MotoNews.pl

Silnik 1600 z fiacika 131, nie OHC ani DOHC.Coto takiego????

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich kupiłem silnik z mirafiori ma pojemnośc 1600 ale nie jest to OHC ani DOHC, ma poprostu normalny wałek rozżądu jak w poldku z popychaczami itp. niemam zielonego pojęcia jakie ma on parametry. Planuje wsadzic go do fiata 125.Jeżeli ktos cos wie na temat tego silnika prosze o pomoc.Głównie interesuje mnie możliwysc zmiany skrzyni na fiatowską V, i jak przerobic wydech ze 125 do tego silnika. Jak ogulnie te silniki sie sprawója i czy posiada ktos jakieś materiały z opisem tegoz silnika?????HELP Rok tego samochodu to napewno przed 1980 był.

Dobry silnik bo na 5 podporach wału . Tłoki 84 mm jak w silnikach DOHC, moc 75 KM, pasek rozrządu pasuje z poloneza, skrzynie pasują od DOHC-ów i Lady.

Witaj
Jeżeli masz silnik z fiata 131 z wałkiem w bloku jest to OHVka.
MAm mirkę z tym motorkiem i bardzo go chwalę.
silnik ten fabrycznie z 1600 ma moc 75 KM, czyli tyle co polonez 1500 AA lub DF z silnikiem 115C. Mocą nie powala więc nie poszalejesz. Zresztą do tego się raczej nie nadaje.
Jednak w przeciwieństwie do polda i DFa ten silnik ma wał podparty nie na 3 ale na 5 panewkach, dzięki czemu dobrze wyregulowany potrafi mieć niesamowitą kulturę pracy - zapalniczka stoi na pracującym motorku i ani myśli drgnąć.
Spalanie w mirce z 4 biegową skrzynią - ok 8-8,5 beny na 100km.
Jeśłi masz oryginalny gaźniczek z tego silnika i chcesz go zostawić - czeka Cię rozwiązanie problemu ogrzewania automatycznego ssania.
Nie wiem czy ktoś spasowywał ten silnik z fiatowską skrzynią 5-tką.
Fajie byłoby znaleźć oryginalną skrzynię 5 do tego motorka - rozrusznik po tej stronie co DF czyli przeciwnej niż DOHC !! JEdnak wtedy - przeróbka wału.
Co do wydechu - kolektor pozostaje, a dwururkę musisz dać dorobić. Oryginalna raczej nieosiągalna (poza jedną, ale tą już zarezerwowałem )
BTW: oba kolektory sa po tej samej stronie - pasażera. Także i rozrusznik jest po tej stronie.
Silnik ten dokladnie jest opisany w Haynesie - poszukaj na forum. Swego czasu Bolger dawał linki. Jak nie to sam Ci wystawię Haynesa do ściąnięcia.
Jeżeli myślisz o szaleństwach - zapomnij sprzedaj i kup DOHCa

[ wiadomość edytowana przez: Kiejstut dnia 2006-05-09 08:09:15 ]

a ile za takisiniczek można wziąść????czyli jak wsadzać to skrzynie z łady????a co tam z tym gażnikiem da sie bez tego podgrzewania ssania jezdzic a jak nie to z czego mozna wsadzic gaznik????ogulnie to chyba wlazłem w niezłe guwno co????ja mam orginalna skrzynie IV do tego tylko niemam wąłu napędowego i lipa a tam jest chyba na pływających połaczeniach????

Cytat:
2006-05-09 10:56:08, qdlacz007 pisze:

1. a ile za taki silniczek można wziąść???? to zależy od stanu - więcej niż 300zeta nie dałbym.2.czyli jak wsadzać to skrzynie z łady???? chodzi o tak zwany dzwon -obudowę sprzęgła -bo sama skrzynia polonezowska V podejdzie wraz z wałem . 3.a co tam z tym gażnikiem da się bez tego podgrzewania ssania jezdzic a jak nie to z czego mozna wsadzic gaznik???? gaźnik z automatycznym ssaniem wymaga doprowadzenia płynu z głowicy -można a nawet trzeba podpiąć się w obieg wodny -jest wiele skutecznych sposobów ale najlepiej podłaczyć się równolegle z obiegiem nagrzewnicy (jak gazownię) ew. zastosować gaźnik poldka 1.5 (podobna moc) 4.ogólnie to chyba wlazłem w niezłe gówno co???? są bardziej śliskie i śmierdzące silniki .5.mam orginalna skrzynie IV do tego tylko niemam wąłu napędowego i lipa a tam jest chyba na pływających połaczeniach???? daruj sobie tą skrzynię -sprzedaj ją na części bo dobra tylko jest wraz zabierakiem wału a tak to szmelc bo to IV !!! (ja kupiłbym lewarek wraz deklem ew. zamiana na skrzynię z poldka V)
zdobądź dzwon od łady /rozrusznik masz?/

