MotoNews.pl

Klima najpierw grzeje potem chłodzi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Samochód stoi w słońcu. W środku gorąco jak cholera.
Odpalam maszynę. Klima cały czas ustawina na "Auto".

Zaczyna wiać ciepłym powietrzem skierowanym na przednią szybę !

Po 2-3 minutach dmucha chłodnym ale juz normalnie - przez dysze w kokpicie aż do ustabilizowania temperatury (20-21 st.).

Rozumiem w zimie: ten ciepły nadmuch na szybę będzie rewelacyjny.
Ale po jakigo ... mi ta funkcja gdy w aucie mam 50 stopni C ?

Można to jakoć wyłączyś, tak aby od razu chłodziła ?

W Vectarynce nie miałem takiego "cieplarnianego" efektu.

--
Pozdrawiam
Ryszard

nie ludz sie ze w zimie bedziesz mial taki efekt.... zbyt dobrze by bylo gdyby zimny silnik od razu dmuchal cieplym ))

moim zdaniem zrobione jest to celowo - klima od razy nie jest w stanie ochodzic powietrza - a wiec uklad dmucha aby przewietrzyc samochod i kieruje nadmuch na szybe - wolalbys aby gorace powietrze walilo ci prosto w twarz ???...
po sprezeniu gazu zaczyna chlodzic powietrze i wtredy przekierowuje nadmuch na normalny obeg - tzn. np. na korpus - nogi...

moze to zbyt naciagane wytlumaczenie ale w sumie byloby chyba nawet logiczne

[ wiadomość edytowana przez: harry dnia 2006-05-11 10:34:56 ]

Cytat:
2006-05-11 10:33:54, harry pisze:
nie ludz sie ze w zimie bedziesz mial taki efekt.... zbyt dobrze by bylo gdyby zimny silnik od razu dmuchal cieplym ))

Są podobno wozy w których tak jest. Zamontowane są tam jakieś grzałki, które są włączone do czasu aż silnik nie usyska odpowiedniej temperatury.

Cytat:
klima od razy nie jest w stanie ochodzic powietrza

Vactarynki juz sie pozbyłem ale jestem pewien, że dmuchała zimnym zaraz po załączeniu. Na początku ledwo ledwo a po chwili tyle ile potrzeba.

Poza tym, w momencie gdy tak sobie grzeje przednią szybę przestawię pokrętło na LOW, to zaczyna wiać przez otwory w kokpicie jak po przegryzieniu WinterFresh

Nie jest więc prawdą, że nie potrafi od razu chłodzić.

--
Pozdrawiam
Ryszard

Klima powinna prawie od razu chłodzić po uruchomieniu silnika (mój manual tak ma). To, że u Ciebie jest to po ok 2-3 min. może mieć przyczyne w zbyt małej ilości czynnika chłodniczego (sprawdź ciś i ewentualnie dobij klimę).
Włącz też tryb manualny i większe obroty wentylatora (na włączonym silniku przed planowanym dłuższym postojem) i wyłącz silnik. Jak wrócisz powinna Ci się klima włączyć na tych ustawieniach. Zobaczysz wtedy po jakim czasie zacznie dmuchać zimnym powietrzem. Jeżeli zacznie dmuchać zimnym od razu tzn., że tryb automatyczny ma ustawione powolne puszczanie zimnego powietrza w celu nie dopuszczenia do szoku termicznego organizmu.

Odpisz jak coś pokombinujesz.

Cytat:
2006-05-11 14:36:02, superkto pisze:
Włącz też tryb manualny i większe obroty wentylatora (na włączonym silniku przed planowanym dłuższym postojem) i wyłącz silnik.

Wczoraj tak zrobiłem jak napisałeś.
Dzisiaj odpalam maszynę i ... wieje zimnym tak jak ustawiłem wcześniej.

Czy możliwe, aby tryb automatyczny miał zaprogramowane takie chuchanie ciepłym na ciepłe?

--
Pozdrawiam
Ryszard

Ciepłe powietrze to powietrze zewnętrzne.
Tryb automatyczny stara się utrzymywać zadaną temperaturę na podstawie czujnika temperatury wewnątrz i nasłonecznienia czasami. Najpierw mierzy temp wewnątrz a potem chłodzi. Stąd też może być ten czas przez który wieje ciepłym powietrzem.
Czas potrzebny do zmierzenia temp. wew.
Zmniejsza to też jak wcześniej pisałem ryzyko szoku termicznego przy nagłych dużych różnicach temperatur.

Ale skoro zaraz po włączeniu auta zaczęło Ci dmuchać zimne powietrze to znaczy że układ klimy masz sprawny.