Plama oleju w zbiorniczku wyrownawczym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam, zauwazylem dzis jak sobie zajrzalem do zbiorniczka wyrownawczego ze na gorze plynu jest taka czarna plama od oleju nie wiem skad. Plyn do hlodnicy jest nowy. Czy ta plama moze sie brac z tad ze przy wymianie uszczelki pod glowica gdzies tam do ukladu chlodzenia dostal sie olej i tak sie zrobilo? ta plama jest tylko na wierzchu pod spodem jest normalny plyn

heh to usuń plame i sprawdz za jakis czas czy nowa sie nei pojawi.

jak usunąć??

wyjmij zbiornik i wylej wszystko a wlej czysty płyn. jeszcze ludwikiem walnij żeby olej ze ścianek wymyć i opłucz go dobrze

No, ale samara ma poprowadzone dwa przewody do zbiornika, nie tak latwo go wyjąć bez upuszczania płynu, bo można zalać całą okolicę
(Jest to identyczny układ jak chocby w Astrze, o ile dobrze pamiętam Lada klasyk ma jeden przewód, podobnie jak Fiat 125p).
A nie da się tej plamy wyssać strzykawka?

wiesz co plynu mam przy minimum, a narazie nie mam kasy zeby tak szalec i se go dokupic, a szczykawke ciezko tam tak gleboko wcisnac

To zalej wodą przeciez zbiorniczek to mały procent układu chlodzenia i nic sie nei stanie jak sie zmiesza troche wody z płynem.

jak olej w plynie to zobacz czy nie masz plynu w oleju... jesli tak to wspolczuje

głowica uszczelka ciężki temat współczuje

olej jest czysciutki wlasnie i go nie ubywa, a ten olej w zbiorniczku widac ze jest stary bo taki az czarny a po wymianie uszczelki wlewalem nowy olej

Cytat:
2006-05-07 23:02:13, Mariuusz pisze:
głowica uszczelka ciężki temat współczuje

sory nie wiedziełem że zmianiałeś uszczelkę pod głowicą po wymienie olej ma prawo pojawić się w zbiorniczku wyrównawczym

ojj mariusz to co mnie stresujesz

a po wymianie uszczelki pod głowicą płukałes układ chłodzenia??

no wlasnie nie plukalem tylko wlalem nowy plyn

no to wszystko jasne

Najczestrza przyczyna jest uszczelka pod glowica, lecz moze byc takze blok silnika pekniety. Zmienisz uszczelke i po klopocie na 99%

Cytat:
2006-05-08 20:28:20, pawel0240 pisze:
lecz moze byc takze blok silnika pekniety

albo głowica....

wyczyscilem zbiorniczek i juz jest ok