Spadające obroty po włączeniu klimatyzacji.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Po włączeniu klimatyzacji (a czasami i ogrzewania tylnej szyby) spadają obroty. Ogólnie coś jest nie tak bo auto ma ok 500 obr/min na luzie, ale dzisiaj jak włączałem tylko klime to spadało do ok 200 obr/min i auto prawie gasło

Czy przyczyną może być słabe ciśnienie gazu? Bo kiedy zatankowalem do pelna to objawy zniknęły.
Czy może być przyczyną wymiana akumulatora i coś się w kompie od gazu popieprzyło?

Co wogóle zrobić żeby obroty wróciły do normy, bo raz po uruchomieniu jest w miarę ok, raz jest te 500 obr/min a raz 2000 obr/min przez chwile?

Przede wszysttkim napisz, jaki typ instalacji gazowej masz zamontowany w aucie, 2gen czy sekwencja, oraz czy problem z obrotami wystepuje na benzynie?

Cytat:
2006-04-13 20:01:02, damian-k pisze:
Przede wszysttkim napisz, jaki typ instalacji gazowej masz zamontowany w aucie, 2gen czy sekwencja, oraz czy problem z obrotami wystepuje na benzynie?

dodatkowo , filtr gazu? powietrza, krokowy czyszczony?

im wiecej odbiorników prądu tym wieksze obciazenie i obroty spadają! od tego jest silniczek krokowy który powinien je utrzymywac w odpowiedniej(ustawionej)pozycji!
krokowy do czyszczenia i adaptacja obrotów zgodnie z manualem

Sekwencja firmy Scirocco. Na benzynie też jest te 500 obrotów.
Instalacja zakłądana we wrześniu i nic nie było przy niej ruszane, oprócz przeglądu. Filtr powietrza to wkładka K&N która ma ok 10 tyś km, może nawet i nie. Krokowy nie ruszany niestety

To teraz pytanie gdzie jest umiesczony silnik krokowy i jak mniej więcej wygląda (jestem zielony). I czy ktoś kto nie ma pojęcia może go sam wyczyścić tak żeby go nie zepsuć jeszcze bardziej (bo z tego co widziałem na necie to kosztują od 700 zł wzwyż do Sonaty).

Cześć,
Jak odpalasz rano autko, to podnosi Ci obroty?
Zależy jak duże masz zacięcie do grzebania się przy aucie. Ja mimo nie wiedzy ale za to z dużym zacięciem, sam robiłem kilka rzeczy
Co do umiejscowienia silniczka to Ci nie podpowiem. Umnie jest pod przepustnicą, u Ciebie może być gdzie indziej
Czyszczenie... szukajka, było sporo o tym

Cytat:
2006-04-14 11:55:39, gadiemus pisze:
Cześć, Jak odpalasz rano autko, to podnosi Ci obroty?

Nie ma na to reguły. Dzisiaj rano specjalnie się "przyjrzałem" temu i było w miarę w porządku ok 1000 obr/min.

Co do zaciętości to jak najbardziej, ale nie chciałbym żeby skończyło się to ewentualnie uszkodzeniem czegoś jeszcze i wizytą u mechanika z dodatkowym kosztem

Nie mam siły do pisania dzisiaj.....
tu masz post z forum Mitsu podobny problem! wogóle na tym forum jest duzo o krokowym itd
mitsu....
oraz bardzo przydatna stronka którą podaje 100000000000 raz!!!
mitsu 2

Bankowo krokowy bo mam to samo i na pc to wykazalo ze jest padniety ;p Czekam na nowy

Witam,

Tak jak w temacie mi po właczeniu klimatyzacji obroty nie specjanie spadają (na jałowym tak do 900 - 950). Ogólnie samochód nieco drży. Poza tym po włączeniu zimnego silnik obroty mi rosna do 1600 a potem łagodnie (powoli) spadają do 1100.
Mam gaz 2 gen z krokowym. Acha świece, filtry w miarę nowe poniżej 10000 km. LAntra 1997 2,0.
Czy wszystko w porzadku?
PZDR
PGR