| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-05-11 20:59:39 Witam klubowiczow! Dzis znalazlem na necie cos co dla posiadacza hyundai'a moze sie przydac jesli zamierza zmiane seryjnych glosnikow badz ich pierotne nabycie ;p
TAk sie zastanawiam czy przypadkiem nie zainwestowac w to... Ceny nie sa kosmiczne a moc duza Ktos moze slyszal o BOSCHMANNie? Jak jakosciowo i w ogole?
BOSCHMANN [ wiadomość edytowana przez: mAkArOn dnia 2006-05-11 21:00:47 ] |
Witek HF MEMBER Hyundai Atos 1.0 GL Ochotnica Górna/Kraków | 2006-05-12 21:47:26 odnosnie audio. Ostatni mysle nad czyms do Atoska. Zastanawiam się nad głosniczkami i jakimś odtawraczu. Jednak w ogole sie nie orientuje: jakie głośniki kupić (nie wiem kiedy trzeba by było zakupić wzmaczniacz) itd. W ogole zero orientacji. Nie chodzi mi o jakas bardzo dobra jakos, po prostu chcialbym cos co bedzie dzialac dobrze i milo dla ucha. Jak u Was wygląda Audio?? |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-05-13 00:56:04 podłączałem kiedyś znajomemu wzmacniacz boshmana i moim zdaniem jest to straszna qpa, szkoda na to kasy (moze jakieś wyzsze modele coś są warte) ale generalnie z tego co ja widziałem nie jest to nic ciekawego. Mimo iż jego buszmanowski wzmacniacz był mocniejszy od mojego magnata mimo wszystko porównanie jakości dzwięku było równoznaczne porównaniu komfortu miedzy fiatem 125p a fordem mondeo. |
Witek HF MEMBER Hyundai Atos 1.0 GL Ochotnica Górna/Kraków | 2006-05-13 19:52:32 Ja nie pytam o tą akurat firmę. Chodzi mi o to na co zwrócić uwagę przy zakupie sprzętu itp. Jeśli ma ktoś jakies rady to bardzo proszę. |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-05-13 20:09:26 Odpowiedź była skierowana do makarona tak więc...
No ale jeśli chcesz sobie skompletować audio to zaczynając od radia rozglądaj się nad czymś firmowym najlepiej z MP3, nie kupuj badziewi firm w stylu: AEG, Elta, japan super audio itd. Ja np po przygodach z otwarzaczem AEG w którym zepsuło się kompletnie wszystko wymieniłem na Panasonica Takiego O . i jest rewelacyjny, jakosć dzwięku ok nic nie harczi itp. jeśli chodzi o głośniki to ja zamontował bym JBL albo pioneera ewentualnie magnata. Generalnie wzmacniacz nie jest koinieczny, obecnie radia mają sporą moc która wystarczy do "napędzenia" standardowej mocy głośników. No chyba że kupisz głosniki dużej mocy to co innego lub w przypadku gdy założysz subwoofer albo tubę. |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-05-14 02:50:39 Zgodze sie do tego ze podstawa i dobrym rozruchem na poczatek jest radio, ale Panasonic.. hmm Jest to dobre radio ale szczerze polecalybm inne;p Rozmawialem dzis z kumplami maniakami muzycznymi i troche wapdlo info.. Jednosta centralna sterujaca tylko Alpine , Clarion i Pionier reszta jest do seryjnych glosniczkow hehe nie da sie wyciagnac prawdziwej barwy dzwieku i po podlaczeniu zmacniacza padaja koncowki mocy ( oczywisice po pewnym czasie uzytkowania) Najlepiej i najbardziej podatnym do rozbudowy sa te trzy firmy. Glosniki, Alphard odpadaja na pierwszym - biedronka ;p tak jak inne mniej znane albo w ogle. Boshmann robi dobrze grajace glosniki ale sa ponoc wadliwe i sa z nimi pozniej problemy a co do zmacniacza tej firmy to racja, fucking shit..;p tez costakiego jak alphard. Najlepsze glosniki ktore lubia wysoki skok i duza moc i dobrze siez tym czuja, JBL, GMS, PIONIer i MAGNAT , unikac gotowych tub Blackpunta czy jakto sie inaczej pisze ;p Jesli jestesmy przy tubach to tutaj sap odzielne opinie, jeden woli i zachyca swoja tube a drugi skrzynie. Czasem nawet jakos grania tuby w bagazniku zalezy od modelu i marki samochodu... Z nawet najlepszych glosnikow montowaznych w pulke lub dzwi nie uzyska sie niskiego tonu basu jaki daje tuba badz srzynia. Wzmacniacz - to podstawa, bez tego na wet radio ktore bedzie mialo 4x50 i wiecej nie wydobedzie prawdziweglo dziwnku z najlepszych glosnikow, poprastu sie one zmarnuja.Zawsze ale to zawsze musci byc wzmacniacz, nawet dwa. Pod audio w wewnatrz samochodu zcalone z drugim ktory podlaczony jest pod tube/skrzynie
