Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-09 15:50:37 U mnie było to samo ale chłodziła tylko przez pierwsze parę minut (3 -5), wymieniłem prawie wszystko.... naprawiłe się po wymianie zaworu rozprężnego.... |
![]() mario73 Opel Omega Radom | 2006-05-09 21:26:48 Witam wymień czujnik temperatury zewnętrznej i wszystko będzie OK klimatronik jest połączony z tym czujnikiem dlatego klima wariuje.Koszt czujnika w ASO około 35zł.Jest w przednim zderzaku na rogu od strony kierowcy.Powodzenia |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-09 23:02:17 Czy droga? Zależy .... ja wymieniałem sam... zawór wraz z chłodniczką można kupić a allegro za jakieś 80 zl - w serwisie sam zawór ze 700zl jak się dowiadywałem..... wymiana nie jest trudna ale wymaga gimnastyki i trochę zdolności manualnych....
Po wymianie sprawdzenie szczelności przez fachowca i nabicie - u mnie koszt 130 zl.... Kiedyś ktoś miał podobny problem i u niego wystarczyła tylko regulacja zaworu śrubą.... ale mi się wydaje, że to nie jest elemet regulacji na zaworze .... Ale zacznij od czujnika bo może to on jest winny.... |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-09 23:17:12 A może masz uszkodzone to
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=103191214 |
![]() mmarcelus Omega Tłuszcz | 2006-05-10 14:17:37 Dodam jeszcze że jak klima nie chłodzi, to to cos aluminiowego co powiinno byc zimne jak klima działa z boku silnika (mam MV6) jest gorące, a z tego co wyczytałem to jak nawet zawór rozprężny by był walnięty, to i tak powinno być zimne bo kompresor działa, jesli się myle to poprawcie mnie.
Pozdrawiam Marcin |
![]() sbieniek OPEL OMEGA B COMBI Sulęcin | 2006-05-10 15:31:27
Dokładnie nie pamiętam, jak mówił gość ale u mnie rura doprowadzająca też była ciepła.... jak nie ma rozprężenia to klima nie działa..... ponieważ: Zasada działania klimatyzacji samochodowej. Sprężany i rozprężany gaz krążąc w zamkniętym i szczelnym układzie schładza powietrze "kontaktując" się z nim za pośrednictwem wymiennika ciepła zwanego parownikiem. Powietrze z wnętrza samochodu przechodzi przez parownik na skutek wymuszenia jego ruchu przez dmuchawę. W tym miejscu jest schładzane i chłodniejsze już - wtłaczane do samochodu. Aby mogło nastąpić takie schłodzenie, gaz znajdujący się w parowniku musi mieć niską temperaturę, co jest realizowane za posrednictwem urządzeń wchodzących w skład zestawu klimatyzacji FROM http://www.klimatyzacja.kra.pl/index.php?s=oferta&t=klimatyzacja
chłodniczka jest w nagrzewnicy, do jej boku montowany jest zawór, w omedze b dostęp jest od strony kierowcy przy pedałach gazu i hamulca... [ wiadomość edytowana przez: sbieniek dnia 2006-05-10 15:32:54 ] |
![]() elvizz13 2nd to none Świdnik | 2006-05-10 21:05:34 klimatyzacja działa na zasadzie osuszania powietrza. gaz się rozpręża i asymiluje wodę z powierza, co powoduje jego ochłodzenie.
jak nie ma czynnika to niepowinien załączyć się kompresor, więc to mysi być wadliwy czujnik. który niestety nie wiem ![]() Pozdr |
![]() mmarcelus Omega Tłuszcz | 2006-05-13 00:56:07 Czujnik mam walnięty temperatury zewnetrznej i własnie go wymieniłem i co i g....., dalej pokazuje złą temperaturę, czyli nie czujnik tylko coś innego co jest na drodze czujnik wyswietlacz ![]() |