MotoNews.pl

Omega-klimatronik raz chłodzi raz grzeje???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Ostatnio zaczeły się pojawiać w mojej bestyjce problemy z klimatyzacją, zaczeła dmuchać ciepłem poczym cos zaskoczyło i dmucha zimnem , ostatnio już jak nawet zacznie od zimna to tylko na chwile bo zaraz zaczyna grzać. Co moze być??, bo skoro chłodzi czasami to znaczy że czynnik jest. Czy może być to że mam zepsuty czujnik temperatury zewnetrznej i pokazuje temp. ujemną albo nic nie pokazuje. Klimatronik jest ustawiony na LO, czyli na najniższą temp. Proszę o pomoc, bo jak do fachmanów pojadę to mi zaraz po kolei bedą wszystko wymieniać. Zgóry dzięki!!!

Tak sobie myślę, że może być za mało czynnika chłodzącego lub zepsuł się mechanizm włączający klimę (może styki się rozłączają np. na nierównościach na drodze?)

U mnie było to samo ale chłodziła tylko przez pierwsze parę minut (3 -5), wymieniłem prawie wszystko.... naprawiłe się po wymianie zaworu rozprężnego....

No to ładnie, a powiedz czy droga jest taka impreza z zaworem????bo u mnie też tak jest ze nawet jak załapie i chłodzi to po paru minutach zaczyna grzać, a teraz to juz tylko grzeje.

Witam wymień czujnik temperatury zewnętrznej i wszystko będzie OK klimatronik jest połączony z tym czujnikiem dlatego klima wariuje.Koszt czujnika w ASO około 35zł.Jest w przednim zderzaku na rogu od strony kierowcy.Powodzenia

Czy droga? Zależy .... ja wymieniałem sam... zawór wraz z chłodniczką można kupić a allegro za jakieś 80 zl - w serwisie sam zawór ze 700zl jak się dowiadywałem..... wymiana nie jest trudna ale wymaga gimnastyki i trochę zdolności manualnych....

Po wymianie sprawdzenie szczelności przez fachowca i nabicie - u mnie koszt 130 zl....

Kiedyś ktoś miał podobny problem i u niego wystarczyła tylko regulacja zaworu śrubą.... ale mi się wydaje, że to nie jest elemet regulacji na zaworze ....

Ale zacznij od czujnika bo może to on jest winny....

A może masz uszkodzone to

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=103191214

No zobacze, powoli gdy znajde chwile zacznę coś grzebać, oczywiście czujnik (z braku czasu zakupiłem juz na allegro) więc pewnie po jutrze gdzieś mi go przyslą, mam nadzieje że pomoże i obedzie sie bez grubszych wydatków

Cytat:
.... ja wymieniałem sam... zawór wraz z chłodniczką można kupić a allegro za jakieś 80 zl - w serwisie sam zawór ze 700zl jak się dowiadywałem..... wymiana nie jest trudna ale wymaga gimnastyki i trochę zdolności manualnych....

A co to jest ta chłodniczka i o jaki zawór chodzi? i gdzie jest zamontowana w samochodzie?

Będę wdzięczny za odpowiedź

Dodam jeszcze że jak klima nie chłodzi, to to cos aluminiowego co powiinno byc zimne jak klima działa z boku silnika (mam MV6) jest gorące, a z tego co wyczytałem to jak nawet zawór rozprężny by był walnięty, to i tak powinno być zimne bo kompresor działa, jesli się myle to poprawcie mnie.
Pozdrawiam
Marcin

Cytat:
a z tego co wyczytałem to jak nawet zawór rozprężny by był walnięty, to i tak powinno być zimne bo kompresor działa,

Dokładnie nie pamiętam, jak mówił gość ale u mnie rura doprowadzająca też była ciepła.... jak nie ma rozprężenia to klima nie działa..... ponieważ:

Zasada działania klimatyzacji samochodowej.
Sprężany i rozprężany gaz krążąc w zamkniętym i szczelnym układzie schładza powietrze "kontaktując" się z nim za pośrednictwem wymiennika ciepła zwanego parownikiem.
Powietrze z wnętrza samochodu przechodzi przez parownik na skutek wymuszenia jego ruchu przez dmuchawę. W tym miejscu jest schładzane i chłodniejsze już - wtłaczane do samochodu. Aby mogło nastąpić takie schłodzenie, gaz znajdujący się w parowniku musi mieć niską temperaturę, co jest realizowane za posrednictwem urządzeń wchodzących w skład zestawu klimatyzacji

FROM http://www.klimatyzacja.kra.pl/index.php?s=oferta&t=klimatyzacja

Cytat:
A co to jest ta chłodniczka i o jaki zawór chodzi? i gdzie jest zamontowana w samochodzie?

chłodniczka jest w nagrzewnicy, do jej boku montowany jest zawór, w omedze b dostęp jest od strony kierowcy przy pedałach gazu i hamulca...

[ wiadomość edytowana przez: sbieniek dnia 2006-05-10 15:32:54 ]

klimatyzacja działa na zasadzie osuszania powietrza. gaz się rozpręża i asymiluje wodę z powierza, co powoduje jego ochłodzenie.
jak nie ma czynnika to niepowinien załączyć się kompresor, więc to mysi być wadliwy czujnik. który niestety nie wiem
Pozdr

Czujnik mam walnięty temperatury zewnetrznej i własnie go wymieniłem i co i g....., dalej pokazuje złą temperaturę, czyli nie czujnik tylko coś innego co jest na drodze czujnik wyswietlacz