Ogolnie to jest droga zabawa jesli ktos chce miec naprawde dobre naglosnienie w samochodzie i nie warto na tym oszczedzac kupojac uzywany sprzet najwyzej radio w kotrym jedyne co moze siasc koncowka mocy(koszt jednej 40zl) albo monitor LCD ktory moxze byc poprastu zarysowany przez uzytkowanie.. Szczerze, moim zdaniem wole te pieniadze przeznaczyc na poprawienie wygladu samochodu niz na sprzet ktory jest narazaony na wyciagniecie przez naszych zdolnych polskich zlodzijeszkow, ktorzy dla ciebie zostawai bol utraconego sprzetu ale i koszty zreperowania tego co zniszczyli Tobie przy wlamie.. Pozdrawiam |
bartis HF MEMBER Hyundai Accent Rybczewice | 2006-05-15 22:59:08 Ja radyjka polecam tylko Pioneer'a. Takie tylko kupuje i używam. Jeszcze żadne mnie nie zawiodlo. W Accencie mam CD Pionier DEH 2460. Jestem bardzo zadowolony. Kuzynowi do Fabi poleciłem Pioniera DEH 3600 i również jest bardzo zadowolony.a co do głośników to do autka w zupełności wystarczy 4*70 Wat dwudrożne. To jest moja opinia. Ale jak ktoś chce lepszego dżwięku to polecam 6 głośniczków. 2*tweetery(czy jakoś tak sie na nich mówi. tzw syczki)- w górnej czesci drzwi albo na desce rozdzielczej w rogach, 2*średnio tonowe w przednich drzwiach- nisko,2*niskotonowe w tylnej półce. Głośniki pioneer , JBL , Magnat, Sony. Specem od audio nie jestem. Tylko z doświadczenia pisze. Pozdrawiam |
noras HF MEMBER było Pony -> Fiesta ... Mysłowice | 2006-05-15 23:23:31 bez sensu jest inwestowanie w głosniki z przodu bez wygluszania drzwi
ja mam z przodu MB Quart DSD 213 owszem graja świetnie ale jak dam głosniej to drzy obicie drzwi bez profesjonalnego wygłuszenia to jest bez sensu lepiej jest olac sprawe i załozyc glosniki do tylnej polki ja kupilem druga polke zeby nie wycinac w oryginalnej i zalozylem Blaupunkty GT420 (20cm srednicy) kosztowaly 170zl i zalozenie 30zl i graja wprost zajebiscie na seryjnym radyjku Sony z MP3 4x50W bas jest taki jakby sub byl w bagazniku dzwiek czysty bez zadnych brzeczen elementow tapicerki itp tylko kocyk na polce podskakuje mialem kupic wzmacniacz ale okazal sie zupelnie zbedny kumpel ma zalozone Blaupunkty GTX369 (elipsy) i graja podobnie do moich glosnik zeby dobrze gral musi byc duzy 16cm a najlepiej 20cm w Pony mialem zalozone 13 z tylu ale to byl sedan i wieksze nie dalo rady ale to byly Magnaty i graly bardzo fajnie jak na taki rozmiar |
PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2006-06-04 23:35:43 Dziwne rzeczy ludzie piszecie, będę się spierał . Ale najpierw, głos poparcie dla damiana-k. Nie lubię gnoić marek za samą nazwę, ale jak znalzłem na Allegro wzmacniacz który podają że ma moc 1800W, a poniżej jest 4x25W w RMS'ie (http://www.allegro.pl/item108142027.html), to człowiek zastanawia się skąd się wzięła taka kosmiczna moc maxymalna. Bardzo często spotykanym zabiegiem jest mierzenie mocy przy podwyższonym napięciu np. 14,4V, lub na mniejszej impedancji. Nie dość że dobre firmy nie robią takich sztuczek, to jeszcze ich końcówki nie są bardzo obciążone, tak że spokojnie pociągnęłyby dużo więcej, więc i pożyją dłużej (jak np. silniki hyundaia ). Z własnego doświadczenia wiem iż wzmacniacz Jensen (prod USA) o mocy 50W RMS na kanał podkręcony na maksa, może mniej niż SoundStream (także prod USA, ale ciut wyższy standard - podziękowania dla Bollsa za radę) o mocy 35W na 1/4 gwizdka. Zatem wracając do tematu, lepiej kupić coś sprawdzonego niż błyszczące Boshmany.
