wzrosla ,stara panda zlikwidowanie 20cm orginalnej rurki za ostatnim tlumikiem i zalozenie o innym przekroju rury skierowanej tez w inna strone niz orginalnie glosnosc wzrosla znacznie itd itp
Od kilku lat przerabiam i naprawiam tlumiki wiec wiem o czym pisze nigdy nie odcinalem w omie ale w calibrze (c20ne) byla bardzo mala zmiana wiec mysle ze tu bedzie podobnie

a ja wstawiłe mcały tłumik kacowy sportowy SPIDEER i tylko troszke głosniej

Cytat:
...tłumik kacowy...

Niech tłumik tyle nie pije to będzie cichszy

Cytat:
2006-04-13 13:55:42, zork pisze:
7gsi:
generalnie nie wiem czego sie bac

zork:
a jak nie wiesz czego, bój się koalicji pis z samoobroną
marco11: tnij, montuj, będzie ok.

EDIT: o cholera... ta koalicja staje się faktem

[ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2006-04-13 17:36:02 ]

[ wiadomość edytowana przez: 7gsi dnia 2006-04-13 23:09:20 ]

Cytat:
Może i ma wypierdziany ale ciekawe czemu jak odczepiliśmy końcówkę to jednak dźwięk wydechu był cichszy duuuzo cichszy

to odczep jeszcze raz,doczep swoją końcówke i zobaczysz (usłyszysz) czy jest głośniej czy nie

Problem polega na tym że moją da sie tylko przyspawać do tłumika, i nie chce mi się 2 razy spawac i sprawdzac.pozdro