MotoNews.pl

Chorwacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wybieram się w czerwcu a konkretniej w lipcu ale wyjazd 30 czerwca na chorwacje, oczywiscie esperakiem, niestety bez klimy. Czy ktorys z was szanowni koledzy jechal, swoim autem tam?? I którędy?? CZECHY_AUSTRIA_SŁOWENIA_CHORWACJA czy może SŁOWACJA_WĘGRY...??? O czym powinienem pamiętać jadąć w taką trasę??

Podłączam się, na 90% jadę na początku czerwca.

Misiek nie polecam jechać na początku lipca.

Tam są takie upały że będziesz siedział tylko w klimatyzowanej kwaterze i nawet na chwilę nie będzie Ci się chciało wysunąć nosa poza drzwi.

Do Chorwacji starzy wyjadacze polecają jechać w czerwcu lub wrześniu.

Ja już mam zapłacone, ja bym najchetniej pojechał we wrześniu, gdybym jechał sam) ale znajomi nie mogą. Ja mam urop kiedy sobie wezmę. Pozatym i tak sie ciesze bo postawilem na swoim bo jedziemy jednym autem w 4 osoby i kumpel chcial jechac citroenem saxo bo nowszy i mniej pali, tylko gdzie babskie bagarze??? chyba na kolanach. Pozatym on nic przy tym aucie nie robił od kupna, wiec bym sie bał. Ja powymieiałem co się dało:tarcze klocki, bębny szczeki, sprezyny, płyny filtry oleje, i jeszcze wiele rzeczy. A tak wogle gdzie jedziesz?? Ja - NOVIGRAD

Jeszcze nie wiem, zacząłem załatwiać paszport dla córki i w tym tygodniu będę coś rezerwował, ale jeszcze nie mam miejsca.

Jutro w pracy poczytam przewodnik to coś wstępnie wybiorę.

Dam znać co wybrałem, muszę się jeszcze skonsultować z moją znajoma która była w Chorwacji już trzy razy.

Troch czytałem już na ,forum, ze najlepsza trasa to czechy austria słowenia, mimo iz w wiekszości płatna. Pozatym czytałem też ze podobno w austri trzeba miec homolagacje gazu przy sobie nie wystarczy tylko wbite w dowod ( nie wiem na ile w tym prawdy ) a propo gazu lpg dzis podali ze od wrzesnia maja podniesc akcyze na niego o srednio 18 gr na dm3. Skur...rozkradli wszystko to sie zaczeli czepiac nas lpg-ziarzy) bo nie moga zniesc tego ze za tani, a nie tak jak jeden z tych poslow wyjezdzil autem ktorego nie prowadzil 300 tys zl na benzyne

Masz link ja jade tu:apartamenty mira. Jak dotąd tylko bałtyk)

[ wiadomość edytowana przez: misiekwwa dnia 2006-04-21 22:51:17 ]

[ wiadomość edytowana przez: misiekwwa dnia 2006-04-21 22:52:13 ]

Dzięki za linki, jutro przyswoję wiedzę

Witam.
Byłem w Chorwacji w czerwcu, lipcu i sierpniu, zawsze autem bez klimy. Ciężko ale da się. Z tego dwa razy byłem Esperakiem. Jechałem przez Czechy, Austrię i Słowenię. Można też przez Słowację - zamiast Czech. Trasę pokonywałem z odpoczynkiem (noclegiem). Tylko raz jechałem ciurkiem, ale to trochę za ciężko. U Czechów dużo stacji z gazem, trzeba mieć korony. W Austri nie znalazłem ani jednej stacji z gazem. W Chorwacji nie było z gazem najlepiej, ostatni raz tam byłem w 2002 r. i gaz był tylko w Buje na Istri, w Zagrzebiu, Karlovaczu i w Zadarze(dalej nie byłem). Jeżeli mogę coś poradzić to zaopatrzcie się w drobne Euro, na opłaty za autostradę w Słowenii, jak dasz 10 Euro lub więcej to wydadzą Tobie swoją walutę, kupę papierów i nie będziesz miał gdzie to wydać. Na Czechy i Austrię trzeba mieć winiety na przejazd, można je kupić w Automobilklubie na Madalińskiego przy Puławskiej. Jak będzecie mieli pytania to proszę na priwa lub telefonicznie.
Kobar

