Coś kapie z MB 190E 2.3 automat znajomego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Miałem okazję pożyczyć na jeden dzionek Mercedesa 190 mojego znajomego. Po nocy stania na parkingu okazało się, że pod samochodem pojawiła się bliżej niezidentyfikowana plama. Ciecz jest przezroczysta, lekko oleista. Rzut oka pod maskę i generalnie nie bardzo wiem co to jest.
Na chłodzący mi to nie wygląda - kapie tuż za przednim prawym kołem, olej też odpada, samochód po lewej stronie przed przegrodę wlew oleju do skrzyni, ale to chyba też nie to.
Pomyślałem jeszcze albo o hamulcach, ale to póki co twarde (nie sprawdziłem tylko poziomu płynu w zbiorniczku, więc pewności nie mam) albo o wspomaganiu (samochód jest w to wyposażony), nie znalazłem jednak zbiorniczka do wspomagania.
Macie może jakieś koncepcje co to może być?
Będę wdzięczny za pomoc

Mnie się osobiście wydaje, że jest to może przeciekający przewód hamulcowy (skoro przy kole cieknie jak mówisz) Sprawdź koniczecznie stan płynu w zbiorniczku i zobacz czy przewód hamulcowy jest cały, jeżeli nie to trzeba go koniecznie wymienić (odpowietrzyć układ i dolać płynu hamulcowego odrazu)

Możliwe, że to jest to. Generalnie coś kapie na wysokości jak się kończy koło. Jak się spojrzy pod maskę, to widać dokładnie miejsce na zimi gdzie pojawia się kapanie. Muszę zrobić tak jak mówisz. Oby to była jakaś drobnostka. Za parę dni wyjazd tym samochodem, a nie bardzo jest czas żeby cokolwiek naprawiać.

Syf i malaria w tym samochodzie... Patrzyłem pod maskę, ale nie wiem co to może być. Poziom płynu hamulcowego jest akceptowalny, aczkolwiek przydałoby się go dolać. Kolor i konsystencja odpowiadałyby plamie na asfalcie, którą zauwazyłem. Nie zgadza się jednak miejsce, z którego kapie to coś na ziemię. Zaglądając jednak pod maskę zainteresowało mnie coś co znajduje się pomiędzy obudową filtra powietrza a przegrodą silnika. Słabo to widać, bo obudowa filtra zasłania. Jest to jakiś metalowy cylinder połaczony jakimiś gumowymi wężykami, wygląda na jakiś zbiorniczek. To co jest w nim ciekawe, to to, że jeden z wężyków, który z niego wychodzi jest mokry i tak jakoś znajduje się w sąsiedztwie powstawania plamy na asfalcie.
Macie może pomysł co to za ustrojstwo może być?

Cytat:
2006-04-25 21:45:21, eFeSOwiec pisze:
Macie może pomysł co to za ustrojstwo może być?

hmmm... ja puki nie zobacze to nie stwierdze co to możebyć, ale skoro z wężyka kapie to może wymień ten wężyk na nowy