MotoNews.pl

Kto ma pierwszeństwo ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kto ma pierwszeństwo ?
zawracający czy skręcający w prawo bo zawsze mnie to zastanawia http://img231.imageshack.us/img231/1873/559xm.jpg

Cytat:
2006-05-10 15:43:54, Proiss pisze:
kto ma pierwszeństwo ? zawracający czy skręcający w prawo bo zawsze mnie to zastanawia http://img231.imageshack.us/img231/1873/559xm.jpg

skręcający w prawo ma pierwszeństwo, zasada prawej ręki czy strony jakoś tak to było.
W co przyjebałeś??

piter - jak zawróci ma zielone .... a ten skrecajacy ma linie zatrzymania przed czerwonym bo ma warunkowy w prawo, a jak sie nie zatrzyma to ma problem przeciez.

Cytat:
2006-05-10 15:50:23, cypherius pisze:
piter - jak zawróci ma zielone .... a ten skrecajacy ma linie zatrzymania przed czerwonym bo ma warunkowy w prawo, a jak sie nie zatrzyma to ma problem przeciez.

no fakt... nie zauważyłem że artysta Proiss ładnie namalował światła i że skręcający w prawo ma warunek :/ w takim układzie nie wiem

po zawrotce moze zajac dowolny pas jesli ma taka mozliwosc, a tamten powinien zatrzymac sie przed sygnalizatorem i czekac na wolna droge do skrętu. ciekawe jak juz dwa są na tej drodze ze swiatlem - czy obowiazuje wtedy zasada prawej strony ?

No ja widze ze z zasad ruchu drogowego to same asy
Zawracajacy ma pierwszenstwo bo ma uwaga ZIELONE swiatlo a skrecajacy ma CZERWONE a strzalka mowi tyle ze jak nic nie jedzie to wio.

a poza tym to priorytet maja SWIATLA a zasada prawej strony jest na dole tej listy:

1. policjant
2. swiatla
3. znaki
4 zasada prawej strony

[ wiadomość edytowana przez: mmost dnia 2006-05-10 16:01:03 ]

przyklad byl teoretycznie zagmatwany przez to zawracanie. tak to w miare jasno i klarownie.

Cytat:
2006-05-10 15:58:28, mmost pisze:
No ja widze ze z zasad ruchu drogowego to same asy Zawracajacy ma pierwszenstwo bo ma uwaga ZIELONE swiatlo a skrecajacy ma CZERWONE a strzalka mowi tyle ze jak nic nie jedzie to wio. a poza tym to priorytet maja SWIATLA a zasada prawej strony jest na dole tej listy: 1. policjant 2. swiatla 3. znaki 4 zasada prawej strony [ wiadomość edytowana przez: mmost dnia 2006-05-10 16:01:03 ]

ja sie tam za asa nie uważam, pozatym przyznałem się do błędu 5minut temu

[ wiadomość edytowana przez: piter_s1 dnia 2006-05-10 16:04:21 ]

zawracajacy.

gdyby nie bylo swiatel tylko zwykle skrzyzowanie drogi z pierwszenstew i podporzadkowanej ze znakami (ustap pierwszenstaw) to takze ten co zawraca ma pierwszenstwo.

jest to niebezpieczna sytuacja (bez swiatel - ze znakiem ustap pierwszenstwa) bo zakldajac ze pas zieleni jest dosyc dlugi (np w krakowie pod pomnikiem kolo galerii kazimierz na daszynskiego) to ten ktory wyjezdza z podporzadkowanej nie wie czy koles zawracal czy jechal np z naprzeciwka. gdyby doszlo do bum bum w takiej sytuacji (przy zawracaniu) wina lezala by po stronie tego co wyjezdza z podporzadkowanej, oczywiscie zalezy od interpretacji policjanta, swiadkow etc.

[ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2006-05-10 16:41:45 ]

Cytat:
..strzalka mowi tyle ze jak nic nie jedzie to wio...

strzałka najpierw mowi STOP a później dopiero jak nic nie jedzie i nie idzie po pasach to wio

Cytat:
2006-05-10 16:42:05, Poramancza pisze:
strzałka najpierw mowi STOP a później dopiero jak nic nie jedzie i nie idzie po pasach to wio

ma sie rozumiec

Cyfer, Ty sie lepiej nie odzywaj - jak Ty zdałes to prawko?

Cytat:
No ja widze ze z zasad ruchu drogowego to same asy (...) a poza tym to priorytet maja SWIATLA a zasada prawej strony jest na dole tej listy: 1. policjant 2. swiatla 3. znaki 4 zasada prawej strony

Skoro tu same takie asy, że trzeba tak dokładnie tłumaczyć to wypadało by jeszcze nieco rozszerzyć ten podział:
1. policjant
2. swiatla
3a. znaki pionowe
3b. znaki poziome
4 zasada prawej strony
Bo nie zawsze niestety oznakowanie poziome jest w adekwatnej symbiozie z pionowym

Cytat:
2006-05-10 16:36:17, goorek pisze:
(...)
jest to niebezpieczna sytuacja (bez swiatel - ze znakiem ustap pierwszenstwa) bo zakldajac ze pas zieleni jest dosyc dlugi (np w krakowie pod pomnikiem kolo galerii kazimierz na daszynskiego) to ten ktory wyjezdza z podporzadkowanej nie wie czy koles zawracal czy jechal np z naprzeciwka. gdyby doszlo do bum bum w takiej sytuacji (przy zawracaniu) wina lezala by po stronie tego co wyjezdza z podporzadkowanej, oczywiscie zalezy od interpretacji policjanta, swiadkow etc.

