MotoNews.pl
5 Malowanie progów (142631/45)

Malowanie progów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czeka mnie wymiana progów i podłogi. Spawanie będzie robił fachowiec i montaz. Malował będe sam. I potrzebuje informacji.
Mam kompresor, pistolet malarski, podkład akrylowy novol i lakier metalik.

1.Wyczyszcze z rdzy, odtłuszczę i pomaluje podkładem.
2.Zmatuje poszpachluje co będzie trzeba.
3.Wyszlifuje szpachle, odtłuszczę i pomaluje lakierem.

I co dalej?
Dajcie jakieś rady jak malowac itp. Czym i jak polerowac świeżo pomalowany lakier. Czy na ten lakier metalik daje się jeszcze bezbarwny?

Jeszcze jedno. Jak zrobić odprysk lakieru na nadkolu żeby nie było poznac?

Szpachel nakladasz na gola blache - nie na podklad.
Na baze metalic kladziesz bezbarwny.

Cytat:
2006-04-13 22:00:19, Seba pisze:
Szpachel nakladasz na gola blache - nie na podklad. Na baze metalic kladziesz bezbarwny.

maluje metalikiem potem bezbarwnym a czy w międzyczasie polerowac?? Moze polecisz jakąś firme bezbarwnego lakieru
dzieki za rade

Nic nie dotykasz jak pomalujesz bazą ,musisz odczekac az przeschnie (nie wiem dokladnie ile z 20 min?? ) - nie bedzie mokre - i wtedy bezbarwny pare warstw.
Co do lakieru to nie pomoge.

Dzieki. Jeszcze mam pytanko. Kupiłem lakier mieszany akrylowy. Ale nie mam do niego utwardzacza. Nie wiem ile go stosowac.
Podjade jeszcze do tego sklepu i kupie. Czy dolewac tez rozpuszczalnik? Jak tak to ile. Opiszcie ktoś proporcje. Słyszałem że gdy lakier jest rzadszy to lepiej wychodzi malowanie, moze to ktoś potwierdzić.

Cytat:
2006-04-13 22:14:07, kiepas96 pisze:
Dzieki. Jeszcze mam pytanko. Kupiłem lakier mieszany akrylowy. Ale nie mam do niego utwardzacza. Nie wiem ile go stosowac. Podjade jeszcze do tego sklepu i kupie. Czy dolewac tez rozpuszczalnik? Jak tak to ile. Opiszcie ktoś proporcje. Słyszałem że gdy lakier jest rzadszy to lepiej wychodzi malowanie, moze to ktoś potwierdzić.

Jak farba jest zadka to latwiej falbanki zostawic - zacieki .
Jedz do sklepu i tam niech Ci da odpowiednia ilosc rozcienczalnika i utwardzacza - to musi byc i oni wiedza ile.

'ha ale w sumie baza nic nigdy nie malowalem - utwardzacz byc moze tylko do lakieru bezbarwnego sie w takim przypadku daje - tak mi sie wydaje i to by logiczne bylo

Cytat:
2006-04-13 22:17:25, Seba pisze:
Jak farba jest zadka to latwiej falbanki zostawic - zacieki . Jedz do sklepu i tam niech Ci da odpowiednia ilosc rozcienczalnika i utwardzacza - to musi byc i oni wiedza ile.

czyli rzadki dla profesjonalisty.
a ile warstw walnąc na progi?. Nie chce żeby odpadał po uderzeniu kamieni

Cytat:
2006-04-13 22:19:29, kiepas96 pisze:
czyli rzadki dla profesjonalisty. a ile warstw walnąc na progi?. Nie chce żeby odpadał po uderzeniu kamieni

Nie ,nie poprostu profesjonalista wie jak rozrobic ,zeby bylo w sam raz

Z 3 warstwy bezbarwnego mozesz walnac - bedzie w sam raz

dzieki za pomoc Seba jesteś debeściak. Nigdy nie malowałem takim lakierem. Są jakieś róznice między emalią??

Kupiłem setke tej farby narazie na próby. Ile mniej więcej będzie mi potrzeben lakieru na 2x próg, 2 żydy wielkości pudełka do zapałek? I ile bezbarwnego?

[ wiadomość edytowana przez: kiepas96 dnia 2006-04-13 22:32:46 ]

Nie wiem z 250g ?? Do tego dojdzie rozpuszczalnik i utwardzacz wiec bedzie wiecej ,a moze 200 starczy ?? Ale lepiej niech zostanie jak ma zbraknac

dobra pomaluje i gra. Zakładam że dam rade. Ile ma schnąc autko? Po jakim czasie i jak polerowac lakier?

Jak bedzie sie w miare blyszczal to nic nie poleruj - to sa tylko progi. Ile schnac?? Mysle,ze te 24 godziny ,ale mozna i wiecej by stwardnial odpowiednio.

Cytat:
2006-04-13 22:45:06, Seba pisze:
Jak bedzie sie w miare blyszczal to nic nie poleruj - to sa tylko progi. Ile schnac?? Mysle,ze te 24 godziny ,ale mozna i wiecej by stwardnial odpowiednio.

no to jak narazie duzo juz wiem. Zaraz po świętach biore sie za malowanie. Reuzltat oczywiście opisze i może jakies fotki zrobie z roboty. Dzieki za pomoc raz jeszcze. Pozdrawiam