| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-04-24 10:16:50 Panowie takie zapytanko mam , czy ma ktoś znajomego prawnika , albo coś takiego , żeby wiedziec jakie są szanse wygrania sprawy w sądzie o zwrot róznicy w cenie karty pojzdu??
może byśmy sie w kilku skrzyneli i pozew zbiorowy wytoczyli. |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-04-24 10:21:28 moim zdaniem zadna... |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2006-04-27 12:40:40
W sumie racja, łatwiej by było wziąć adwokata/radcę prawnego, ale dzięki wspaniałemu korporacyjnemu nadzorowi nad tymi zawodami żaden nie ruszy d... w takiej sprawie. A dla nie prawnika to będzie sprawa za trudna. Sam może bym się w to bawił jakbym miał sprowadzone auto. |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2006-04-27 12:44:48
W prawie polskim nie ma pozwów zbiorowych. Sąd może połączyć sprawy do wspólnego rozpoznania, ale to nadal są indywidualne sprawy. Nie wiem jaka jest sentencja orzeczenia TK, więc nie będę się wypowiadał o szansach kategorycznie. Choć tego typu sprawy (po orzeczeniu TK) są dość pracochłonne, choć merytorycznie zwykle nie trudne. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-04-27 14:28:30 koszta..
prawnikiem to ja nie jestem , ale z tego co wiem, to wszelkie koszty zwraca przegranyu ( w powództwie cywilnym) nie wiem tylko jak temat będzie wyglądał w przypadku walki ze skarbem państwa.. |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2006-04-27 14:59:06
Tak, zwraca - uzasadnione koszty (czyli np. wynagrodzenie jednego adwokata/radcy prawnego wg stawek z rozporządzenia, chyba, że wykaże on, że uzasadnione było wyższe wynagrodzenie), ale dopiero po prawomocnym wyroku stwierdzającym, że przegrał. Do tego czasu wszystkie koszty ponosi powód, chyba że zostanie zwolniony od kosztów sądowych (ale to bardzo rzadkie w praktyce, mając niski a regularny dochód sąd Ci napisze że możesz wziąć kredyt, bo przecież jak wygrasz, to Ci przeciwnik zwróci). Ze skarbem państwa jest o tyle dobrze, że zasądzone koszty płaci bez gadania, bo swojego majątku nie ukryje i zawsze będzie wypłacalny [ wiadomość edytowana przez: n0ras dnia 2006-04-27 15:00:39 ] |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2006-04-30 11:29:15 niemasz szans na odzyskanie kasy.
co prawda trybunal uznał pobieranie tej opłaty za niezgodne ale przepisy wykonawcze ministerstwa odrazu zamkniely drige do odzyskiwania kasy na drodze postepowania administracyjnego jednynie pozew cywilny i lata procesowania o 425pln zapomnij. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-05-04 21:37:35
W ostatnim autoświecie jest artykół i na ich www informacje. A 425 zł to skrzynka niezłej wódki jakby nie było, a za odsetki jeszcze na ogórki, albo oranżadę starczy. |