Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
LOST ESPERO 2.0 CD POZNAŃ | 2006-04-18 12:56:24 jak w temacie, czeka mnie wymiana kompletu
MAGNUM i co jeszcze trzeba by od razu przy tym wymienić (jakieś gumy)? |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-04-18 18:36:47 Czarek_Rej kupował...
po zmianie tył się nie podniósł chyba.... ale moze dlatego, ze amorów nie zmienił??? ![]() |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2006-04-18 20:43:11 Ja kupilem wlasnie Magnumy... zalozylem nowe sprezynki do starych (oryginalnych) amorków. Podniósl sie... o jakies 3-4cm (wzmacniane sprezyny, mialo go dzwignąc o ok 10cm ![]() |
![]() QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2006-04-18 22:02:18 Tez musze kupic sprezyny na tyl. Problem mam taki, ze samochod kupilem z takimi sprezynami
![]() Jeszcze nie widzialem takich samych do Espero, moze to jakas Astra kombi, albo cos... nie wiem. Samochod w kazdym badz razie stal na nich rowno, wcale nie jak terenowka i chcialbym takie same ![]() |
![]() Padre_cornelone Erdzero jeden 8 Lpg Katowice | 2006-04-18 22:41:58 hmmmm...
Mnie to na orginałki wygląda |
![]() Michal-500 Clio Sosnowiec | 2006-04-18 22:45:46
No te wyglądają jak sprężynki orginalne (cieńszy drut na końcach). Ja kupiłem wzmacniane z AKWIMATU (KLIK) wykonane z drutu o jednakowej grubości na całej długości. Nieznacznie podniosły tyłek, ale jest ok. |
![]() Padre_cornelone Erdzero jeden 8 Lpg Katowice | 2006-04-18 23:02:52
A czy komfort jazdy (miękkość) cierpi na tych wzmacnianych jakoś odczuwalnie? |
![]() Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-04-19 09:53:11 Tak sobie czytam ten wątek...
Tu właśnie wychodzi cała natura przemysłu tuningowego. Odpad produkcyjny+ ładny kolorek + ładne opakowanie + legenda + wysoka cena = sprężyna tuningowa. Po kolei: magnumy - podobno zwijane na zimno i dzięki temu nie pękają. Sory ale ![]() Sprężyny typu miniblok kręcone z drutu o stałej średnicy - wcale nie utwardzą zncznie samochodu. Zniknie jedynie efekt progresji (czyli rosnącej siły wraz ze wzrostem obciążenia). Jeżeli ktoś chce podnieść samochód do góry niech się rozejrzy za sprężynami od zafiry. Ja włąsnie będę wymieniał. Biorę normalne sprężyny do lanosa w wersji OEM z najtwardszej grupy selekcyjnej (białe oznaczenia). Jak nie będzie to wezmę aftrermarket ( z żółtą plamką). |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-19 10:00:42 Qlogic te Twoje wygladaja jak seryjniaki.
Ja niedawno zmienilem sprezynki na seryjne nowe plus KYBy gazowe do tego i komplet sprawuje sie oki - autko lepiej sie prowadzi, ale na malutkich nierownosciach potrafi nerwowo reagowac (konkrentie poprzeczne nierownosci podchodzace rowno pod oba tylne kola powoduja podskok) przez progi nie latam juz 50km/h ![]() |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-04-19 10:31:09 Są oryginalne sprężyny DU wzmocnione takie sobie kupiłem + saksy( nie wiem jak się pisze) olejowe jestem zadowolony 3 lata na tym pomykam |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-25 08:07:08 No i mnie dopadł już totalnie problem sprężyn. Jeździłem od dawna na obydwu pękniętych na dole i olewałem sprawę, aż do wczoraj, gdy po podniesieniu auta podczas wymiany kapci prawa sprężyna zaczeła wypadać spod auta. Na szczęście jako tako ją jeszcze umieściłem. Okazało się, że jest już pęknięta nawet na górze i wyharatane są totalnie gumy. Chyba zakupię jednak oryginały + komplet gum... no ewentualnie jakiejś sugestii od szanownych Państwa oczekuję (ale nie interesuje mnie utwardzenie zawieszenia).
PS. Lusterka póki co nie będzie ![]() |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-04-25 09:26:32 i mi sie przypomniało..
miałem jedną pękniętą na dole ( u góry nie wiem , bo niebardzo mam jak sprawdzić), jade sobie na święta z rodzicami ( akurat moim jechaliśmy) oczywiście fajan polska droga 3 kategorii i w pewnym momencie słysze: puk!! brzdęk, brzdęk.. lookam w lusterko coś się toczy .. zatrzymuje patrzam , a tu dolny zwój sprężyny :d i mi juz tył równiutko stoi ( a raczej leży) |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-04 15:48:57 I wymieniłem. Jedna ze sprężyn była skrócona do 1/3 długości nowej ![]() |
LOST ESPERO 2.0 CD POZNAŃ | 2006-05-04 16:18:22
pochwal się chociaż jakie kupiłeś i za ile |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-04 16:31:43
Czarne, wzmocnione z jakimiś numerem (a nie jest to nr części wg katalogu części do złomiaka) zrobionym żółtą tryskarką kropkową w cenie 95 zł/szt + kilkanaście zł za gumy. Aha... wymiana sprężyn spowodowała ustanie drgań kierownicy, które od pół roku pojawiało się przy prędkości 100km/h. [ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-05-04 16:32:23 ] |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-05-04 19:49:59
![]() |