| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-05-10 09:03:11 ja bym obstawial raczej cos u gory, moze kolumny mcpersona, ew mocowania amorkow gdzies u gory cos tam moze trzeszczec skoro na dole wszystko oki.... zobacz jaki masz stan gum mcpersa. |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-05-10 09:40:05 Ja miałem takie coś po wymianie sprężyn niw weszły w te same miejsca. Lekka poprawka i nastała cisza |
mgrio Rejowiec | 2006-05-10 09:58:09 ja pierwszym razem byłem u byłego dealera daewoo. Mechanicy wyszkoleni sprzęt ok i też się nie gapneli. A umojego Pana wiesia djagnoza była krótka dół wachacza. Mam u niego taki układ że sam sobie robię jak mam czas pod jego okim - takie hobby no zawsze taniej wychodzi.... Choć się ze mnie śmieje że za naukę bedzie mi liczył razy 3 |
gadas Renault Scenic Piaseczno | 2006-05-10 13:24:17 Kurcze, wyskoczyłem w międzyczasie do pobliskiego (kompletnie nieznanego mi) mechaniora i on powiedział, że wahacze i ich mocowania (obydwa) są ok.
|
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-05-10 13:52:47 Potwierdzam diagnoze Malina. Przednie sprężyny nowe czasami wyskakuja z gniazd i stukają. Jeżeli objaw sie powtarza niestety sprężyne trzeba reklamować. |
gadas Renault Scenic Piaseczno | 2006-05-10 14:05:31 Sprężyn nie wymieniałem |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-05-10 14:10:12 Podłącze się pod temat.
Mi strasznie coś stuka (metaliczny dźwięk) podczas skręcania i jednocześnie przejeźdżania przez nierówności. Na nierównościach (wybojach) przy wyprostowanej kierownicy tego nie mam. Ale jak np. przeżeżdżam przez skżyżowanie i są jakieś koleiny to słychać wyraźnie jak by np stabilizator kukał o wachacz. Samochud już kilka razy unosilem i szukałem luzów w zawieszeniu ale nic nie wykryłem. Czy to też może być sprężyna ???
|
mgrio Rejowiec | 2006-05-10 14:37:39 Wcześniej z prawej strony miałem coś takiego i okazało się że sprężyna pękła i jej kawałek klamotał między amortyzatorem a sprężyną..... |
gadas Renault Scenic Piaseczno | 2006-05-11 07:50:32 Kicha....
u mnie nie jest to również sprężyna |
Marcin_J Espero 1.5 Gniezno | 2006-05-11 07:50:58
Kiedyś już zadawałem podobne pytanie. Okazało się, że do wymiany był przegub kulowy wahacza. Na szarpakach nic nie wykazywało. Po prostu musiały byc skręcone koła i auto musiało jechać wtedy powstawał taki luz. Możesz też sprawdzić końcówki drążków ale nie szarpiąc bo czasem niby są stabilne ale i tak klekoczą. Po prostu w te gumy na drążkach napuść strzykawką z igłą oleju rozrobionego ze smarem (na ciepło najlepiej). Jak stuki przejda tzn. że końcówki do wymiany |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-05-11 07:58:30
Takie rzeczy to ja sprawdzałem w pierwszej kolejności. Poza tym końcówki drążków i przgób wahacza były wymieniany 1,5roku temu i przzy ostatnich oględzinach luzów nie stwierdzono.
Obstawiam, ze to raczej coś przy stabilizatorze. Może w następnym miesiącu się tym zajmę, bo wolny czas to dla mnie pojęcie abstakcyjne. |
matrixhasyou espero kraków | 2006-05-30 23:39:37 wlasnie ,wlasnie mnie tez stuka i ..
nie wtedy gdy wpadam w dziure ale raczej gdzy dobija do gory i to przy niskich predkosciach wymienilem juz wiekszosc elementow gumowo-metalowych tzn sworznie wachaczy, mocowanie dolne wachaczy , gniazda amorow
i cos tam jeszce ... i wciaz jest taki stukot a w warsztacie juz sie dziwia i mysla ze jakis nienormalny jestem ,zero luzow a ja wciaz wymieniam ... wiec rowniez prosze o wytypowanie co bedzie najprawdopodobniejsza usterka??? |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2006-05-30 23:59:53
Drązki stabilizatora, albo sam stabilizator. |
gadas Renault Scenic Piaseczno | 2006-06-01 08:26:31 Już wiem co u mnie stuka. Drążek uderza w rurkę z płynem do wspomagania znajdującą się na maglownicy. Niezły numer co?
Tylko dopiero w sobotę dowiem się (być może) dlaczego tak się dzieje. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-06-12 14:57:03 Odgrzewam wątek, bo i u mnie zaczęło stukać w lewym kole przejeżdżając przez nierówności.
Czy przejeżdżam przez tory czy jakieś nierówności na drodze to słysze wyraźne stukanie. Nie chcę wymieniać wszystkiego bo to bez sensu. Dodam, że ostatnio wymianiałem końcówki drążków i mechanior który to robił powiedział, że sworznie wachaczy są jeszcze OK, więc chyba też odpadają. Podniesione koło też nie ma jakiś luzów bocznych lub wzdłużnych. Podejrzewam łącznik stabilizatora. Czy tak wyglądający łącznik przy skręconych kołach może być wynikiem stukania? Chodzi mi o te luzy przy wachaczu i drążku. ![]() ![]()
Czy to może być to? |
gadas Renault Scenic Piaseczno | 2006-06-12 15:30:38 Słyszysz te stuki czy również czujesz jak się przenoszą na kierownicę? |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-06-12 15:31:28 Tylko słyszę i tylko z lewej strony |