Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-22 21:22:50 Objawy o jakich piszesz miałem na samym początku zaraz po wyjeździe z salonu - najczęściej obserowałem to na 2. biegu - wyjeżdżam z podporządkowanej, wciskam gaz i... nic sie kurna nie dzieje. Innym razem wszystko bywało w porządku by w newralgicznej sytuacji problem sie powtórzył... Nie wiem jak była usterka, bo naprawili to w aso na gwarancji w 10 minut. Sam nie wiem co robili, ale zdaje sie na zleceniu była wymiana tps i regulacja, ale głowy nie dam.
Natomiast sprawność tps bada sie 'na pacjencie' czyli przy włączonym zapłonie mierząc napięcie pomiędzy złączem 'c' a masą. Powinno być 0,4-0,8V przy zamkniętej przepustnicy, 4,1-4,5V przy pełnym otwarciu. Z tego co gdzieś wyczytałem wynika, że wartości skrajne tps i odpowiadające im napięcia są odczytywane przez komputer, czyli jeśli twój tps przy max otwarciu ma np. 3,5V to komputer sie do tego dostosuje. Oprócz wartości min i max ważne jest to, by napięcie na tps rosło równomiernie w miarę wciskania gazu. Przy okazji - MAT to czujnik temperatury (Manifold Air Temperature), chodziło ci pewnie o map (Pressure) |
![]() maskekk 1,5 wwa | 2006-04-23 19:05:58 Krokowy nie ma nic to wkrecania sie (tak jak piszesz) swiece wymien bo juz czas, kable mysle ze tez mzoesz machnac, podobno gazowe fury sa na to bardzo wrazliwe), to ze sie tak wkreca jak piszesz to moze byc egr, ja czasem w 1.5 tez mam tak ze idzie jak marzenia czasem jakas taka zamula... ale u mnie egr jest odlaczony ![]() ![]() ![]() |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-23 19:32:30 Nie, ja mojego do 6 tysi nie kręce ![]() Ośmiozaworowki raczej nie ma sensu tyle kręcić - mój czasami, ale tylko tak czasami zobaczy 5 z przodu na obrotomierzu ![]() Dzieki za rady odnosnie kabli WN i swiec - może jednak je rzeczywiscie zmienię, choc mysle, ze to bezposrednia przyczyna nie jest - ale jak piszesz... przy jezdzie na gazie moze rzeczywiscie juz powoli pora to zmienic. A co do kata ![]() ![]() W jego miejsce wlozona jest przelotówka ![]() |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-24 06:54:51 Jeszcze jedna ciekawostka która wskazuje ( ??? ) na czujnik TPS.
Pisałem, że po czyszczeniu i polaniu go (czujnika) - a wlasciwie to obudowy ![]() Dzisiaj rano jechalem do pracy i zamiast sluchac radia - staralem sie skoncentrowac na testowaniu tego problemu ![]() Wydarłem z domu, pedał w podłoge => swieci caly czas. Zmiana biegu w ulamku sekundy, znow gaz => swieci dalej. Wyjechalem na glowna droge i chwile trzymalem go na obrotach ok 3000 => zgaslo. (... Ooo! coś nowego ![]() Pozniej po drodze co pewien czas mi sie zapalalo i pozniej gaslo. Wyczaiłem, ze zapalalo sie, gdy zdjalem calkiem noge z gazu!! Pozniej niewazne byly obroty - moglem jechac na 5 biegu ok 60km/h, czyli bylo jakies 1700 - 1900 obr/min i po jakichs 5-10 sek gaslo. Noga z gazu -> znow sie zapalalo. Ostatni test: - przyjechalem pod prace, zatrzymalem sie i na chodzacym silniku oczywiscie swiecilo i obroty byly w granicach 1500 (wkurzające trochę ![]() ![]() Gdy wzialem noge z gazu, zaczely rosnąć i znow sie zapalilo. Przy bardzo gwałtownym wzieciu nogi z gazu obroty lecą do 500 i go dusi, ale udaje mu sie "wybronic" od zduszenia. Wniosek: tu pytanie głownie do Roberta_S (gdyz to On wypowiadal sie w tej kwestii), choc inne glosy tez beda b.mile widziane: - czy to moze oznaczac jednak obstawiany przeze mnie TPS ?? ![]() Wg mojej teorii, gdy chodzi bez gazu i czujnik mu podaje zle napiecie, to biedny komp nie wie jak interpretować te informacje i wchodzi w stan awaryjny. Gdy natomiast doda sie deczko gazu i potencjometr w TPS wyjdzie poza ten (teoretycznie niesprawny lub uszkodzony) kawałek skali (czyli łapie niższą/wyższą rezystancję), automatycznie podając komputerowi prawidłowe napięcie, to po owych 5-10sek takiego stanu => praca silnika wraca do normy i gasnie "check-engine". Czy ta teoria moze byc prawdziwa ? (chcialbym zasiegnac rady przed wyłożeniem stówki na TPS) ![]() Dzieki! ![]() [ wiadomość edytowana przez: Mihty dnia 2006-04-24 06:55:37 ] |
![]() malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-04-24 11:15:19 co do spadania obrotów z dużych na (na lpg) małe to miałem tak samo ale regulacja gazu pomogła |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-24 11:41:02 Mihty - najlepiej bedzie, jeśli zamiast kombinować podmienisz swój tps z jakimś z innego auta. W Krakowie jest paru klubowiczów, więc chyba nie będzie problemu?
