MotoNews.pl

Nagłośnienie [126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
ma ktos dokladne wymiary tylnej polki do malca? , najlepiej na glosniki elipsy , i zeby jak najmniej ograniczala widocznosc do tylu, ile glosnikow wpakowac w taka polke?
pomozcie , bo mam radio i planuje zakup glosnikow , i najlepszym rozwiazaniem wydaje mi sie tylna pólka
dzieki!!

Hmmm tylko 2 elipsy ????
No cóż.
Ja proponowalbym ci zakup basów - 12 - 15 cm w drzwi 2 * elipsy 6*9 - na połke i wysokotonówki - do przodu.
kiedys wymysliłem jak to zwymiarowac sorry ale nei mam juz tej fotki tylna wysokosc pólki to polowa wysokosci głosnika a przednia to polowa tylnej wysokosci.
I wszystko jasne - jak chcesz by malo zajmowało to bedzie mialo mały litraz.
A jezeli chodzi odrzwi to jakeis normalne basy podpiete z wysokimi tonami.
Koszt głosników to 200 zyli + okablowanie.
Wysokietony najlepiej zamontowac na górze auta górne słupki.
Ps Ja w audi owłozyłem cos koło 1200 złotych

A ja kupilem 2 glosniki za 70 zl i 2 adaptery i przykrecilem na 2 srubach do tylnej polki i styka,smiga i gra.

A ja mam 10 cm głośniki Alpinki po 80 W każdy w dżwiach.Do tego skromny 200 watowy subufer Tonsila i oczywiście radyjko w kompakcie! Dźwięk jest poprostu świetny.Basu jest dużo,na sopran też nie nażekam.A co najlepsze to nawet jak głośniej rozkręce tona zewnątrz mało słychać,a chyba o to chodzi?
A co do tylnej półki to kiedyś coś takiego robiłem i co pamiętam to szerokość 102cm.

Cze wam!!!

Niewiem jak wy ale wydaje mi sie ze kazdy malutki jakis zlodziejaszek moze wytargac ci te polke i osobiscie opracowalem sobie inny plan naglosnienia auta proponowal bym (sam bede tak montowal glosniki jak skoncze remont)zamontowanie glosnikow do tylnich blotnikow tam gdzie sa zazwyczaj montowane pasy z napinaczami ladnie wytlumic to wszystko i mozna wsadzic wedlug moich obliczen ladne 6x9. A do przodu proponowal bym jakies skromne tweetery i bass 12 lub 16 cm.

Moja polka ma 101 cm szerokosci (lepsza by byla na 102cm), wysokosc od strony tylnej szyby to 15cm, a ta czesc do ktorej mocowane sa glosniki ma 26cm wysokosci. Ale lepsza by byla o wiekszej pojemnosci - lepszy bas, ale jestem ze swojej zadowolony. Ladnie obic jakims materialem tapicerskim i bedzie git.

Pozdrawiam
Sebastian

Ja chcialem wsadzic tam glosniki...tzn. w boki...ale okazalo sie ze trzeba powycinac te wzmocnienia(na 6"x9")...i zrezygnowalem...

Witam Ja mam kolumny samochodowe przykrencone po bokach na tylniej półce ( ale są tak przykręcone ze jak mi się do furki włamali to nie dali rady wywrwac, ale próbowali (są ślady). Ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem pólki ( nie podoba mi sie wcale takie rozwiązanie, sory jezeli kogoś uraże ale kojaży mi się to z dresami, ospoilerowanymi malanami z naklejkami top tuning a cała reszta to seria i to w opłakanym stanie, oczywiście to tylko moja opina A po drugie zaslania widok a jak doda się do tego niski kubeł ok 10 cm nad ziemią to juz jest źle.
I jeszcze jedno wszystko na tylnej półce przykręcać porządnie bo w razie wypadku moze łeb urwać ( a juz jak widze ludzi co wożą gaśnice na tylnej półce to mnie szlag trafia Ale ćóż głupota ludzka nie zna granic((((

Ja wlasnie chce montowac audio i totalnie mnie wybiliscie!
To wkoncu jakie i gdzie te glosniki montowac zeby ladnie lupalo?

Wiec co do połki.
TO wymusza litraz.
Pierwsze moje audio to były 2 pudełka osobne.
W koncu i tak je przerobilem na pólke - litraż.
Teraz podnioslem trochę półke - wiekszy litraż .
koniecznie zamknać ja od dolu.
A z prozdu tweeterki i starczy.
Teraz mam filharmonie 8 głosniczków

ja umieściłem głośniki poprostu w półce, wyciełem otwory pod głośniki a głośniki zamontowałem najpierw do płyty wiurowej (każdy oddzielnie, żeby nie wchodziły za głęboko w półke) a nastepnie do półki...do tego ładna wykładzinke, maskownice głośników i gotowe. Nie ogranicza widoczności, elegancko wygląda, nie zajmuje miejsca na półce a jak gra...

