Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-04-19 21:09:44 Hejka.
Otoz mam pewien problem ![]() ![]() ![]() Nie wiem czym to jest spowodowane, i czy mozna cos z tym zrobic samemu, czy tez trzeba jechac na serwis z powodu np. niezbieznosci kol. Dzieki za pomoc. |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-19 22:25:46 Zgadza sie ktos z teoria, ze mimo poprawnego ustawienia zbieznosci opony zalozone z prawej strony beda zuzywac sie szybciej? Takie cos uslyszalem w zakladzie oponiarskim.
Zbieznosc mam ustawiona a bieznik z prawej strony na letniej przedniej oponie bardziej sie wytarl... Jeszcze jedna ciekawostka. Zakladam na przod opony letnie i lekko ciagnie w jedna strone. Zakladam na przod opony zimowe i tak samo lekko ciagnie ale w druga strone. O co chodzi? |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-20 09:16:24 Obiawy wystepuja na nowych oponach (tzn letnie teraz maja juz jeden sezon za soba, zimowki z reszta tez) jak i felgach bo przeciez zakladac swiezutka opone na stara powyginana felge to raczej malo "sympatyczne" rozwiazanie.
Letnie oczywiscie zamienialem i jest tak samo natomiast zimowki sa kierunkowe wiec to i tak mijalo by sie z celem. Cos mi przyszlo do glowy nt wywazania, przeciez maszyna kreci sie z ustalona predkoscia i wywazenie nastepuje wlasnie dla tej predkosci. Czy to znaczy, ze ponizej i (raczej) powyzej tej predkosci ciezarek powinien miec inna wage? Jaka to predkosc? |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-20 13:00:50 Jedne i drugie opony to 185/65 R14 |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-20 14:34:48 Zastanawialem sie tez nad tym, czy moze moj mechanik nie ma aby "skrzywionego" sprzetu do ustawiania zbieznosci ale przeciez jezdzilem dwoma polonezami "spod jego reki" i bylo ok. |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-04-20 23:55:43 A jak mnie sciaga czasem, ale nie zawsze, na prawa strone (lukalem opony i sa zuzyte tak samo) to raczej mam z tym jechac na kontrole sprawdzic zbieznosc itp ? Przestaje sciagac jak przekracza sie 90-100km ![]() |
![]() Ptaszyna Daewoo Espero 1.5 16 ... Łódź | 2003-04-21 03:00:34 A co sadzicie nt pompowania wiekszej ilosci gazu do lewego przedniego kola?
Jak juz wczesniej zauwazylismy zawsze wydaje sie ze w tym kole jest mniej gazu chociaz cisnienie na przyrzadzie jest jednakowe. Czyzby wiekszy nacisk na ta strone? Jesli opona stale jest troche bardziej ugieta to caly czas jest tak jakby bylo w niej za niskie cisnienie a za niskie cisnienie to nierownomierne zuzywanie bieznika i gorsza przyczepnosc? |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2003-04-21 23:13:57 Uwaga ![]() ![]() Czy to to, napisze jutro, bo jedziemy na serwis diagnostyczny na przeglad. |