MotoNews.pl

Check engine świeci po zainstalowaniu gazu...prosze o pomoc

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem właśnie z tym ze auto przełącza sie w tryb awaryjny (zapala sie check engine) Mam ten problem odkad zainstalowałem sobie gaz ledwo wyjechałem z zakladu gdzie montowali mi gaz i juz check świecił... Gaziaze podłaczali auto pod komputer Wyszedł błąd czujnika stukowego.Czujnik stukowy wymieniłem i dalej jest to samo auto świruje muli go ,gaśnie na wolnych obrotach ,juz nie mowie o tym ze czasami skacze... i temperature wysoką czasami łapie.Mi sie wydaje że przełączanie sie auta w tryb awaryjny jest spowodowane złym zainstalowaniem gazu .Ostatnio czytałem na jakiś forum że świecenie checka może być spowodowane tym że gaziaze nie założyli emulatora sondy lambda Co wy o tym myślicie???

Z tego co piszesz to mieszanka jest ekstremalnie uboga na gazie jeszcze troche i kapitalny remont silnika Cie czeka. Jedź do tych partaczy niech to regulują lub zdejmą zanim nie stanie się coś poważniejszego.

Pewnie tak jest...Jeszcze jedno mam pytanie czy Sonda System Control to jest to samo co emulator sondy lambda?
Czemu mnie czeka remont silnika? przeciez auto wczesniej chodzilo dobrze przed zalozeniem gazu.

Pozdro.

Jak pojeździsz na ubogiej mieszance to poczytaj forum co Cie czeka

Z chęcia poczytam a czy moze mi ktoś wyjaśnić to o co pytałem w poprzednim poście?czy Sonda System Control to jest to samo co emulator sondy lambda?

A jak myślisz, skąd mamy wiedzieć co to za instalacja (producent elektroniki). Różne firmy różnie to nazywają. Prawdopodobnie jest to system sterujący mieszanką, a czy ma wbudowany emulator sondy to już wie na pewno tylko producent i (może) ten kto montował.
"Awarię" czujnika spalania stukowego spowodowała najprawdopodobniej totalnie uboga mieszanka (jak już Orfeusz zauważył ) , ale najprawdopodobniej czujnik był sprawny, tylko uboga mieszanka spowodowała spalanie stukowe.
Wracając do Twojego pytania. Niektóre układy mają wbudowane emulatory lambdy inne nie.
Orfeusz dobrze Ci radzi, jedź na regulację bo to się źle skończy. Uboga mieszanka powoduje ogromny wzrost temp. spalania. To z kolei powoduje wypalanie zaworów, gniazd zaworowych, a nawet może doprowadzić do stopienia tłoków. W najlepszym wypadku padnie uszczelka pod głowicą, w najgorszym będziesz robił remont głowicy, albo generalkę silnika. Co to za partacze, którzy wypuszczają auto w takim stanie . Jak sobie nie poradzą to zażądaj demontażu i zwrotu kasy.

Ci gaziaże nic nie umią robić innego poza kasowaniem blędu w komputerze.Te buraki bezczelnie mi wmawiają ze to jest wina auta a niech instalacji... nie no super cuda sie dzieją!!! auto ledwo od nich wyjechało i check świecił!!!!!!!!!!!

[ wiadomość edytowana przez: grzesiek3332 dnia 2006-05-02 21:52:58 ]

Miałem podobny problem ( przyjrzyj moje wcześniejsze posty ).Zazwyczaj check świeci sie wskutek troszke złego ustawienia mieszanki. Spytaj gaziarza czy ma możliwośc ustawienia mieszanki przez OBD ( sądze że masz wejście w pojeździe ). U mnie problem ustąpił.
Pozdrawiam

jakie obd co ty pleciesz gaz to gaz i jako taki ustawia sie go na wlasnym kompie a obd to juz jest ingerencja w kompa samochodowego.wara gazeciazom od obd jeszcze tylko tam nie mieszali.popros panow ,,bardzo delikatnie o demontaz instalki i zwrot kasy, przewaznie dziala cuda taka ,,prosba,, i poszukaj pozadnego zakladu nawet jak to bedzie drozej a tym panom podziekuj,no chyba ze masz samochod kupiony do nauki montazu gazu.pozdrowienia

