MotoNews.pl

Jaka jest średnica rury wydechowej ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jaka jest średnica rury wydechowej od dwururki do tłumika mam teraz wspawaną od poldka a chcę wstawić taką jaka powinna być

900 ma 34-37 , w 1.3 mam 37-40 ale nie wiem czy to oryginalna srednica , chce wspawac 40-43 nierdzewke .Napisz czemu chcesz ja wymienic , podejrzewam ze masz 40-43 .Po swietach bede zamawial dwurorke takze dokladnie bede wiedzial jaka srednica ma byc w 1.3.

średnica oscyluje w granicach 35-37mm a silnik mam 1050cc a chce wymienić na orginalą średnice ,dlaczego ? bo lepiej chodził na orginalnej rurze (był bardziej elastyczny większa średnica nadaje się do większych pojemnośći ale zdaje mi się że w 1,3 jest taka sama jak w 1050 średnica rury tak samo portki i cały wydech .
Ostatnio wpadł mi głupi pomysł aby poprowadzić dwie rury od dwururki i dopiero przed końcowym tłumikiem przejść na "portki".Po drodze założyć dwie komory rozprężne z cienkiego na każdą rure .Było by to takie 4 - długie 2 i 1 . co otym myślicie ?

Generalnie zrobienie dobrego wydechu jest przejebane, bardzo duzo liczenia , poza tym liczy sie to pod konkretne parametry silnika.Dlatego ja zostane przy wmiare seryjnym wydechu.Do tej pory mialem tylko koncowy pusty tlunik z dosc cienka koncowka, wydech dzialal duzo lepiej od serii , ale nie nadaje sie na codzien.Teraz kolejny wydech bede chcial zrobic na wiekszych rurach i byc moze wstawic srodkowy tlumik bo on jest bardzo wazny , ale generalnie nie bede sie spuszczal nad caloscia bo nie ma sensu.
Dwururka z 1.3 jest dluzsza od 1.05 , tak przynajmniej wynika z katalogu.

Srednica rury ktora idzie pod autem w 1.3 to 40-37 (zewn.-wewn.) i taka sama jest najprawdopodobniej w 1.05.Rory wychodzace z kolektora do portek na zewnatrz maja 38 a wewnatrz 35 - silnik 1.3 ,1.05 ma chyba mniejsze.