MotoNews.pl

Gaz firmy AG - holenderski

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Czy ktoś posiada samochód z gazem sekwencyjnym firmy AG. Mam Peugeot 406 1,8 16V z tym gazem - samochód sprowadzony z Holandii 1,5 roku temu. Mam pytanko po jakim czasie przełącza się u was na gaz - czy to jest uzależnione od temperatury czy od czasu jazdy. Czy ktoś wie gdzie można podłączyć się pod komputer najlepiej w woj. mazowieckim lub łódzkim

Pozdrawiam,

Radek

Witam
Prawdopodobnie masz tą samą instalacje co i ja tylko że ja mam w Xantii. Moja instalacja to Digital Gas Injection (DGI).
Jak nie masz filtra fazy lotnej to prędko załóż - nasz gaz to syf.
Na gaz przełącza sie dopiero po spełnieniu odpowiednich warunków tj. temperatury coś 40-60 stopni, obrotów TPS, sygnału sondy L.
Mi późno sie przełączal na lpg. A czasem wlączał sie na sporym mrozie. Teraz padl mi ten wtrysk - o cene nowego lepiej nie pytaj i módl sie żeby nic mu sie nie stało.
Serwis tej instalacji powinien robić Elpigaz tutaj poszukaj firmy w swojej okolicy http://www.elpigaz.com.pl/
Mam zrobiony interfejsik i soft. jednak można tam tylko sprawdzić informacje bez możliwości wpływu.

pozdrawiam
rafal

Witam,

U mnie jakiś czas temu przełączał się po uzyskaniu jakiś 60 stopni, a teraz przełącza sie po jakimś czasie około 3-4 minut jazdy bez względu na temperaturę. Kiedyś po zgaszeniu jak była odpowiednia temperatura od razu się przełączał na gaz, teraz znowu musze przejechać kilka kilometrów. Dowiedziałem się że Warszawie Elpigaz mogą spóbować mi podłaczyć do komputera i sprawdzą co i jak. A ty jak rozumiem podłączałeś i miałeś jakieś błędy.

Pozdrawiam,

Radek

Cytat:
A ty jak rozumiem podłączałeś i miałeś jakieś błędy. Pozdrawiam, Radek

Błedów nie było. O ile pamiętam coś było nie tak z mapą, ale co i jak to nie pamiętam. Wtrysk 2 lata temu popuszczał i falowały wtedy obroty. Zregenerowałem reduktor, załozyłem filtr a teraz zdechł wtrysk
I szukam http://skocz.pl/wtrysk_dgi
Gdybyś był na podpięcie pod kompa to zapytaj nawet o uszkodzony taki wtrysk lub też tą końcowke z czterema rureczkami do których załączone są przewody prowadzące do kolektora - mi to pękło niestety.
Ile ci pali gazu ?

pozdr.
rafalz
gg:658820

[ wiadomość edytowana przez: rafalz dnia 2006-04-18 15:12:31 ]

Witam,

Pali mi max 10 l gazu w mieście, po trasie trochę mniej. Ogólnie nie ma na co narzekać, ale było trochę lepiej. W Skierniewicach próbowałem się dowiedzieć o podłączenie do komputera ale nigdzie nie mają do niego oprogramowania, podłączyłem sie tylko komputer od benzyny i wykasowali mi 2 błędy. Na gazie chodzi równo, trzeba tylko uważać na dobry gaz, bo jak się mi trafił kiepski to potrafił mi samochód gasnąć gdy jechałem na gazie.

Pozdrawiam,

Radek

Witam,

Kolega rafalz miał rację, podłączyłem się w Elpigazie pod komputer, okazało się że padł mi czujnik temperatury w głównym rozdzielaczu gazu na poszczególne wtryski. Pokazuje - 29 stopni i komputer cały czas go zalewa gazem i stąd jego nie równa praca. Po podłączeniu nowego od razu wszelkie problemy zniknęły. Cena to lepiej nie pytać. Zaproponowano mi zdjęcie tej instalacji i założenie nowego przodu, oprócz butli. Temat do przemyślenia, bo niewiadomo jak długo pochodzi reduktor i też go trzeba będzie regenerować , a tu wszystko byłoby nowe.

Pozdrawiam,

Radek

tez mam peugeota 1.8 16V

Cytat:
2007-02-27 14:26:37, turbo21 pisze:
tez mam peugeota 1.8 16V

Gratuluję

Oświecisz nas, co miała wnieść do meritum ta informacja?