16cm z przodu - wersja dla LENIWYCH!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zamontowałem, żadnych pierścieni z MDF!

Jeżeli:

1 - jesteś leniwy
2 - masz dwie lewe ręce do prac rzeźbiarskich
3 - nie jesteś perfekcjonistą

może zrobić głośniki tak jak ja zrobiłem. Jeżeli jednak nie spełniasz powyższych warunków, zrób to porządnie, wzorem Kiełka czy Noska.

Do montaży dużych głośników potrzebujemy trzy klocki o grubości 3cm lub trochę więcej:

Prawda że piękne? Bo piękno tkwi w prostocie.

W klockach wiercimy dziury pod wkręty do metalu - wkręty powinny wchodzi do klocków luźno, bez wkręcania (za to powinny pasować do dziur w drzwiach samochodu). Następnie przykręcamy klocki i dopasowujemy głośnik, może się okazać, że musimy tu i tam trochę obciąć klocka. Jak już głośnik dopasujemy, to zaznaczamy gdzie musimy wywiercić dziury pod śruby z głośnika. Dziury powinny być tym raz mniejsze od średnicy wkrętu, aby ten dobrze trzymał.

Potem już tylko montujemy głośnik. Aby uzyskać odpowiednie efekty akustyczne (audiofile w tym momencie dostają zawału serca ) obklejamy szczelnie głośnik dookoła taśmą dekarską:

Drzwi oczywiście wcześniej mamy wytłumione, a jak!

Obklejamy dokładnie dookoła, przycinamy oryginalną gąbkę do rozmiarów nowego głośnika i cieszymy się potężnym (aaaaaaa) basem z naszych 16cm głośników

czyli klocki momntujemy do drzwi a pozniej do nich glosniki tylko zauwaz ze glosniki maja rózna głebokosc jaka mialy te twopje blaupunkty

56mm, chociaż realnie więcej bo tweeter wystaje gdzieś na 5mm - ale to problem z tapicerką co najwyżej..

hmmm a jak to gra? bo uszczelnienie tasma klejaca to chyba nic dobrego no ale w koncu tak jak napisales: to wersja dla leniwych

za pieknie to chyba nie wyglada... ja tam pozostaje przy 13 z przodu, 6X9 z tylu i 30cm w bagazniku

Jak to gra? No cóż, jestem w pełni usatysfakcjonowany, ale zastrzegam że nie jestem audiofilem - na moje lamerskie ucho jest super, zwłaszcza że całość jest napędzana radyjkiem Ford3000. Na radyjku skręciłem podbicie basów z +5 na +1 i jest git. Czuć moc

Ee tam Pytlar Pod tapicerką i tak nic nie widać. Chociaż miałem chwile wątpliwości, właściwie zamierzałem sprzedać te 16tki i kupić 13cm oraz gotowe przejściówki. Ale jestem tak LENIWY, że sprzedać też mi się nie chciało