Zamek drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
niestety mam uszkodzona wkladke zamka od kierowcy. Tzn zamyska sie z kluczyka ale nie otwiera,widac ze ktos tam majstrował. Czy mozna przelozyc wkladke z drzwi od pasazera? Czy jest podzial na prawą i lewą?

Tez sie nad tym zastanawialem, ale koledzy z Fefk odradzili, ponocx sie nie da, znaczy sie nie bedzie dzialac, pozostaje zamontowac alarm z centralnym

Jak masz centralny zamek to kupujesz a allegro sterownik z pilotami za 80zl i wszystko dziala

Wkładki są lewe i prawe. Da się przełożyć, trzeba zamienić blaszki z zabierakami (prawa blaszka musi pozostać po prawej lewa, po lewej stronie) i zamienić wkładki stronami. Przy przekładaniu blaszkek należy wypiłować na nich iglakiem nowe szczeliny na inne położenie zabieraka wałka wkładki. Jak rozbierzesz-dojdziesz sam, jak to zrobić. W razie kłopotów służę pomocą.
Ostrzegam jednak, że po takiej zamianie może istnieć niebezpieczeństwo, że można otworzyć zamek każdym kluczem, a nawet śrubokrętem (tak jak można było wcześniej zamknąć czymkolwiek).

No nie wiem ale chyba nie mam centralnego.NIe rozbieralem boczkow jeszcze bo auto mam od tygodnia.Chyba ze gdzies dostane wkladke z kluczykiem ?

Wkładka z kluczykiem to koszt na giełdzie 40-60pln. Można dać starą do regeneracji 30-50pln. A centralnego nie musisz mieć, by założyć uniwersalne siłowniki i sterownik na pilota.

Witam. U mnie tez bylo cos majstrowane prz wkladce i nie moglem otworzyc drzwi mimo ze mam centralny i okazalo sie ze ktos zle zalozyl sprezynke i taki plastik ktory jest we wkladce. Po zlozeniu w prawidlowy sposob zaczela dzialac. Najlepiej obejrzyj dlaczego wkladka nie otwiera otwiera zamka moze masz podobna sytuacje. Sprobuj poruszac tym bialym plastikiem od zamka gora - dol i zobacz czy zamyka z tym ze przy zamknietej zapadce tak jak bys mial zamnkniete drzwi

Witam mam ten sam problem i zastanawiam sie czy nie lepiej jest zalozyc centralny zamek Chcialem sie spytac jakie beda koszta takiej operacji ? dodam ze samochod jest 3 drzwiowy ( niewiem czy to ma jakies znaczenie) pozdrawiam

Witam! koszt centralnego zależy od tego czy zamykanie jest na kluczyk czy z pilota.najtanszy alarm z pilota zamykanie to koszt do 250zł mowa o trzy drzwiowym. cena rosnie wraz z iloscią drzwi ijakosci siłowników. jak dojdzie tylna klapa to dodatkowe 90zł.

No wyczytalem na tym forum ze nie da rady zalozyc uniwersalnego entralnego (allegro-ok 80zl)

Cytat:
2006-04-26 15:00:37, shaft1 pisze:
Witam. U mnie tez bylo cos majstrowane prz wkladce i nie moglem otworzyc drzwi mimo ze mam centralny i okazalo sie ze ktos zle zalozyl sprezynke i taki plastik ktory jest we wkladce. Po zlozeniu w prawidlowy sposob zaczela dzialac. Najlepiej obejrzyj dlaczego wkladka nie otwiera otwiera zamka moze masz podobna sytuacje. Sprobuj poruszac tym bialym plastikiem od zamka gora - dol i zobacz czy zamyka z tym ze przy zamknietej zapadce tak jak bys mial zamnkniete drzwi

Tyle ze u mnie probowali sie wlamac i jest rozrajbowany caly

1.Jeśłi jest centralny a nie ma pilota - to koszt sterownika 80-100pln (sterowanie siłownikami sygnałem +)
2.Jeśli nie ma centralnego - sterownik (jw) + siłowniki (orginały 30-50pln/szt) lub uniwersale (10 slave na tylne drzwi, 30-master na przód)
3.Orginalny central (siłowniki+instalacja+zamki) - 200-250pln+sterownik 80-100pln
4.Alarm - rozwiązania jak wyżej
Sterownik musi mieć sterowanie siłownikami sygnałem + (dla siłowników orginalnych Forda) lub - (dla uniwersali). Widziałem na allegro również uniwersalny dedykowany do Forda (dorobione są gotowe mocowania i popychacze w uniwersalnym siłowniku, by pasował bez przeróbek do orginalnego zamka).
Przed montażem należy sprawdzić, czy linka otwierania od środka chodzi lekko, czy zamek i wkładka chodzi lekko i czy siłownik się nie zacina.