Cytat:
W Austri nie znalazłem ani jednej stacji z gazem

zle szukales .))) maja ich malo ale pare sztuk jest )) ... wiem z doswiadczenia... np z tego co pamietam pod Salzburgiem jedna z nich sie miesci

A ja jak co roku od 5 lat... nigdzie nie jadę

a ja polecam hvar no i we wrzesniu

Jestem co roku w CRO , zawsze autkiem bez klimy (lanek) , da sie wytrzymac , nawiewy ustawione na twarz , na postojach parkowac w cieniu , zaslonic ile sie da okna ( ja mialem przyciemniane szyby).

Pierwszy raz jechalem przez Austrie, teraz 3 razy rok po roku przez Slowacje ,Wegry z Katowic do Splitu 1200km- 14godzin spokojnej jazdy max 130km/h.

W tym roku jade w lipcu ale juz autkiem z klima ( Daewoo Tacuma) zobaczymy jak bedzie.

Jesli chcecie namiary na fajna kwatere w Cro to napiszcie darfa1@wp.pl , kwatera prowadzona przez Polke.

df

A moze ktos z was wyjedza tak ja my 30 czerwca na 2 autka razniej.

Cytat:
2006-04-23 19:53:41, maskekk pisze:
a ja polecam hvar no i we wrzesniu

Kolego,
Wyspa Hvar do przeżycia jest też w sierpniu.
I rzeczywiście godna polecenia, jest co zwiedzać, a wyspa ni nalezy do małych.

Z ta klima to troche przesadzilem nie kazdy ma tak wygoden auto. A propo dzieki kiniusia za naklejke

Cytat:
2006-04-24 08:16:37, misiekwwa pisze:
A propo dzieki kiniusia za naklejke

Wiele przyjemności po mojej stronie

ETomek, jadąc do Chorwacji przez Austrię jedzie się autostradą i w zasadzie nie ma czasu żeby szukać pod Salzburgiem stacji z LPG, bo to nawet nie podrodze.
Pozdrawiam
Kobar

[ wiadomość edytowana przez: kobar dnia 2006-04-24 10:32:35 ]

Cytat:
ETomek, jadąc do Chorwacji przez Austrię jedzie się autostradą i w zasadzie nie ma czasu żeby szukać pod Salzburgiem stacji z LPG, bo to nawet nie podrodze.
Pozdrawiam
Kobar

to byl tylko przyklad ze sa...

po 3 sekundach spogladania na mape... na trasie sa stacje w takich miejscowosciach jak...
Spital, Liopersdorf, Knittelfeld i Deutschfeistritz, takze jak ktos chce jechac taniej traca te powiedzmy 30 minutek to znajdzie... w mysl motta ...dla chcacego nic trudnego

a tu link do wszystkich
<<>>

Jechałem do Chorwacji pare lat temu - bez klimy ale z szyberdachem : ) - spoko ...

Raczej planuj przyjazd na miejsce i wyjazd wczesnym rankiem bo na wybrzeżu w ciągu dnia jest dość gorąco

Jechałem przez Słowacje i Węgry droga gorsza ale ładne krajobrazy nocowałem nad Balatonem .

Na Węgrzech jedzie się ciężko bo nie wiedzieć czemu wszyscy strasznie się wloką ( 50 km / h ) - lepiej korzystać z autostrad i omijać z daleka Budapeszt w godzinach szczyt ( katastrofa )

LPG dostępne na całej trasie bez problemu

Pozdrawiam

Po jednej próbie z Węgrami i jednej ze Słowacją, najlepszą trasą jest IMHO:
Czechy (niemal 100% autostrada), Austria (od Wiednia autostrada), Słowenia, Chorwacja.
Nigdy już nie dam się namówić na inne wynalazki.
LPG - w Czechach na granicy z Austrią, w Austrii na 103 km za Wiedniem w kierunku Grazu, w słowenii nie znalazłem, w Chorwacji bywa, trzeba pogrzebać w necie, jest na nowej autostradzie Zagrzeb-Split.