| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-04-19 23:12:10 Jeśłi chodzi o temperaturę, sam zaczynałem temat na forum u sie bie bo mnie niepokoiła(temperatura).
W mieście jeśli wskazówka przekracza połowę skali a potem wraca jest wszystko OK.Zalezy to tez od termostatu.U mnie dodatkowo jeśli włacze klimę(wiadomo od razu wszystkie wiatraki idą w ruch--całe dwa hehe ) nigdy nie przekracza w mieście połowy skali.
na trasie u mnie trzyma się zawsze w połowie. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-20 07:30:24
Ale to dyć jest oczywiste ze grzejacy sie plyn chlodniczy i ogolnie niewyrabiajacy uklad muli samochod (szczegolnie na gazie ale nie tylko)... |
MACHA Espero Będzin | 2006-04-20 10:05:04 fajnie mnie pocieszyliście z rtym że mam nową chłodnice i chętnie jeszcze bym chciał siedowiedzieć wiecej na temat tego termostatu nie wiem jaki mam ponieważ kupiłem pierwszy z brzegu kltóry pasował do espero, wczesniej nigdy nawet nie miałem połowy zakresu temperatury tylko delikatnie pod kreską no i kapa problemy zaczynały sięod uszczelki a p[otem juzlipa cały czas wachluje kurwysyn. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-04-20 11:04:35 Napisałem Ci już jak rozwiązać problem. Na szybko to możesz nieprzezroczystą taśmą klejącą zakleić wskaźnik. U mnie też lata - raz 2 mm pod kreską za chwilę 1 mm nad kreską... ale mnie też to lata ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-04-20 11:56:13
jakie konkretnie ma konsekwencje podwyzszona temp silnika przy jezdzie na gazie? (nie mylic z wysoka temp powietrza w dolocie) |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-20 12:19:45
niewyrabiajacy uklad chlodzenia na gazie powoduje w tragicznych sytuacjach (np. brak plynu) marzniecie parownika... to chyba oczywiste po prostu gass wymaga sprawniejszego ukladu chlodzenia niz benzynka bo oprocz grzania sie silnika ma jeszcze do roboty odbieranie zimna. |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-04-20 12:31:55
Nie do końca się z tobą zgodzę.Gas ma wyższą temperaturę spalania niż PB,dlatego przerzanie ma tak poważne następstwa. Po drugie: Gdyby było tak jak piszesz,to byłoby idealne wyjście,bo można by było zamontować mniejszą chłodnicę-bo przecież chłodzi reduktor .
|
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-20 12:41:40
No bo chlodzi. Ale po co mniejsza chlodnica? Nie rozumiem, chcesz montowac w jej miejsce wzmacniacz?
Sprawdz teorie rozprezania gazu ze stanu cieklego w gazowy... wydziela sie przy tym ogromne zimno. To dlatego w zime gaz przelaczac winno sie pozniej, jak parownik sie troche ogrzeje bo zmrozony zle dziala. Musi byc cieply (membrany) a zimno oddawac (skutecznie) w ukl. chlodzenia. Temp. spalania gazu nie ma nic do rzeczy grzania sie silnika, temperatura silnika to raczej nastepstwa mechanicznego ruchu itp. a pare stopni nie ma tam roznicy... |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2006-04-20 13:51:00 Ja przy odpaleniu klimy mam zawsze powyżej połowy.
Zależy czy jest sporo korków... Termostat nowy GM 87 |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-04-20 14:04:44
I tutaj bym polemizował - oczywiście ze tarcie powoduje wydzielanie duzych ilości ciepła ale ono jest niezmienne od rodzaju paliwa - największe jednak ciepło jest wydzielane w procesie spalania paliwa/gazu i to jest bezdyskusyjne - samo tylko tarcie przy nowoczesnych olejach co najwyzej rozgrzałoby silnik do sredniej temperatury bez konieczności jego chłodzenia.Spalanie gazu wydziela sporo wiecej ciepła niz benzyny z powodu jego większej liczby oktanowej i przy tym dłuższego procesu spalania - w nowoczesnym silniku ze sprawnym układem chłodzenia powino to przejśc niezauwazenie ale jesli ktos ma doświadczenia ze starszymi samochodami i sredniej jakosci termostatem przełaczenie gaz benzyna i powrót jest mocno zauwazalne w postaci roznicy temperatur silnika juz po kilku minutach pracy.Co do parownika bo ktoś pisał wczesniej - NIE jest on chłodzony tylko grzany czyli tak jak zaznaczyłeś co wynika ze zwykłych praw fizyki. |
pablo_ns Espero 1,8 +LPG Nowy Sącz | 2006-04-20 18:08:22 ja mam tez chyba problem z tem silnika bo dzis jechalem 30 km srednio 100na h i doszla temp do 1 kreski a na miescie chodzi normalnie co jest nie tak? |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-21 10:32:34
Oczywiscie, parownik ODDAJE ZIMNO do ukladu chlodzenia, a nie przyjmuje je. Stad teoretycznie moznaby miec wtedy mniejsza chlodnice... mnie odkad mam gaz nigdy nei wlaczyl sie w samochodzie duzy uklad chlodzenia a o chodzeniu wentylatora to pomarzyc moge... Co do procesu spalania to moze i w jednostkach z lat 60 da sie to zauwazyc, ja nie mam roznic miedzy gazem a benzyna jesli chodzi o temp silnika - utrzymuje sie w 1/3 skali (idealnie na kresce) i nigdy nie daje dyla z tego, chyba ze wlacze klime to troszke sie wznosi. |
esperak Espero 1,8 Kraków | 2006-04-21 18:10:52
Zimna się nie "oddaje", raczej "pobiera" się ciepło.
Myślę że silnik nagrzewa się nieco więcej na gazie, w Espero jednak jest to raczej niezauważalne, ale w Polonezie była wyraźna różnica. |
Esper Espero 1.5GLX małopolska | 2006-04-21 19:00:09
Lepiej tego nie mozna powiedzieć - z polonezem też dokladnie tak jest ze jest to widoczne jak piszesz. |
maskekk Pzn | 2006-04-23 19:37:10 U mnie jest tak ze temperatura utrzymuje sie na poziomie pierwszej kreski czyli 1/3 skali i tka jest od nowosci. Mam andzieje ze rozumie kazdy o ktora kreske mi chodzi, 3 od gory. i zawsze mialem tak ze termpreatura sie rowno utrzymywala, w miescie w trasie, dopiero teraz cos zaczelo szwankowac, termostacik sie chyba prosi o wymiane ![]() |
Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-23 19:56:29 No to i ja dołoże cos od siebie: silnik 2,0, termostat (GM) zamontowany w jesieni 2005.
Przedtem (przed montażem tego termostatu) przejechałem ok 15-20km i dopiero zaczynała wzrastać temp. - ewidentnie termostat był walnięty (co się potwierdziło przy wymontowaniu) - byl na maksa otwarty cały czas. Teraz już po kilku km temp leci do góry. Przechodzi ponad połowę jakieś 2 - 3 mm i później dość gwałtowanie (zauważalnie) leci w dół (otwarcie termostatu). Spada do około połowy pomiędzy kreską środkową a tą niższą. Po tym idzie już delikatnie w górę i oscyluje minimalnie powyżej środkowej kreski. Na trasie jest zdecydowanie niżej, na mieście natomiast (korki) nie zdarzyło mi się, żeby podeszła pod tą kreskę powyżej środkowej, gdyż mniej więcej w połowie tej odległości (środek i ta powyżej) włącza się wentylator. Tak więc... (chyba) norma |