To jest dopiero dobry motyw. Jak ktoś chce to może w ten sposób sobie zarobić ale weź udowodnij, że zawracałeś . No chyba że całkowicie przypadkiem pasażer miał kamere i nagrywał akurat ten fragment trasy

Cytat:
2006-05-10 18:39:52, Race_D pisze:
(...) To jest dopiero dobry motyw. Jak ktoś chce to może w ten sposób sobie zarobić (...)

Nie ukrywam że tak właśnie w tym przypadku jest, jutro będzie post, "miałem dzwona - nie moja wina"

Osobiście wole "ronda" bez pasów kierunkowych i wąskie uliczki z zaparkowanymi po jednej stronie samochodami oraz wszelkie miejsca gdzie oznakowanie ustala pierwszeństwo inaczej niż sie w pierwszej chwili wydaje

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-05-10 19:05:45 ]

Cytat:
2006-05-10 19:05:01, Race_D pisze:
Osobiście wole "ronda"

już to gdzieś widziałem, i dalej twierdze że to chore!!!

Cytat:

1. policjant
2. swiatla
3a. znaki pionowe
3b. znaki poziome
4 zasada prawej strony

Odnośnie pkt 3a i 3b: jak się ma sytuacja z zawracaniem, gdy np. jest namalowana na jezdni strzała nakazująca skręt w lewo? Słyszałem że policja ponoć potrafi walnąć mandat za zawracanie na tak oznakowanych skrzyżowaniach, bo niby strzała nakazuje skręt i tym samym zakazuje zawracania

no podobno tak jest...wg policmajstrow...i wg przepisow...
lewoskret zabrania zawracania...
tak samo jak sygnalizator kierunkowy w lewo...
pojawily sie ost sygnalizatory ...informujace ze mozesz tylko zawrocic...
ogolnie sie te przepisy popier*olily..niezle...i nawet sama drogowka nie za bardzo wie co i jak interpretowac...

a ludziska i tak jezdza jak chca...

[ wiadomość edytowana przez: Peyyoo125 dnia 2006-05-11 16:29:45 ]
[ powód edycji: Nie klniemy !!!!!!! ]

Cytat:
2006-05-11 08:48:15, Smutny_Gizd pisze:
Odnośnie pkt 3a i 3b: jak się ma sytuacja z zawracaniem, gdy np. jest namalowana na jezdni strzała nakazująca skręt w lewo? Słyszałem że policja ponoć potrafi walnąć mandat za zawracanie na tak oznakowanych skrzyżowaniach, bo niby strzała nakazuje skręt i tym samym zakazuje zawracania

po pierwsze nie ma oficjalnego rozdzialu na znaki poziome i pionowe. nie ma pierwszesntwa zznakow pionowych nad poziomymi, gdyz znaki poziome sa tylko powtorzeniami znakow pionowych. jezeli jest inaczej to jest ewidenty blad ze strony drogowcow. wtedy rzeczywiscie stosujemy sie do znakow pionowych, jednak takich sytuacji nie powiinno byc. znaki pionowe z prostego wzgledu sa powiedzmy wazniejsze od poziomych - wystarczy wyobrazic sobie zime i zasypane drogi.

co do zawracania np ze strzala namalowana - to mozna. zabrania zawracania jedynie sygnalizator kierunkowy S-3, jezeli jest na nim skret w lewo, a takze znak zakazu zawracania B-23. warto powiedziec ze znak zakaz skretu w lewo (B-21), dotyczy skrzyzowania, wiec mozna zawracac na drodze do skrzyzowania, na skrzyzowaniu z takim znakiem natyomiast oczywiscie nie mozna zawracac. natomiast znak zakazu zawracania dotyczy drogi do skrzywoania i skrzyzowania. oczywiscie jak mamy droge dwukierunkowa i mamy walniety znak zakaz zawracania to mozemy skrecic w lewo w celu np wjechania w brame, lub tez skrecic na skrzyzowaniu w lewo.

PODSUMOWANIE: zabrania zawracania tylko sygnalizator kierunkowy i znak zakazu zawracania. (i zakaz skretu na skrzyzowaniu)
KONIEC

[ wiadomość edytowana przez: goorek dnia 2006-05-11 10:08:44 ]

Rejs co Ty pierd*lisz ? toc powiedzialem jaka jest dobra odp. cos popierd*liles jak zwykle btw kiedy komando ?

[ wiadomość edytowana przez: Peyyoo125 dnia 2006-05-11 16:30:30 ]
[ powód edycji: Nie klniemy !!!!!!! ]