Zalezy czy ci zalezy na basie... Ja mam u siebie 350 Watt glosnik Alpharda srednicy 25 cm - w tylnej polce, nie zaslania ani skrawka tylnej szyby - polka sie konczy na wysokosci dolnej uszczelki. Wszystko przykrecone mocnymi srubami, wkretami i uszczelnione silikonem. Bass gleboki i potezny. Ten caly dzien myslenia, mierzenia i kombinowania jak to wsadzic, zeby gralo dobrze i zeby szyby nie zaslanialo, nie poszedl na marne. Dwoch dni roboty tez nie zaluje! Gra miodzio!

Pow opisz Swoj sposob jesli mozesz!
Ja po porzeednim wlascicielu mam dziury w polce i moge zamontowac jak Lunatic ale zalezy mi na bardzo dobry basie!

naglosnienie - jasne przeciez trzeba muzy sluchac jak sie jezdzi
ale aby ta muze bylo slychac to trzeba maluszka DOBRZE WYGLUSZYC bo jest glosny w sroku jak chol...a
nie mozna tego pominac - to jest bardzo wazne

Cytat:
2003-04-21 15:44:47, Madcar pisze:
Ja chcialem wsadzic tam glosniki...tzn. w boki...ale okazalo sie ze trzeba powycinac te wzmocnienia(na 6"x9")...i zrezygnowalem...

Nie trzeba wycinac. Ja mam tak zrobione i wchodzi idealnie. Do tego jeszcze przymocowac glosniki od spodu plastiku, zeby zlodziej sie nameczyl troche, a wszystko do spodu wyulozyc gabka. U mnie tak jest juz od dwoch lat, keidy to napalilem si ena audio i tak zostalo. Co prawda wypadaloby utwardzic te plastiki, ale nie chce mi sie - ni ejestem az takim pasjonatem glosnej muzyki.... Po prostu mi przeszlo....

126p powered by scs 1100

[ wiadomość edytowana przez: Zuraw dnia 2003-04-22 15:17:15 ]

EMITU - wiec tak, glosnik jest ALPHARD - on ma dosc duzy magnes - chodzi o wyciecie dziury w blasze (do tej komory gdzie wlatuje bokami powietrze do chlodzenia silnika) - jesli masz juz taka dziure na srodku to wybierz ten sposob. Moj glosnik wszedl na styk - magnes jest moze 1 cm nad dolna scianka tej komory a srednicowo tez idealnie wszedl za tylna kanape. Jest to zrobione w taki sposob ze do tego dobudowujesz polke do wysokosci szyby, na srodku glosnik ktory zabudowujesz naokolo ("kwadrat") do tej komory i uszczelniasz tak ze za tube robi ci cala ta komora na powietrze chlodzenia. Na "kwadrat" nakladasz blat z okraglym otworem na glosnik, skrecasz wszystko - glosnik wchodzi w ta kwadratowa forme i nizej do komory. Wszedzie silikon, bo musi byc szczelne jak chcesz ladny bass. A po bokach blatu (poza tą kwadratowa forma) wsadzilem srednie z gwizdkami - to nie musi byc juz szczelne bo to sie tak nie trzesie.
Raz zamontowalem ale niedokladnie cos chyba uszczelnilem to bass byl nie za fajny, dopiero na drugi dzien uszczelnilem porzadnie i bylo OK. Tak samo - jak jechalem szybko to powietrze zbyt szybko wlatywalo bocznymi wlotami i bass sie tracil - dlatego za tylnim oparciem, zrobilem w blasze dodatkowy maly otwor zeby nim mogla basowka powietrze wydmuchiwac (taki bass reflex) . Teraz jest juz git. Jakbys chcial konkretne rysunki jak to wyglada i fotke po zakonczeniu to ci moge na skrzynke podeslac bo opis nie przedstawia dokladnie - najlepiej zobaczyc i wtedy sie rozjasni.

Pozdrowka!

teraz juz sam niewiem czy robic półke czy montowac glosniki w drzwiach (glosnikow jeszcze nie kupilem) jak slychac jak glosniki sa w dzrzwiach?? czy "tapicerka" drzwi nie wpada w rezonans?

teraz juz sam niewiem czy robic półke czy montowac glosniki w drzwiach (glosnikow jeszcze nie kupilem) jak slychac jak glosniki sa w dzrzwiach?? czy "tapicerka" drzwi nie wpada w rezonans?

Wiec to nie jest albo półka albo drzwi.
Sek w tym ze kazdy glosnik zagra inaczej w róznych miejscach.
Ja mam i tu i tu a zreszta ja jestem audiofilem
Jak jestes poczatkujacy to pólka - najlepsze za najtansze drzwi trezba wygłuszyc.

Cytat:
2003-04-22 10:06:50, Emitu pisze:
Pow opisz Swoj sposob jesli mozesz!
Ja po porzeednim wlascicielu mam dziury w polce i moge zamontowac jak Lunatic ale zalezy mi na bardzo dobry basie!

ja miałem elipsy firmy Boshmann 450W podłaczone pod radyjko Panasonic 4x45W i trukało wyśmienicie! głęboki, płynny i dynamiczny basik - miodzio, polecam!