MotoNews.pl
4 Elektryczne otwieranie szyb - Getz (145641/89)

Elektryczne otwieranie szyb - Getz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cosik mi się pokiełbasiło z el. szybami. Mogę otworzyć tylko szybę przy kierowcy, reszta milczy. Nie wiecie co się mogło stać? Tak czy inaczej oddam sprawę w ramach gwarancji ale ciekawi mnie przyczyna.
I jeszcze jedna nowa obserwacja. Przy włączaniu i wyłączaniu blokady drzwi (ruchliwy dzieczaczek na pokładzie) do moich uszu dochodzi z małym opóźnieniem taki dziwny dźwięk w rodzaju "syyyyyk" (coś jak otwieranie puszki piwa, ale przysięgam, że w aucie nie piję) co to może być, głowę dam uciąć że wcześniej tego nie było?
Pzdr.

Przyczyna może być banalna, np odłączenie się wiązki elektrycznej (ale nie jestem pewny czy po odpięciu jednej wiązki również druga szyba nie przestaje działać) albo poważniejsza, np usterka silniczka...
A czy ten syyk nie pojawia się przypadkiem również przy zamykaniu/otwieraniu zamka centralnego? Może masz jakiś siłownik pneumatyczny? Wiem, brzmi to może dziwnie, ale niektóre firmy zamiast siłowników elektromagentycznych stosują jakieś wynalazki, widziałem coś takiego w Punto, zamek firmy Activa wydawał właśnie takie syczące dźwięki

po odlaczeniu wiazki od strony kierowcy nie mozna otwierac szyby od strony pasazera bo obwod nie jest zamkniety wtedy
wiec moglo to pasc lub jak napisal przedmowca - silownik

Wiem, że to zabawne, ale sprawdż, czy przypadkiem nie masz włączonej blokady. U mnie poniżej sterowania szybami jest przycisk, który nie pozwala pasażerom bawić się szybami w czasie jazdy....

[ wiadomość edytowana przez: zbyszkoz dnia 2006-05-16 09:18:56 ]