MotoNews.pl

Ile pali gazu Omega 2.5i V6 170 PS ( sekwencja )

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
moze ktos podpowie mi ile powinna palic Omega 2.5i V6 z instalacja sekwencyjna.
Zalozylem taka instalacje 2 tygodnie temu i pali mi 12-12,5 litra/100km. Cykl mieszany z przewaga trasy.
Czy to jest normalne ???
Auto na benzynie pali mi 8 litrow w takim cyklu.
Prosze o jakies sugestie. Zrobilem na tej instalacji prawie 2000 km. Taka wychodzi norma.
Nie podoba mi sie to mowiac szczerze. Probowalem sie dowiedziec czegos od ludzi sprzedajacych auta z taka instalacja , ale wiadomo , ze nikt nie powie mi szczerze co i jak.

2.5 l v6 przy wadze 1700 kg 8l na 100 wolne zarty doluz jeszcze bo jest do czego.w trasie jak nie przekroczysz 90 i deptal powoli to moooooooooze ci taki wynik wyjdzie ale nie w cyklu mieszanym

Nie mam zamiaru nikogo przekonywac. Auto ma przejechane 150 tys.km i parametry wszystkie jak w nowym aucie. To nie moja wina ,ze twoje pali wiecej.

Może spalanie chwilowe na wyświetlaczu w granicach 8l.to się zgodze

Panowie , czy mozecie pisac na temat ? Zaden z was nie ma auta z tym silnikiem i w tym roczniku , a spieracie sie na temat czegos co nie nalezy do tematu.

Pytanie zadalem dosc proste i nie chodzilo mi o rozwijanie innego tematu.
Poszukajcie postow na temat Omegi 2.5 V6 i tam mozecie sie zaglebiac w dyskusje o spalaniu benzyny. Mi chodzi o gaz i chcialbym uzyskac opinie ludzi , ktorzy jazdza takim samochodem i z instalacja sekwencyjną

Wg tego co piszesz powinna palić 9,5 litra gazu na 100 wiec masz instalke do kitu jedz na regulacje albo żądaj demontażu

Cytat:
2006-05-04 12:39:40, orfeusz pisze:
Wg tego co piszesz powinna palić 9,5 litra gazu na 100 wiec masz instalke do kitu jedz na regulacje albo żądaj demontażu

Czy jestes moze uzytkownikiem auta z takim silnikiem ?
Cos z tym musze zrobic. Nie podoba mi sie to spalanie.

[ wiadomość edytowana przez: Marc750 dnia 2006-05-04 16:24:54 ]

Prawdą jest że prawidłowe spalanie powinno się zmieścić w +20% spalania benzyny w takim samym cyklu.Jesli wiec spalał Ci 8 sprawa jest prosta powinien ponizej 10 litrow.Co innego ze 8 litrow na takie auto to bardzo malo benzyny - moze wiec miales ustawione wyjatkowo ekonomicznie na benzynie i przy regulacji coś Ci "poprawili" ?Czy inslalacja bierze informacje z komputera benzynowego czy ma swoj? Czy masz i przy jakiej temperaturze blokade przelaczania na gaz?

A może kolega tankował benzynkę na takich super okazyjnych stacjach typu Jet i inne, na których do baku 70 litrowego wchodzi spokojnie 80 litrów.
No i potem spalanie wychodzi na poziomie 8l/100km.

Skoro moje 1.8 pali 10-10,5 litrów gazu/100km to wynik 12l/100 dla motoru 2.5l V6 uważam za przyzwoity.

Pozdrowienia dla tankujących do pełna za mniej niż stówę

No właśnie miałem to już wcześniej pisać ale nie ma sensu tłuc piany na darmo też mam 1,8 no i 9,5-10 litrów LPG trzeba liczyć i to przy normalnej jeździe. Jakbym miał 2,5 w dodatku omę palącą 12 litrów gazu to bym chodził taki a nie taki

czytam, czytam i powoli juz glupieje. Z tym spalaniem 8 / 100 to nie jest zaden moj wymysl. Poprostu tyle pali przy predkosci do 120. Srednio jezdze 100-120/h
Wielu uzytkownikow tego silniaka Ecotec 2.5 V6 24V tez potwierdza to spalanie.

Zalamal mnie sasiad , ktory ma starego Opla Vectre 2.0 i zwykla instalacje gazowa , no i spala mu w cyklu mieszanym 10-11 litrow gazu.
Zakladajac sekwencje , łudzilem sie , ze spalanie bedzie zblizone do benzyny ( +20% ) i przejade przynajmniej 400 km na zbiorniku ( 38 litrow ) , a nie 300 km

Jezdzi fajnie i nie ma zadnych problemow z moca. Silnik pracuje bez zarzutu. Nie wiem nawet kiedy sie przelacza.
Komputer ma chyba wlasny. Temperatura przelaczania , to jakies 35C - tak cos widzialem jak ustawiali.
Jaka temperatura przelaczania jest zalecana i najkorzystniejsza ?