Opel Astra II - skoki prędkościomierza.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od około miesiąca wskazówka prędkościomierza w A II szaleje mi jak wściekła - gdy stoję na światłach podskakuje do 20-30km/h, a w czasie jazdy potrafi spaść do 0km/h i wrócić na właściwe miejsce. Dziś po ruszeniu nie podnosiła się przez prawie 15min jazdy ... a potem wszystko było OK. Najciekawsze jest to że potrafi podskakiwać na postoju gdy kręcę kołem kierownicy.
Słyszałem, że może to być spowodowane cofaniem licznika ... ale przez rok od zakupu nie miałem takich "atrakcji" a licznika nie cofałem .

Może ktoś się spotkał z takim zjawiskiem ?

Witam. Masz elektryczny prędkościomierz. Zasilany jest 5 voltami.
Wymień sobie stabilizator napięcia w desce. Jak ją wyciągniesz to na ścieżkach jest przykręcona taka mała kostka chyba z 3-ma nóżkami. Będzie po problemie

Przyczyna była zupełnie inna - czujnik ABS. Po wymianie piasty z czujnikiem wszystko wróciło do normy.

Cytat:
2006-05-24 07:39:56, cron pisze:
Przyczyna była zupełnie inna - czujnik ABS. Po wymianie piasty z czujnikiem wszystko wróciło do normy.

Nie pisałeś że masz abs-a. kontrolka od niego ci się nie paliła?

wcześniej się już paliła - wiedziałem o piaści ....i nie skojarzyłem bo prędkościomierz zaczął wariować później (prawie miesiąc) - a ja nie miałem czasu na wymianę piasty
ehhh ... nie wiedziałem że prędkościomierz bierze dane też z czujnika ABS.

Cześć.

Mam podobny problem: kilka dni temu kupiłem Astre G 2.0 DTi (101KM) i zauważyłem zaraz po zakupie, że wskazówka prędkościomierza dziwnie czasami "podskakuje" a dzisiaj mojemu bratu "zapaliła" się kontrolka ABSu . Są to objawy dokładnie takie jak opisane w tym poście.
W związku z tym uprzejmie proszę o odpowiedź na poniższe pytania:

1. W jaki sposób zdiagnozować która piasta "nawala" (tylko ASO czy może to zrobić też "zwykły" mechanik)

2. Ile kosztowała piasta i jej wymiana?

3. Czy można ją wymienić w zwykłym warsztacie czy tylko w autoryzowanym serwisie Opla?

Pozdrawiam
Jahu