MotoNews.pl
6 Avensis 2k kombi - spryskiwacze przedniej szyby (144706/18)

Avensis 2k kombi - spryskiwacze przedniej szyby

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
HeYa,

od ok miesiaca jestem posiadaczem T. Avensis z 2k kombi. Kilka dni temu przestały działać w niej spryskiwacze przedniej szyby. Płyn jest, tylni spryskiwacz działa. Przy próbie uruchomienia spryskiwaczy nie słychać pracy pomki - nie działa. Zajrzałem do pompek przez otwór halogenowy i końcówki wydają się być dobrze obsadzone.

Czy może ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Nie znam jeszcze dobrze samochcodu i nie wiem jak dostać się do styków manetki i okablowania, czy dysponujecie może opisem/schematem podłączenia pompek?

Z góry dzięki

Pozdo

Morfi

Cytat:
2006-05-01 20:05:57, morfeusz_st pisze:
Zajrzałem do pompek przez otwór halogenowy i końcówki wydają się być dobrze obsadzone.

A pojawia się na nich napięcie?

pozdrawiam

Cytat:
A pojawia się na nich napięcie?

Tak, napięcie jest.

Pozdro

Morfi

No to albo nie styka coś albo zapchały/zatarły/spaliły się silniczki
Odłącz jeszcze dla pewności od silniczka przewód którym tłoczony jest płyn. Jak dalej nie działa to nie jest dobrze.

Pozdrawiam

akurat w tej długiej majówce naprawiałem nieszczelność zbiornika w nowym nabytku Teścia czyli ave 1998 2.0 td

Do rzeczy

masz w dolnej części zbiorniczka dwie pompki jedna z czarnymi wtyczkami a druga z czerwonymi, która jest do tyłu a która do przodu to nie wiem ale spróbój zamienić na chwilę pompki wtyczkami i zobaczysz czy to wina pompki.

albo tymczasowo zamienić i przewodziki i wężyli,

zbiorniczek montowany jest na 4 śrubki

1 odkręcisz z góry po podniesieniu maski i wyjeciu zbiorniczka wyrównawczego do chłodnicy
2 i 3 odkręcisz z dołu po zdjęciu osłony silnika
4 odkręcisz przez otwór halogena

miłej zabawy życzę

Witam!

miałem dziś chwilkę i przyjrzałem się bliżej sprawie.
Szkoda, że wcześniej nie widziałem opisu kolegi Linek, bo zacząłem odkręcać zbiornik od nadkola (koło trzeba było zdjąć), później pod maską i przez otwór halogenowy, a z ostatnią najwięcej się namęczyłem, bo dostawałem się do niej przez otwór po kierunkowskazie - poza tym dostawałem się z "ziemi" (nie miałem dostępu do kanału).

Sprawa jest jasna do wymiany jest pompka. Nie wiem jak to się stało ale jest pęknięta wdłuż - uszkodzenia nie było widać bo było od strony zbiornika. Ciekawe jest to, że pompka nie przeciekała.

Narazie podłączyłem tylnią pompkę pod przednią szybę.

Teraz mam pytanie czy po nową pompkę muszę wybrać się do firmowego sklepu przy ASO, czy moze są jakieś godne polecenia firmowe sklepy Toyoty w Warszawie i okolicach, a może "bawić" się w zamienniki - jaka jest Wasza opinia jeśli chodzi o części nieorginalne do ave?

Pozdro

Morfi
PS. u mnie lewa pompka (z czerwonym wtykiem) to była tylnia, a czarna - przednia. Na zbiorniku były również napisy R (Rear) i F (Front) .

Witam.Zajżyj na allegro-motoryzacja części.Pozdry