Problem z 1 biegiem w e-34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam następujący problem. Mianowicie od czasu do czasu przy ruszeniu (naturalnie że z 1 biegu) owy bieg mi wyskoczy "dając po trybach". Czy może ktoś wie jak to naprawić, co to może powodować. Można byłoby powiedzieć skrzynia do wymiany ale nie dzieje sie to zawsze... najczęściej jak auto długo stoi, rano jak zapale auto to ciężko jakikolwiek bieg włączyć jakby było bardzo mało oleju lub byłby on bardzo gęsty - ale to tylko moje spostrzeżenie może tak ma być. Prosze o rady - może ktoś miał podobny problem i obszedł sie bez wymiany skrzyni. Nie słychać "rzurznienia" skrzyni itp. Poprostu od czasu do czasu wyskoczy sobie jedynka. Pozdrawiam
Zapomiałem dodać że chodzi oczywiście o 5-cio biegowego manuala w 520i 24v z 90 roku

[ wiadomość edytowana przez: Mandrax dnia 2006-04-26 20:11:53 ]

Na tym forum pisałem o tym już parokrotnie. Kolega miał to samo w E36 2.0 Dość często wyskakiwała mu "jedynka" przy ruszaniu. Jest to oznaka (tak samo jak ciężkiego chodzenia biegów z rana) zużytych synchronizatorów w skrzyni biegów. Wymiana oleju na rzadki czy lanie jakichś specyfików regeneracyjnych niestety nie pomaga. Albo wymień na używkę w lepszym stanie albo naucz się z tym żyć (jeździć) Rozbebeszanie skrzyni i wymiana synchronizatorów jest obecnie nieopłacalna.
Pozdr.

Dzieki - właśnie mnie załamałeś... dobra używka to 600 zł w góre... i pewnie jeszcze jak sie domyślam z dnia na dzień będzie coraz gorzej... Dziek. Pozdrawiam