MotoNews.pl

Vanos??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich ....
Czy ktoś może wie co się dzieje kiedy vanos jest uszkodzony w M50 ?? Czy on jakoś chałasuje ?? Czy silnik inaczej pracuje ??

Cytat:
2006-05-11 12:28:35, andcamaro pisze:
Czy on jakoś chałasuje ??

tak, mozna to wziąść na słuch, Vanos jest na przedzie silnika i jeżeli wymaga naprawy to słychac wyraźne stukanie z jego obudowy. Zestaw naprawczy do Vanosa kosztuje cos chyba 200zł. pzdr

Cytat:
2006-05-11 12:28:35, andcamaro pisze:
Witam wszystkich .... Czy ktoś może wie co się dzieje kiedy vanos jest uszkodzony w M50 ?? Czy on jakoś chałasuje ?? Czy silnik inaczej pracuje ??

tak chałasuje,słychać specyficzne grzechotanie z przodu silnika.

Niekoniecznie Vanos. W M50, rzadko bo rzadko ale zdarza się poluzowany łańcuch rozrządu i efekt będzie podobny, czyli lekki hałas w przedniej części silnika. Pomaga wymiana napinaczy łańcucha.
Pozdr.

Cytat:
2006-05-11 15:08:47, biem pisze:
Niekoniecznie Vanos. W M50, rzadko bo rzadko ale zdarza się poluzowany łańcuch rozrządu i efekt będzie podobny, czyli lekki hałas w przedniej części silnika. Pomaga wymiana napinaczy łańcucha. Pozdr.

akurat idzie to zlokalizować bo wystarczy rękę połozyć na vanosie i będzie to odczuwalne.

powiedzcie mi co to jest ten wanos ?? ja mam 325 tds 96 rok i cos mi stuka w silniku stuki zwiekszaja swoja czestotliwosc wraz z zwiekszeniem obrotów

Cytat:
2006-05-11 18:07:10, rudy102 pisze:
powiedzcie mi co to jest ten wanos ?? ja mam 325 tds 96 rok i cos mi stuka w silniku stuki zwiekszaja swoja czestotliwosc wraz z zwiekszeniem obrotów

oj rudy rudy vanos w bmw to tak jak vtec w hondzie czyli zmienne fazy rozrządu.nie martw się u ciebie vanosa nie ma ale co do tych stuków w twoim silniku to radziłbym się tym zająć za wczasu,to może być gorsze zmartwienie aha i VANOS pisze się przez V a nie W,to tak na marginesie

EHEHHE lepiej sie zapytac niz domyslac

ok. dziękuję wszystkim za informacje ... pozdrawiam ....