MotoNews.pl
4 Nierówna praca silnika 2.0 16V (143853/0)

Nierówna praca silnika 2.0 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam 2.0 16V i również mam problemy takie, że silnik jadąc stałą prędkością i trzymając pedł przyśpieszacza w tej samej pozycji auto samo troszkę zwalnia lub przyśpiesza (benzyna), na gazie jest OK, czasem szarpnie....
Ponadto na benzynie jak były mrozy nie szło jechać (tak szarpał) - gaz OK,
Jak na benzynie wcisnę na jałowym jakieś 4,5 ty obrotów to zachowuje się jakby następowało odcięcie paliwa - ksztusi się (które w omedze powinno się zacząć od 6500 obrotów).

Wymieniłem świece, kabe, moduł cewki, sonde lambde, przepływomierz, czujnik położenia wału.... sprawdzałem inne wtryskiwacze...

Zastanawiam się czy to czasem nie pompa paliwa bo na gazie jest OK więc elektryka raczej odpada.... chyba że pozostanie czujnik położenia wałków rozrządu...

Może ktoś coś podpowie, bo ręce opadają....

witka podepnij sie pod kompa to powinien ci pokazać czy to czujnik wałków rozrządu.ja tak miałem ze przy 4.5 tyś obr. było odcięcie i nierówne wolne obroty , podpieli pod kompa i pokazał sie błąd brak połączenia z czujnikiem wałków rozrządu po wuniamie jak ręką odją

a nie swieci Ci sie kontrolka od silnika?? Ja tak mialem ze sie swiecila i byl zwalony czujnik polozenia walkow, Gazownicy odcinaja czek od komputera,ale i tak sie kiepsko zbiera z wywalonym czujnikiem. Zczytaj bledy komputera u mnie to chyba blad 92. Zobaczysz różnice jak zmienisz

Z czujnikiem dokonałem takiego sprawdzenia, że odpiąłem go podczas pracy - zapaliła się kontrolka i silnik zgasł... uruchomiłem bez czujnika - kontrolka się pali, podłączyłem czujnik kontrolka zgasła....

... więc sądzę, że czujnik może jest OK.....

Komputer nie pokazuje żadnych błędów, kontrolka chck sie nie świeci....

w taki sam sposób przetestowałem inne czujniki i sonde...

witak kolego w klubie ja mam te same objawy i wielokrotnie monitowałem o tym na forum. mam tez wymienione większość z podzespołów o których pisałeś plus kilka innych, ale zaobserwowałem poprawę po wymianie czujnika położenia przepustnicy sprawdż to może akurat.

[ wiadomość edytowana przez: rafcio19 dnia 2006-04-25 14:36:11 ]

Rafcio19.... z tym też już walczyłem ( przepustnica ) ... mam drugi silnik na części i poprzekłądałem wszystko co możliwe.... może to jednak pompa paliwowa, lub uszczelki na wtryskiwaczach?

Już nic innego nie przychodzi mi do głowy .... chyba że jakaś wada komputera....

Miałem podobny przypadek , po dłuższej jeździe mój Batory sam zwalniał jak i się rozpędzał i szarpał gdy ostygł znowu było ok., i co dziwne nie było żadnych błędów… wyczytałem gdzieś na forum żeby odłączyć zacisk + od akumulatora na 15 min. Prawdopodobnie jest to reset komputera, tak zrobiłem … o dziwo pomogło problem ustał..