Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
waflo 406 coupe Milton Keynes | 2006-05-10 13:27:33 Witam
W przyszlym tygodniu jade na przeglad auta (w UK). Sprawdzac beda rowniez emisje spalin bo to jest niezbedne. Niestety moje auto ma uszkodzone uszczelniacze przez co bieze olej ![]() Pomyslalem sobie, ze moze wjade na stacje autem pracujacym na LPG, a nie na PB. Czy wowczas emisja spalin bedzie mniejsza ? A moze powinienem (na chwile) celowo zubozyc mieszanke LPG aby emisja zmiescila sie w okreslonych normach ? A moze nie powinienem sie wogole przejmowac tym spalanym olejem, chodz na zdrowy rozum to analizator saplin musi przeciez to wykazac. Prosze o porade. waflo |
waflo 406 coupe Milton Keynes | 2006-05-10 18:13:27 Szczerze mowiac tez nie wiem jak wyglada przeglad w UK ale z tego co slyszalem ZAWSZE sprawdzaja spaliny (bo wg tego ustalona jest stawka podatku drogowego dla danego auto). Tak czy siak jechac na przeglad musze bo bez tego nie sprzedadza mi podatku na aut, a bez tego na droge sie nie wyjazdza bo w razie manki konfiskuja auto.
Problem w tym, ze wymiana uszczelniaczy na zawarach tutaj kosztowala by mnie wiecej niz drugi silnik do auta ! Cane za uslugi sa tu na kosmicznym poziomie wiec naprawa w UK odpada. Rozwazam jeszcze mozliwosc nalania oleju Shell 15W40 zamiast Castrol 10W40 na ktorym teraz smigam w celu wyeliminowania wycieku tylko nie wiem czy ten 15W40 nie zaszodzi silnikowi z 98roku (czytalem kiedys ze ze wzlegu na precyzyjnie wykonane korbowody w tych silnikach trzeba stosowac olej polsyntetyczny bo mineralny nie dotrze we wszelkie zakamarki i sie silnik zatrze). Co o tym sadzicie ? Moge nalac 15W40 do niego ? Jestem pewien, ze to rozwiazalo by sprawe...ale czy mozna ? Jedno wiem, z mieszanka nic mieszal nie bede. Czy na LPG jest mniejsza emisja spalin niz na PB (wydaje sie ze tak bo to przeciez bardziej ekologiczne paliwo) ? Jesli tak to czy bedzie lepiej jak wjade na stacje na LPG ? p.s. gosc na przegladzie nie sprawdza nic zwiazanego z LPG, nie zaglada nawet pod maske wiec nie bedzie nawet wiedzial ze auto ma taka isntalacje (wzmianki o tym w dowodzie rejestracyjnym jeszcze nie mam). |