MotoNews.pl

Stuki w tylnym zawieszeniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam problem. Miałem odgręcone tylne koła. Tył samochodu był podparty (stał oparty na koziołkach) i będny kół tylnych zwisały. Po założeniu kół zaczęły sie jakies dziwne stuki podczas jazdy (na wybojach) w tylnym zawieszeniu. Co to moze być? Przedtem tego nie miałem.

Prosze o porady

pozdrawiam
markus

hmm ja obstawiam ze cos sie minimalnie przemiescilo..jak zawiecha byla odciazona..sprobowalbym podniesc jeszcze raz samochod i opuscic..moze sie ulozy..ewentualnie poruszac kolami jak bedzie w powietrzu w koncu samochod pare latek ma..pewne rzeczy mogly sie wyrobic i tak jak mowie..ponownie obciazone zawieszenie moglo sie jakos inaczej ulozyc..no bo na chlopski rozum to innej opcji nie widze

obstawiam np tuleje wahacza..tam nie ma zbyt wielu elementow ktore moga stukac..tylny zawias jest prosty jak drut moze tulejki w ogole domagaja sie wymiany..albo nie wiem..sprezyna sie w gniezdzie przemiescila

[ wiadomość edytowana przez: qbaj dnia 2006-05-07 21:44:21 ]

Jak naciskam ręcznie na tył samochodu to słychac jakies stuki.

Cytat:
2006-05-07 21:45:34, markus pisze:
Jak naciskam ręcznie na tył samochodu to słychac jakies stuki.

no ale to ciezko tak zdalnie zdiagnozowac..mowie ci na dzien dobry sproboj jeszcze raz podniesc samochod..jedyne co moze stukac to amory sprezyny i tuleje

Jakie tuleje konkretnie? Jutro sprawdze i dam znać

Ja mam wyrąbane tuleje tylnej belki (dwie duze) nie wiem czy na tym drązku (chyba stabilizacyjny) wewnątrz belki są jakies elementy gumowe.

Ja obstawiam... tłumik

Już wiem co stuka w tylnym zawieszeniu. Pekła spręzyna (prawa). Czeka więc wymiana. Chciałbym przy okazji troche podnieść tył. Czy sprężyny firmy Magnum to uczynią?

pozdrawiam
markus

Pomyś sobie jak u mnie stukało przy takich sprężynach:

Już radio nie pomagało, toteż musiałem wymienić. Marka "jakaśtam" no i tyłek wygląda jak u tarpana, ale na szczęście powoli opada. Też chcesz mieć tarpana

swojego czasu tez wymienialem tylne sprezyny wlasnie na MAGNUM bo chcialem troche go podniesc. po wymianie jak go zobaczylem to sie zalamalem tyl podniosl sie o jakies 5cm i wygladal jak u Tarpana. zylem z nadzieja ze troche osiadzie ale nic sie nie zmienilo. teraz przejechalem na nich kolo 10tys i jest tak samo jak bylo. moze jakby samochod byl obciazany to by troche przygniotlo sprezyny. ale za to na wybojach dobrze sobie radzi przy tych sprezynach dobrze byloby zalozyc felgi 15" zeby wypelnily troche nadkole

Tez zalozylem magnumy... i g... sie podniosło...

Witam
Dzieki za opinie. Tylko nie wiem jakie teraz załozyć żeby troche sie tył podniósł. W Jadarze oferuja mi polskie za 85zł/szt. i twierdza ze tyl mi sie troche podniesie. Acha zostaje przy starych amorkach.

pozdrawiam
markus