Czas na mAkArOn'a. Radio może być także innych firm np. Blaupunkta, ważne jak gra (podobno u Blaupunkta wszystkie modele mają te same końcówki mocy, więc brzmią podobnie, ale ja słyszałem tylko jeden model). Słabego Alpine też słyszałem. Nie rozumiem gdzie mają padać końcówki mocy po podłączeniu wzmacniacza, gdyż jeśli go podłączymy, to w radiu one nie są wykorzystywane. Sygnał wtedy idzie przez wyjście niskonapięciowe, tak więc liczy się jedynie precyzja odtwarzacza i radia, a jeśli końcówka mocy była tandetna, to już nas ona nie obchodzi. Wg. mnie tuba i skrzynia to, to samo, a że są między nimi różnice, to jest oczywiste, bo są inne głośniki (lub z kwestii tech, ustawienie kanałów). Zgadzam się że tuba gra inaczej w różnych autach, ale to dotyczy wszystkoch głośników - różne drogi rozchodzenia się dźwięku i różne tłumienie, z tym że generalnie, jeśli tuba jest dobra, to zazwyczaj (podkreślam, zazwyczaj) da radę w każdym aucie. Bardzo duży błąd popełniłeś natomiast co do głośności i jakosći dźwięku.
Szczerze mówiąc, to co napisałeś to prawdziwa bzdura. Prawdziwa jakość dźwięku zależy od jakości użytych komponentów, więc jeśli się zamotuje dobre radio i dobre głośniki, to będzie się mogło delektować brzmieniem podczas jazdy, choć już imprezy przy aucie się nie urządzi. Co do basu, to trochę w tym prawdy, ale generalnie skrzynia jest po to by łupnąć, gdy trzeba. Większość basu powinna pochodzić z normalnych głośników. Następna kwestia:
Droga jest (ale wszystko co ma być dobre jest drogie), ale o co Ci chodzi z używanym sprzętem? Przecież to jest jedyna opcja żeby mieć dobrze i tanio (relatywnie). Jeszcze nigdy (no prawie ) nie kupiłem nowego artykułu audio, car audio. Dzięki temu mam sprzęt dobry 4x taniej. Ryzyko iż sprzęt kupi się wskrzeszony, po naprawie jest, ale bez przesady. Aha i tranzystory niekiedy można kupić taniej np. za 5zł.
Na koniec, ad noras. Wygłuszenie da dużo, fakt, ale ja osobiście nie lubię gdy dźwięk dochodzi mi zza pleców. Poza tym komplet mat można kupić za 50zł (spokojnie wystarczy 6-10, a nie 14 jak piszą na aukcjach). I sprawa istotna, głośnik żeby grał nie musi być duży. 13cm może się męczyć trochę z basami, ale 20 to wg. mnie to lekka przesada (pół drzwi by trzeba wyciąć). Generalnie moja rada, to posłuchać jak poszczególne sprzęty grają i ocenić czego oczekujemy. Jeśli chcemy słuchać spokojnie wytonowanej muzyki, to można dorować sobie wzmacniacze i zaoszczędzoną kasę dołożyć do lepszego radia. Jeśli ma trząść blachą i wzbudzać inne auta, to silny wzmacniacz pod mocną tubę i zaoszczędzić na radiu. Dobre głośniki zawsze się przydadzą. A ilość kasy jaką władujemy, zależy od potrzeb. Dobre łupanie możemy zagwarantować sobie nawet za 400zł, za dobrą jakość nawet ponad 4kzł i być nadal niezadowoleni. P.s. W aucie krążą dziwne prądy (m.in. zakłócenia od alternatora), których mi osobiście nie udało się zlokalizować (filtry nie skutkują, oddzielenie masy, też nie), więc życzę wam więcej szczęscia przy montażu .[ wiadomość edytowana przez: PJB dnia 2006-06-05 21:43:48 ] |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2006-06-05 18:26:38
No właśnie, w tym rzecz, że wszyscy walczą o to, by dźwięk dochodził z przodu, a Ty chcesz żeby był z tyłu. Rozmawiasz z kimś - jesteś ustawiony przodem do źródła dźwięku, jesteś na koncercie - to też ustawiasz się przodem w stronę skąd pochodzi dźwięk. Dokładając z tyłu głośniki psujesz scenę muzyczną (rozmycie stereofonni), no chyba że masz DVD itp, to wtedy jak najbardziej ale filmy są w innym systemie nagrane. Najważniejsze, to skupić się na przednich głośnikach, to jest podstawa systemu. |
Darek2110 HF MEMBER Hyundai Pony ustka | 2006-06-05 20:48:50 w 100% popieram ponirzszy post . Do naprawde prawdziwej sceny dzwiekowej liczy sie kazdy detal poczawszy od radja do przylaczy kabli i co najwarzniejsze to kable naprawde . nieoszczedzajmy lepiej poczekac i kupic cos dobrego ,zalorzyc sobie co chcemy miec w aucie i powol kompletowac nie bawcie sie w zdieranie tanich smieci bo nie warto (wiem bo to przerabialem i teras piwnca zasypana smieciami) . jestem wlasnie na etapie osiagniecia tego co sobie zalozylen i jestem bliski zostalo mi pare zeczy juro kupuje monitor dotykowy8" zeby podlaczy laptopa w aucie a za trzy miesiase jeszcze jeden wzmacniacz . i kndensator .A bym zapomnial Pony jest straszne do naglosnienia bez wygluszenia ani rurz pozdrawiam CAR AUDIO i przepraszam za bledy jesli sa takie.
