GDZIE MOŻNA KUPIĆ USZCZELKĘ DO ZAWORU GAZOWEGO?????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zawsze sami z mężem wymienialiśmy sobie filtr gazu. Podczas ostatniej wymiany rozsypała się uszczelka w zaworze gazowym. Pytałam w kilku sklepach ,ale nigdzie nie znalazłam. Pojechałam do warsztatu ,a tam chciano mi wymienić cały zawór. Czy nie ma możliwości wymiany głupiej uszczelki,skoro stary zawór wraz z cewką są sprawne? Może ktoś wie gdzie taką uszczelkę nabyć?
Z góry dziękuję za pomoc.
Magda

Zawór według prawa jest już najmniejszą wymienialna częścią. Grzebanie samemu w nim zwiększa wybuchowość w regionie! Jakby każdy sam sobie wymieniał co uważa za stosowne to po co byłyby uprawnienia, homologacje, sieci dealerskie? Co z tego, że wymiar uszczelki dobierzesz? A skład chemiczny materiału narażonego na kontakt z gazem? Pomyślałas o tym? Firmy grubą kasę wydają na testy wytrzymałościowe a tu idzie klient do sklepu dobiera o-ring i happy.
Dobre sobie!!!

Są dostępne kity naprawcze filtr plus komplet uszczelek koszt ok 10zł. np. w firmie certools.

Lpglpg, spokojnie. Właśnie po to jest to forum, żeby takie sprawy wyjaśniać. Nie trzeba zaraz tak ostro . Fakt, że samodzielna ingerencja w instalację może być przyczyną, nazwijmy to, kłopotów, ale np. moje (pewnie nie tylko) doświadczenia wskazują, że w wielu uprawnionych warsztatach podejście do tematu jest o wiele bardzieji lakoniczne, a wręcz nonszalanckie. Mając co nieco pojęcia o instalacji i olej w głowie, można z wieloma sprawami samemu sobie poradzić i mieć pewność, że to co zrobiliśmy jest zrobione porządnie, a nie na odwal. Pomijam już kwestię kosztów, które moim zdaniem często są ciut przesadzone. Np. wymiana filtra gazu (lovato II gen.) 30 zł to już lekkie przegięcie (gdzie koszt filterka 4,50), szczególnie jeśli po całej operacji, która trwa 5 minut, gazownik nawet nie pokusi się o sprawdzenie szczelności.
Z drugiej strony rozumiem Twoje rozgoryczenie (myślę, że jesteś jednym z instalatorów), kiedy tracisz potencjalnego klienta, ale to właśnie instalatorzy sami zapracowali sobie na taką a nie inną opinię o warsztatch.
Poza tym chyba przesadzasz, że nie można wymienić (zgodnie z przepisami) samej uszczelki . Tym bardziej, że gdzieś na necie widziałem w ofercie oringi do instalacji LPG. Co jeśli w warsztacie na skutek nieuwagi uszczeleczka wylezie i zostanie zgnieciona lub przecięta? Tylko nie mów, że gazownik od razu cały elektrozawór zmienia , bo w to nie uwierzę. Bez urazy.

Cytat:
2006-04-25 09:07:17, lpglpg pisze:
Zawór według prawa jest już najmniejszą wymienialna częścią. Grzebanie samemu w nim zwiększa wybuchowość w regionie! Jakby każdy sam sobie wymieniał co uważa za stosowne to po co byłyby uprawnienia, homologacje, sieci dealerskie? Co z tego, że wymiar uszczelki dobierzesz? A skład chemiczny materiału narażonego na kontakt z gazem? Pomyślałas o tym? Firmy grubą kasę wydają na testy wytrzymałościowe a tu idzie klient do sklepu dobiera o-ring i happy. Dobre sobie!!!

jak już pisałam, do tej pory sami z mężem wymienialiśmy filtr gazu,a trwało to od trzech lat.Sprawa dziecinnie prosta,tylko bardzo niewygodna,bo kiepski dostęp. Jakoś nic się nie stało!!!!
Czynności wykonywaliśmy te same,co w warsztacie, a 30 zł zostało w kieszeni. Człowieku,przecież nie wytnę sobie uszczelki z dętki rowerowej,tylko idę do specjalistycznego sklepu i tam ją kupuję. A czy Ty wymieniłbyś sobie cały silnik,gdyby Ci uciekał olej na skutek nieszczelności uszczelki???????????

Pojeździj po zakładach montujących lpg i na pewno gdzieś bedą mieli na sprzedanie zestaw naprawczy(komplet uszczelek), ja tak kupiłem. Całośc chyba za 20zł.

pozdrawiam

Tutaj też widziałem zestaw uszczelek.