Koledze zapewne chodziło o kontrole zmiany adaptacji

Prosze was o wyjaśnienie dziwnej sytuacji.Byłem u tych gaziaży i powiedzieli mi że ja moge w swoim samochodzie odłączyć gaz za pomocą tego przełącznika gaz- benzyna ktory mam umieszczony w środku (nie wiem jak to sie nazywa) Powiedzieli takze ze wtedy komputer pokladowy nie wykrywa ich instalacji i jezeli auto po ustawieniu na bezynie nie bedzie chodzić idalej bedzie swiecil chec to nie jest ich wina...Mi sie wydaje ze pierdole mi probuja wtrynic z tym przełącznikiem bo jak ustawie auto na benzyne to dalej mam błąd mi sie wydaje ze bedzie ten błąd dopoki nie wypną calej instalacji i nieskasuja bledu w kompie pokladowym.Czy moge w jakiś sposób sam odłączyć gaz?tzn wypiąć tak zeby komp pokladowy w ogole nie wykrywal ich instalacji??????Skoro auto wczesniej chodzilo bez ich instalacji to musi chodzic tylko nie wiem jak odpiąć najprosciej ten gaz? moze jakies bezpieczniki wyciągnąć? oni mi probują wcisnać ten kit z przelacznikiem i nie chcą nic odlaczac no bo boją sie zwrotu kasy......

Jest tak jak powiedzieli ale nie do końca. Jeśli przed montażem nie świecił się check a teraz świeci to ewidentnie wina instalki pewnie źle dobrana mieszanka i dlatego świeci i do tego benzyna się porypała od gazu (adaptacja) dlatego świeci też na Pb. Można odłączyć instalkę wyjmując bezpiecznik ale co to da? Oczywiście jak przełączysz w kabinie na Pb to sterownik LPG nie ingeruje w benzyne ale co z tego jeśli benzyna już się zrypała od gazu...

Jedyny sposób to albo doprowadzą samochód do ładu albo niech demontują instalkę i doprowadzą samochód do stanu jak przed montażem inaczej naciągnom Cię teraz na serwis żebyś sakasował bład pewnie 100PLN nie Twoje i co dalej?

a jakbym wyciagnal bezpiecznik i odlaczyl kleme to nie skasuje tego blędu?

pozdro

Zależy co to za samochód można spróbować ale jeśli nawet się skasuje to zaraz jak przełączysz na gaz znów się pojawi. Można zdjąć klemy na np. godzine i po podpięciu aku pojeździć troche na benzynie jeśli check nie będzie świecił (o ile błąd się w ten sposób skasuje) to sprawa jest jasna.

Czlowieku co to kutfa za wóz? podaj markę i rok prod, to Ci powiemy co i jak.....

Witam
Rodzice założyli do matiza gaz i też po przełączeniu na gaz zapala się kontrolka check engine jest to spowodowane oszczędnością w instalacji i nie ma wpływu na prace silnika tak powidziano im w zakładzie montującym instalacje i chyba to prawda bo przejechali już 220 tyś .

pozdrawiam

Cytat:
2006-05-06 21:43:06, l_uk pisze:
Witam Rodzice założyli do matiza gaz i też po przełączeniu na gaz zapala się kontrolka check engine jest to spowodowane oszczędnością w instalacji i nie ma wpływu na prace silnika tak powidziano im w zakładzie montującym instalacje i chyba to prawda bo przejechali już 220 tyś . pozdrawiam

Co to znaczy "oszczędnością w instalacji"? - jesli check się swieci znaczy ze jest bład jakiegoś ukladu- czy ma on wpływ czy nie na prace silnika to juz inna kwestia.Ja bym to nazwał raczej niewiedzą fachowców niż oszczędnością ale to zdanie subiektywne

Cytat:
2006-05-06 22:01:09, Esper pisze:
Co to znaczy "oszczędnością w instalacji"? - jesli check się swieci znaczy ze jest bład jakiegoś ukladu- czy ma on wpływ czy nie na prace silnika to juz inna kwestia.Ja bym to nazwał raczej niewiedzą fachowców niż oszczędnością ale to zdanie subiektywne

Dokładnie.
Przy prawidłowo założonej instalacji nie ma prawa świeciś się kontrolka.

Na 100% jest zbyt uboga mieszanka.

Witam
nie było mnie kilka dni w tej instalacji jaką mają rodzice jest coś pominięte jakaś wiązka przewodów która odpowieda za to że nie świeci się kontrolka w czasie jazdy na gazie a oszczędność była taka że zamiast 4000 zapłacili 2300 a kontrolka niech się świeci jak już pisałem przejechali sporo na gazie i nic sie nie dzieje
pozdrawiam

I na wiązce przewodów jest oszczędność prawie dwa koła heh raczej chodzi o generacje zamiast IV założyli Wam II ale czy to oszczędność czy kłopoty zależy od montażysty