| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Figaro2 HONDA CIVIC Tarnów | 2006-04-25 16:37:07 Witam.
1 czy auto z sekwencją pali mniej w lecie czy tak jak w zimie? 2 który gaz jest "lepszy" letni czy zimowy? |
orfeusz Katowice | 2006-04-25 23:15:50 -Pali tyle w lecie co beny + 20%
-Pali tyle co w zimie beny + 20% -gaz zimowy lepszy w zimie -gaz letni lepszy w lecie |
![]() Rafalb33 Honda Civic Coupe Jaworzno | 2006-04-27 09:56:04 Wykonywalem pomiar moze nie profesjonalny zbytnio bo stoperem wieloktornie na benzynie i gazie. ne benzynie usredniajac czas z kilku przejazdow wyszlo 8,8 do setki(katalogowo 8,7)na gazie 9,2.
MImo ze pomiar wykonywany tylko stoperem, ale wielokrotnie to obrazuje ze roznica jest naprawde niewielka i w codziennej jezdzie tego nieczuc .W drugim samochodzie rozniez robilem kiedys pruby to wyszlo jakies 0.6 z tego co pamietam roznicy. |
OpelOmega OMEGA B POLSKA | 2006-04-27 14:02:36 u mnie tez na hamowni wyniki zbliżone, a ja czułem że to nie to co na benzynie barkowało mu troche , pozatym w zimie może palić troszkę wiecej sama temperatura w układzie chłodzenia nic nie daje jak paliwo w zbiorniku ma -20 a parownik 30 to gaz ciężko odparowuje, i slabe ciśnienie ma, przy takich tem. to nawet gaz z zapalniczki boi się wychodzić |
is155 IS 200 Dziergowice | 2006-04-27 14:20:59 Różnica w spalaniu wynika tylko i wyłącznie z różnicy kilokalorii obu paliw tzn.benzyny i gazu.
Gaz zimowy ma więcej propanu totez i spalanie ma większe gdyż propan jest mniej kaloryczny od butanu,w lecie zaś ta różnica się zmniejsza ze względu na większą kaloryczność butanu. Ogólnie można przyjąć iż samochód z dobrze wyregulwoaną sekwencją będzie spalał od 10 do 15 % więcej gazu niż benzyny w zależności od jakości gazu a tym samym od jego kaloryczności. co się zaś tyczy mocy i momentu obrotowego to te dwa parametry głownie zależą od jakości instalacji oraz fachowości jej montażu. Pozdrawiam. |