radio JVC KD AVX1 DVD wzmacniacz cyfrowy Alpine MRD-1005 sub. Alpine SPR 1242D glosniki JBLseria GTO 606 GTO 693 okablowanie Jamo efekt petarda ...... |
Darek2110 HF MEMBER Hyundai Pony ustka | 2006-06-05 21:13:21 Napewno nie polecam na przyszłosc nikomy głosnikow Sony . gaja fatalnie ,polecam LANZARA JBL i Alpine to posiadalem ... ,bylem i jestem zadowolony podobny poziom reprodykcji dzwieku...... |
PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2006-06-05 21:57:35 Powinienem się zgodzić z Bollsem w sprawie montowania tylko jednego zestawu kolumn, ale nie mogę. W domu jakby mi ktoś chcaił zrobić quadrofonię, wyrzuciłbym od razu, ale w aucie nie mogę przekonać się do czystego stereo. Zgadzam się do zarzutów teoretycznych, ale gdy gra komplet 4, czuję się bardziej otoczony przez dźwięk oraz ze względu że głośniki grają różnie, dochodzą do mnie różne szczegóły. Możliwe że kiedyś się przesiąde na 2+1, ale jeszcze nie teraz .
Co do basu, to ciężko żeby głośnik pompował mocno nie będąc zamkniętym. Tak jakby wyjąć gł. basowy ze skrzyni. Bez tego proponowałym przycięcie głośnika na 200-400Hz, żeby grał tylko wyższe basy i wzmocnić go, niestety rezultat niepewny. Dodam że jestem amatorem . |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2006-06-06 08:05:23
To co piszesz, to jest tylko i wyłącznie przyzwyczajenie i złudne wrażenie, że jest lepiej i słychać więcej szczegułów. Natomiast głośnik basowy w obudowie zamkniętej nie osiągnie takiej skuteczności jak w bassrefleks, lub pasmowo-przepustowej, za to schodzi relatywnie nisko i jest szybki. 200-400Hz to jest zbyt wysokie filtrowanie, masa energii zostanie zmarnowana i dźwięk będzie "kartonowy". To jest zakres dla kickbasów przy trójdrożnych systemach. Z takim ustawieniem dźwięki nisko grających instrumentów będą zniekształcone. Głosnik basowy powinien być cięty bardzo nisko, maksymalna wartość to 90-100dB z bardzo stromym zboczem. On ma reprodukować tylko najniższe tony. |
PJB HF MEMBER Hyundai Accent I Łódź | 2006-06-07 21:09:11
Zapewne masz rację, ale... ciężko wyrwać się z przyzwyczajenia. Filtrowanie ustawiłem rzeczywiście wysoko, gdyż chciałem puścić jeszcze wyższe rejestry (z tych niskich ), bo nie sądze żeby omawiany głośnik poradził sobie z częst poniżej 60Hz. Jeśli byśmy chcieli stworzyć sub to wtedy jak najbardziej zdecydowanie poniżej 100, a nawet 70Hz. Nie kwestionuję skuteczności bassreflexu, ale przecież ta konstrukcja też wymaga zamknięcia. |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2006-06-08 08:19:47 Dla wszystkich zainteresowanych tematem car-audio podaję link do poradnika autorstwa kolegi Nazar:
PORADNIK CAR-AUDIO |
Richie HF MEMBER Hyundai Pony Katowice | 2006-06-08 23:53:29
Bardzo fajnie napisny poradnik...duzo sie mozna na poczatek znajomosci z CarAudio dowiedziec
Dzieki Bolls_no1 - tez sobie troche odswiezylem temat
Na dniach bede konczyl zabudowe bagaznika moze na zlocie Silesia Tuning Show juz beda efekty |
Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2006-06-09 00:02:07
Hej Richie, zapraszamy na zlot w Dobiegniewie, tam też będą chętni posłuchać i zobaczyć Twoje auto i będzie możliwość porozmawiać z zawodnikiem startującym w zawodach CA. Zawsze coś nowego można się dowiedzieć i zobaczyć. |