Objawy wskazują ewidentnie na tps, choć nie można wykluczyć innych przyczyn. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-24 11:44:08 Aha - zachowanie silnika można wytłumaczyć w ten sposób, że kiedy komputer wykryje błąd jednego z układów istotnych dla prawidłowej pracy silnika (w zakresie jego sprawności) to przechodzi w tryb awaryjny - w trybie tym obroty są rzeczywiście podwyższone. |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-24 11:52:29 Thnx! ![]() |
![]() SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-04-24 14:43:34
Zastanowił mnie twój post bo właśńie ostatnio czasem zauważam na drugim biegu podobny objaw o jakim piszesz.Tylko najcześciej u mnie się dzieje to w ciepłe dni wtedy mam ogólnie jakies takie zamulone to auto. U ciebie nie było jakis dodatowych objawów typu zmulenie? itp? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-04-24 19:12:00
BYło tak jak opisywałem, nie pamietam, by towarzyszyło temu jakieś szczególne zmulenie, zwłaszcza, że przesiadłem się z łady i espero było dla mnie kosmicznym autem pod każdym względem, więc nie miałem odpowiediego dystansu, czyli nawet totalnie zmulone espero wydawałoby mi się wówczas rakietą .... ![]() POza tym auto było wtedy własnością ojca i to on rozmawiał w aso z mechanikami. |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-24 21:49:08 Lada dzien zobaczymy, czy TPS pomoze - dzisiaj u Potaka zamowilem. ![]() |
![]() Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2006-04-26 10:51:40 ciekawy link odnosnie filtra TPS (pisza ze jest do systemow gazowych na układach wtryskowych,ale moze sie komus te info przydadza ! )
TPS [ wiadomość edytowana przez: Andi_K dnia 2006-04-26 10:53:47 ] |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-26 21:10:25 Dzisiaj wpadł mi w końcu w łapki czujnik TPS.
Wymieniłem, zamontowałem i pierwszy objaw jaki zobaczyłem, to zgaśnięcie check engine. Obroty stoją w miejscu około 1100 (zimny silnik). Brak falowania - jak to miało miejsce przedtem. Wydaje mi się również, że jakby zniknęła mu "dziura" w gazie, która występowała na starym TPS i objawiała się tym, że tuz po dpenięciu na luzie pedału gazu - jakby go na sekundę przymulało, przyduszało i dopiero wtedy się wkręcał na obroty. Nie robiłem żadnych dodatkowych testów - tzn. nie wyjeżdżałem z garażu, bo nie miałem czasu. Jutro zobaczymy jak się będzie sprawował podczas jazdy. Na razie wygląda ładnie, ale ... nie chwalmy dnia przed zachodem słońca ![]() PS A poza tym muszę jutro do Potaka dzwonić, bo mi za dużo policzyli ![]() |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-26 21:30:12 Nie będę śmiecił nowym wątkiem, więc napiszę to tutaj.
Otóż - przy wymianie TPS-u (oraz m.in. uszczelki pod pokrywą zaworów - bo przeciekała już troszkę), zmieniłem też wąż idący od pokrywy zaworów na kolektor ssący i rozdzielający się gdzieś w dół. (kiedyś o tym na Forum było głośno) Nieźle się obszukałem, gdzie to jest to "w dół" silnika. Ten wąż jest tak dość sprytnie podwinięty i wchodzi od dołu na taką jakby wypustkę na kolektor ssący praktycznie tuż pod przepustnicą, tyle że totalnie od dołu. Przewalone jest tam włożyć rękę, by go podłączyć - a od dołu z kanału też nie ma szans. No ale suma sumarum - są tam takie dwie wypustki. Gdy odłączałem ten stary wąż nie zaznaczyłem dokładnie, z której wypustki go zdjąłem. Założyłem nowy , tylko nie byłem pewien czy na tę bardziej w przodu, czy z tyłu powinno być założone. Odpaliłem samochod, lekki gaz, a tu coś jakby mi sie sprezarka uruchamiala ![]() ![]() ![]() Czy to tak ma byc, czy moze po prostu u mnie juz wczesniej brakowalo jakiegos węża/przewodu ? ![]() Jak jest u Was? (1,8/2,0) ? ![]() ![]() |
![]() Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2006-04-26 21:36:15
Jak sie sugerowales cenami na stronie www to dlatego tak sie rozczarowales (ze wiecej policzyli!) bo tam sa ceny hurtowe podane ! jesli zamawiasz w detalu 1 szt. to cena jest niestety wyzsza ![]() pozdr |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2006-04-26 21:41:56 Masz rację, tak jest ![]() Ale tutaj mi o cos innego chodzilo. Otóż - w jesieni kupowalem u nich reflektory (nówki 2 sztuki). Zapłaciłem coś między 8 a 9 stówek i na dodatek mi doliczyli jeszcze oplate za transport (kurier) - a byla umowa, ze to oni placa. Rozmawialem z szefem i powiedzial, ze przy next zamówieniu odliczą tą kwotę. Dokladnie to chodzi o 28złotych. Niby nie kasa, ale chodzi o samą zasadę. Skoro mi tak gośc napisał (i mam wszystkie maile z jesieni, w ktorych robilismy ustalenia odnosnie mych reflektorów i ich ceny), to niech sie z tego teraz wywiąże. Dzisiaj listonoszka mi przyniosla paczke i odliczył tylko 5% (rabat z racji członkostwa w Klubie Espero) oraz oni pokryli przesyłkę. Jutrobede dzwonil i z nim gadal - nawet jesli nic nie wskóram, to przynajmniej bede wiedzial ze probowalem ![]() |