MotoNews.pl

KOPCI NA BIAŁO I SZARO PODCZAS RUSZANIA.PALI OLEJ????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanie noze ktos bedzie wiedział ?? silnik bierze mi sporo oleju ,najbardzie to zakopci przy zapalaniu na ciepłym silniku i jak postoje na światłach to jest niezła biało szara chmura .poza tym nie dymi no chyba ze dam wiecej gazu..
moje pytanie jest takie czy jak birze olej to on bedzie tak kopcił i smrodził (bo śmierdzi to strasznie) czy to jednak wina zapłonu
dodam iż wymieniałem pierście panewki ,głowica ale zbytnio to wiele nie dało ,ponoc jest karbik i trza szlif robić
po niby remoncie to brał 1 litr na 100 km ,teraz po 5 tyś to jakieś 2 litry na 1000 km...CHYBA TZRA SPACZEĆ JAKIŚ SILNIK

Jeśli zrobiłeś te wszystki rzeczy i nie dało efektu i masz zaufanie do mechanika, który Ci to robił to przyczyna może być tylko 1. nie zostały wymienione gumowe uszczelniacze na laskach zaworu W GŁOWICY znajdują sie pod sprężynami zaworów w silniku 16 zaworowym tych uszczelek jest 16, w silniku 8 zaworowym tych uszczelek jest 8.

uszczelniacze widziałem jak wymienial na pewno
dalej nie mam odpowiedzi czy jak bierze olej to weali na biało

Witam !!
U mnie teraz zaczął walić na biało i zaczęło ubywać płynu chłodniczego:/ Diagnoza - uszczelka pod głowicą !! Zero wycieków także płyn szedł chyba na tłok !! Przykładająć rękę do rury miałem rękę mokrą no i wspomniany biały dym !! Ale nie wiem czy tu będzie to samo!! Pozdrawiam

u mnie nic płyna nie ubywa tylko oleju,tera mu dolewam 20w 50 jakiś do kombajnów moze bedzie mnie brał jak gestszy?

Odpowiadając na Twoje pytanie odnośnie dymienia to zdecydowanie tak. Będzie dymił na biało i smrodził.
Tak jak napisał poprzednik podobny objaw będzie przy spalaniu cieczy chłodzącej, ale skoro Ci jej nie ubywa to olej murowany.