Na co zwrócić uwagę przy zakupie Łady?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Ostatnio, zgromadziwszy porażającą sumę 1300 PLN postanowiłem uniezależnić się od dobrej woli rodziców, udostępniający mi swój samochód i kupić własne cztery kółka. Maluch odpada, kojarzy mi się z pralką. Fiat 125p- też nienajlepiej. W końcu pomyślałem o Ładzie- tania w zakupie i w eksploatacji, nie puści mnie z torbami spalaniem- w sam raz dla licealisty.
No i znalazła się, po krótkich poszukiwaniach, Łada 2107 w sąsiednim bloku. Rocznik 1989, przebieg 90 tysięcy, pierwszy właściciel. Na oko zakonserwowane czymś podwozie (jakieś czarne mazidło). Jedyna wada- przez zimę stała nie palona i pękł przewód hamulcowy. Czyli do wymiany przewód + płyn.
Teraz moje pytania- na co zwrócić uwagę, oglądając taki samochód, żeby nie kupić skarbonki bez dna? Czy dam radę sam wymienić przewód hamulcowy, mając do dyspozycji garaż z kanałem, sporo narzędzi i zdrowy rozsądek, ale zero praktyki?
No i najważniejsze- czy licealista z miesięcznymi "dochodami" rzędu kilkudziesięciu złotych da radę utrzymać Ładną ?
Dzięki za wszystkie odpowiedzi...

Zależy czy bedziesz chciał traktować ten samochod jako burakowóz czy jako samochod na lata. Jak to pierwsze to blachą pewnie się nie będziesz przejmować wnętrzem też a silnik jeśli tylko odpali to będzie git. A jak chcesz go miec i dbać to zobacz czy jest w środku zadbana bo porozwalanych foteli, dywaników i deski raczej nie kupisz nowych a jazda z takimi zniszczonymi wywoła efekt psychologiczny że samochód stanie się burakowozem i zaczniesz cos naprawiać jak to coś odpadnie albo się rozleci. Sprawdź luzy na przekładni bo to spooory wydatek. Czy silnik chodzi cicho i jak szybko gaśnie kontrolka oleju po odpaleniu. Rozpędź się i zahamuj. Zahamuj z puszczona kierownicą. Rozpędz się i puść kierownice i patrz czy prosto jedzie. Sprawdź czy silnik nie dymi.
Z kieszonkowego utrzymasz ją na luzaku chyba ze zaczniesz szaleć i ją rozbijesz albo zepsujesz cos poważniejszego a bez doświadczenia w naprawach nie będzie Ci się chciało rozbierac skrzyni czy silnika. Jeden warunek - musisz wszystko naprawiać sam. Kup sobie książkę do łady to ogarniesz większość rzeczy.
Przewód hamulcowy wymienisz sam ale pewnie i metalowy będziesz musiał kupić bo nie oddzielisz gumowego.

Hmm, zdecydowanie nie będzie to burakowóz . Potrzebuję czegoś z... klasą. O, właśnie tak. Dlatego nie chcę malucha .
Wnętrza nie widziałem z bliska (jeszcze) ale należała do starszego pana który o nią dbał, więc myślę że nie powinno być problemów. Luzy na kierownicy, prędkość gaśnięcia kontrolki oleju (rozumiem, że powinna gasnąć szybko?), czyste spaliny (chodzi o pierścienie, tak?), zapamiętam.
Hamulców chyba bez przewodu i bez płynu nie sprawdzę... Czy może ręczny wystarczy? A co do napraw samemu, nie ma sprawy. Co prawda ja mieszkam w bloku, ale mam znajomych z garażami które można zająć nawet na parę tygodni rozłożonym samochodem . No i póki co mam duuużo wolnego czasu.
Jaki byłby koszt przewodu hamulcowego i płynu? Nie orientuję się .
A za Ładę obecny właściciel chce koło 1000 zł, myślę że dałbym radę poniżej 900 zejść... Dobra cena jak za ten rocznik i przebieg?

A ta łada o której piszesz ma instalację gazową? Jeżeli tak to masz plus przy tankowaniu, a to ważne jeżeli bierzesz pod uwagę budżet. Ja osobiście nie mam i nie mam zamiaru zakłać, ale jakbym miał to bym nie wyjmował

ja nie mam gazu i nigdy nie założe trochę sie pospieszyłem z kupnem lady bo chciałbym z silnikiem 1,7 kupujac łade warto zwrócic uwage na stan blacharki silnik jest tani w naprawie a pognita łade trudno przywrócic do świetności ...

