Czy padł mi termostat??? POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzisiaj jechałem i nagle podskoczyła mi temperatura az do czerwonego pola! zawsze miałem max 1/4 skali, silnik ma olej radiator jest chłodny a mimo to sie grzeje! chyba termostat bo po nagrzaniu i wyłączeniu silnika zbiorniczek wyrównawczy aż wrze!!! tak jakby silnik nie był chlodzony płynem! a moze to coś innego? pomózcie!!!

być może, że tak nie otwiera się i auto nie ma chłodzenia.

a jaki jest przewód za termostatem (ten do chłodnicy)?

wrzątek! chyba go tzryma termostat i nie przepuszcza

po pierwsze kontroluj poziom płynu chłodniczego bo jak sie grzeje korek ma taki zawór i wygotuje płyn
działa ci wentylator???
z grzaniem sie może byc związany termostat, czójnik temperatury, pompa wody nawet silniczek od wentylatora czyli powodów może być w diabły i jeszcze troche

jeżeli przewód wychodzący jest gorący i twardy, to znaczyłoby, że termostat przepuszcza ciecz tylko ona nie wchodz do chłodnicy...

wentylator działa! jak osiagnie max to sie włancza a zbiornik wyrównawczy sie az gotuje! tzryma go przed termostatem i pewnie chłodzi sam olej a po 1min osiąga ponad 100 stopni i LIPTON!

Uważaj z tym staraj sie tak go nie gotować bo konsekwencje mogą być kosztowne( uszczelka pod głowicą etc.)
Termostat zawsze warto sprawdzić jak chcesz sprobowac zrobić to sam to taka
drobna pomoc

dzieki za rady! bryka w garazu czeka na sobote to si eza nia wezme! tylko jaki termostat wybrac bo róznie otwierają sie!