MotoNews.pl

Silnik 2.0 8V Turbo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy orientuje sie ktos czy mozna do silnika C20NE załozyc turbo??jak to wpływa na wytrzymałosc silnika??

Jasne ze mozesz zalozyc turbo tylko nie przesadzaj z cisnieniem i bedzie smigala astra

Z jakiego auta pasowała by taka turbina??i czy duzo jest przeerobek zeby ja załozyc??

Może z C20LET.

Pogadaj z Marcelem, o ile on jeszcze zagląda na to forum.

i jeszcze pytanko czy taki zestawik do turbo dało by sie załozyc do mojej astry??nullZestaw Turbo

No wiesz Darek ... jezeli masz tylko zaplecze to wszytsko da sie zrobic ... wszyscko co tylko chcesz ... ale mysle ze lepiej bylo by zalozyc z orginalu

szlyszalem o kadeciku 2.0 z turbinka od pasata1.9TD w koszalinie koles latal i mowil ze smigal calkiem chial sprzedac ten zestaw ale sie nie zalapalem troche sie meczyl silnik bo nie bylo intercolera.Ale mowil ze bylo warto

Czyli rozumiem z tego ze mozna załozyc turbine z diesla 1.9TD?? czy lepiej jakas turbine z benzyny od 2.0?? Znacie moze kogos kto takie cos montuje??

Turbinę można założyć niemal każdą. W zależności od tego jak "duża" będzie dmuchawka, to odpowiednie będzie ciśnienie doładowania. Nie pozostaje to jednak bez wpływu na przyrost tzw. turbo-dziury.
Założenie nie jest proste. Musisz się postarać o dopływ i odpływ oleju do turbiny. Jeżeli chcesz dmuchnąć na tyle dużo żeby to poczuć, to musisz odprężyć silnik - bez tego będziesz miał spalanie stukowe. Na koniec pozostało strojenie elektroniki i koniec. Jeżeli będziesz sporo dmuchał to i wymiana wtrysków Cię nie ominie.
Mało? Zdarzają się instalacje homemade ale nie często. Porządnie zrobiona instalacja (Promotor, Jetronic itp) to koszt conajmniej 10000 tyś zł (z częściami).
Pozdrawiam

Co to znaczy spalanie stukowe??co trzeba zrobic zeby odprezyc silnik??czy drogie jest takie odprezenie??

Cytat:
2006-04-19 12:19:47, DarekGSi pisze:
Co to znaczy spalanie stukowe??co trzeba zrobic zeby odprezyc silnik??czy drogie jest takie odprezenie??

Sorry Darek, ale ty na serio pytasz ? nie znasz znaczenia tych pojęć?, myślę, że jeżeli doszedłeś do tego, żeby montować turbinę, to sobie z kolegów żartujess, niemożliwe, żebyś nie dysponował wiedzą choćby podstawową w kwestii zasad budowy i działania silnika

tak jakos to troche nie kojarze tego faktu.Budowe i zasade silnika znam bo rozbierałem go z 2 razy i skladalem i jakos smiga ale własnie nie bardzo wiem co to odprezenie silnika jak to sie robi??Nie za bardzo jestem poinformowany o takich sprawach

Odprężenie silnika polega na obniżeniu stopnia sprężania, metody mogą być różne. Trzeba wiedzieć o ile obniżyć, a to z kolei wymaga przeliczenia. Bez solidnego poczytania literatury fachowej się nie obejdzie. Druga metoda to mieć peniądze i zlecić wykonawstwo specjaliście.
Spalanie stukowe - niekontrolowany zapłon mieszanki paliwowo powietrznej od gorących elementów w komorze spalania

ok dzieki za info odprezenie silnika zlece kumplowi ktory sie tym zajmoje wiec bedziue wiedział o co biega.Jeszcze mam takie pytanko cos słyszałem ze lepiej załozyc turbine od benzyny bo jest chłodzona olejem a od diesla jest woda??To prawda??Czy sa jakies duze znaczenia w wielkosciach turbo??

Jeszcze niewidziałem turbiny chłodzonej wodą, ta woda by sie tam zagotowała.

tak własnie myslałem ale wolałem sie upewnic bo ktos kto mi to mowił chyba nie był do konca pewny jesli jest zalozone turbo w samochodzie to duzo wiecej pali??ogolnie chodzi mi o to ze włancza sie turbina na okolo3000obr a do tych 3000obr pali normalnie jak seria czy tez duzo wiecej??

Turbina ma na celu wtłoczenie dodatkowego powietrza aby mieszanka byla jak najbardziej zblizona do dokladnosci, ale przy okazji mozna tez wiecej paliwa spalic przy wiekszej ilosci powietrza i wiecej mocy z tego wykrzesac, a spalanie zalezy od stylu jazdy.

gadałem z jednym gosciem i mowił ze jezeli zaloze turbine np od silnika 130ps to tylko tyle bede mogł max uzyskac mocy z tej turbiny.Czy to prawda??

Sa turbinki chlodzone woda co nie znaczy ze nie maja smarowania olejem!!!a co do mocy to nie jest wspolmierne z jakiego(KM)auta turbo pochodzi.