Cześci kupuj tylko tu: skorpion
Przewod to akurat pod blokiem wymienisz na luzaku. Tylko koło jedno będziesz musiał zdjać.

PRZEW.HAM.ELAST.PRZ. 5.00zł

PRZEW.HAM.MET.PRZ.L. 3.60zl
albo
PRZEW.HAM.MET.PRZ.P. 7.03zl
do tego dodaj vat no i za wysyłke 23zł więc lepiej sprawdź co jest do wymiany i zamow wiekszą paczuszkę.
Płyn hamulcowy z 10zl ale kup lepiej dwa jeśli to Twoje pierwsze odpowietrzanie Przed kupnem sprawdź jaki ma kolor ten w zbiorniczku. I nie baw się hamulcem poki nie wymienisz przewodu bo caly plyn spuscisz.

[ wiadomość edytowana przez: janisz dnia 2006-05-10 21:44:47 ]

przewod hamulcowy gietki okolo 7zl ja tez musze je wymienic :/ to nie jest duzy wydatek,

znajomy sprzedaje granatową 2107 z silnikiem 1700 z 1996r na gazie za ok 3500zł, tak tylko dla informacji jakby kto chciał pzdr

Zenuak?

teraz to juz nie zmienie mojej łady 1,3 na 1,7 przyzyczaiłem sie do niej za bardzo ale gdybym znalazł prędzej ogloszenie 1,7 to bym kupił ale nie na gazie

Hehe, nie z okolic Bielska Podlaskiego, ale niemalże identyczna, była wystawiona ok 2 tyg temu na allegro łada 1700i

Dzięki za wszystkie informacje.
A jaki kolor powinien mieć płyn w zbiorniczku? No i- nie będzie problemów z odpowietrzeniem pod blokiem? Mam dostęp do garażu około 1 km dalej, ale ten garaż jest na poziomie piwnicy i boję się trochę czy ręczny mi pozwoli na uniknięcie wklejenia Łady w ścianę .

Cytat:
2006-05-10 22:03:00, Ozyg pisze:
Dzięki za wszystkie informacje. A jaki kolor powinien mieć płyn w zbiorniczku? No i- nie będzie problemów z odpowietrzeniem pod blokiem? Mam dostęp do garażu około 1 km dalej, ale ten garaż jest na poziomie piwnicy i boję się trochę czy ręczny mi pozwoli na uniknięcie wklejenia Łady w ścianę .

powinien miec kolor jasny żółty (dot-4)samemu raczej nie odpowietrzysz co do zjazdu do garażu to proponuje hamowanie biegami i pomoc ręcznym

Nie bedzie problemu z odpowietrzeniem pod blokiem. Przygotuj sobie dobry podnosnik i kogoś do pomocy.

Mam kanał niedaleko, więc chyba lepiej będzie na kanale... Z kimś do pomocy nie ma problemu.
Jest gdzieś może książka serwisowa w pdf-ie? Przydałaby się...

[ wiadomość edytowana przez: Ozyg dnia 2006-05-10 22:16:34 ]

gorzej bedzie jak odpowietrzniki nie będa chciały się odkręcic mi się nie chciały odkrecic to kupiłem cały komplet nowe tarcze klocki ,szczęki, bebny,cylinderki, tłoczki,

OK, dzięki za informacje, na dniach pójdę ją obejrzeć. Luzy na kierownicy- szybko gasnący olej- czyste spaliny- kulturalnie pracujący silnik- ładny żółty kolor płynu hamulcowego. Zapamiętam.
Napiszę jak wypadły oględziny .

Moim zdaniem dobrze by było jakbyś zerknął też na chłodnice bo taka niezła tez kosztuje powyzej 200 zł, czy nie ma takie rudego nalotu noi czy nie leci, popatrzeć na nią nie zawadzi.

Obejrzałem, niestety jest potwornie zjedzona. Rdzewieje gdzie może oraz w kilku innych miejscach.
Tak więc poszukiwania trwają . Teraz już wiem, na co zwracać uwagę.

majac 1300zl to moze samarki bys poszukal??