Rozrusznik mam...a przewody z obiegu płynu są juz to myślę że to właśnie do tego ssania(włąsnie zastanawiałem się do czego to może byc).A ile dajesz za te części????Zamieniac na skrzynie z poldka to mi sie nie opłaca bo mam takie ze dwie.A jakie sa mniejwięcej osiągi tego silnika????

a co to jest ten HAYNES????

za lewarek 30zeta bo tyko to potrzebuję !
haynes -to instrukcje napraw m.innymi fiata wydane w G.B. / w miarę dokładne ale wtórne co do materiałów fiata / osiągi ten silnik ma jak np. poloneza 1,6 SLE/GLE

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2006-05-09 13:20:21 ]

z lewarkiem dam ci znać jak nie uda mi sie całej opchnąc heh.A możesz kopsnąc link do tego heynesa

Cytat:
2006-05-09 13:17:48, qdlacz007 pisze:
.A możesz kopsnąc link do tego heynesa

to napisz priva do Bolgera on ci poda dostęp do serwera

niemoge znależc go na liście klubowiczów

Cytat:
2006-05-09 13:25:56, qdlacz007 pisze:
niemoge znależc go na liście klubowiczów

mnie też tam nie ma w profilu masz : napisz wiadomość prywatną -do kogo wpisz Bolger albo znajdź wątek zakończony jego podpisem i kliknij Bolger
edit:użytkownik: bolger

aktualny status: off-line
wybrana ikonka:
e-mail: bolger@polbox.com
numer Gadu-Gadu: 6511468
miejscowość: Warszawa
województwo: mazowieckie

DANE POJAZDU:
posiadany samochód: Fiat 131 Supermirafiori
rok produkcji: kto to wie
silnik/moc/kolor: 1.8 TC / biały

dane ogólne
data rejestracji: 2003-11-26 (896 dni na forum)
ostatnia autoryzacja: 2006-05-09 10:41:11
przynależność klubowa
nazwa klubu: Klub Fiatów 131 132 i pochodne
adres strony klubowej: http://www131.pl
data przyjęcia do klubu: 2004-02-07 (823 dni w klubie)
obecny status w klubie: Klubowicz

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2006-05-09 13:39:35 ]

Automatic - mała poprawka:
1600 OHV ma osiągi jak poldek 1,6 SLE/GLE .... TAK, ale jeśli napędza Mirkę lub DFa lżejsze o 100 kg od polda
Choć ja raczej porównywałbym go raczej do poldka na motorze 1,5 AB lub DFa na 115C czyli silniku "fiata" zrobionym przez FSO
Poza tym chyba moment jest mniejszy od poldkowego 1,6, wiec gorzej zbiera się z dołu.
Ten silnik nie oferuje prawie żadnych osiągów a jedynie (albo AŻ ? ) niesamowitą kulturę pracy, co dla kogoś myślącego o swapie jest raczej bez znaczenia.

Qdłacz: Byłbym zainteresowany aparatem i gaźnikiem za rozsądną kasę - max 50 zł za obie rzeczy.

dopiero kupiłem ten silnik dlatego jeszcze go nie będe sprzedawał a tak pozatym ciekawi mnie jak to będzie działało w fiacie bo planuje to wsadzić do fiata 125......czyli ten silnik ma 84 KM??????

[ wiadomość edytowana przez: qdlacz007 dnia 2006-05-09 23:19:54 ]

Zadajesz pytanie po raz kolejny a zarówno ja jak i Kiejstut już odpowiedzieliśmy: ten silnik ma moc 75 KM

Cytat:
2006-05-09 23:11:20, Kiejstut pisze:
Automatic - mała poprawka: Choć ja raczej porównywałbym go raczej do poldka na motorze 1,5 AB lub DFa na 115C czyli silniku "fiata" zrobionym przez FSO Poza tym chyba moment jest mniejszy od poldkowego 1,6, wiec gorzej zbiera się z dołu.

jechałem kiedyś taką fiorką - silnik lepiej mi brzmiał niż wPN-e ale , było to daaawno i dokładne odczucia się zatarły w pamięci

spoko dzięki za pomoc...jak uda mi cie skręcić to to zobaczymy jkai efekt będzie...no ale nie nastawiam sie zbyt wiele