MotoNews.pl

Co to za plastik za osłoną przegubu wewnętrznego???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie zdjąłem gumowa osłone przegubu wewnętrznego i zobaczyłem że są tam szczątki jakiegoś plastikowego uszczelniacza innymi słowy taka plastikowa miseczka z otworem w który wchodzi półoś. Powiedcie mi co to za cudo , jak to się nazywa, do czego służy i czy jest możliwość nabycia tego osobno czy tylko razem w komplecie co mi rozsądek podpowiada.............

Ja miałem coś podobnego ale było to metalowe. Jeśli myślimy o tym samym jest to jak dla mnie pierścień odbojny smaru, żeby za daleko nie "wędrował" w głąb osłony przegubu. Zabezpiecza on również w niewielki stopniu przegub przez przypadkowym wysunięciem podczas prac z częściowo zdemontowaną półosią.

[ wiadomość edytowana przez: mleko dnia 2006-04-19 19:18:34 ]

dzięki za odpowiedź jak zwykle zresztą.....
na szczęście znam juz odpowiedzi na wszystkie pytania
a tak przy okazji w fotorelacji na stronie głównej RGS-a brakuje jeszcze wzmianki o tym że potrzebny jest jeden klucz trox a nawet imbusem da rade to zrobić o ile śróba nie jest obrobiona- mam na myśli tą która skręca sworzeń wachacza,bo po poluzowaniu na bank bedzie się kręcić do okoła i trzeba ją czymś przytrzymać i nie pamiętam czy była wzmianka o małych cęgach by porządnie zagnieść opaski, ale to drobiazg.
pozdro